• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 TDI AFN spadek mocy po wymianie uszczelki pod głowica

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Witam. Koledzy sprawa jak w temacie, po wymianie uszczelki wystapił spadek mocy.
Głowica splanowana około 0.1mm uszczelka pod głowice taka jak była wczesniej, wszystko poskładane tip top, a jednak wystąpił ubytek mocy... O co chodzi? Pierwszy taki mój przypadek, a trochę tych TDI sie narobiłem i nigdy nie było takich cyrków.
Dodam że przy okazji założyłem zmienna geometrię z innej turbiny, ale takiej samej.

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Pali na rys, ale ubyło mu trochę momentu obrotowego, jest do bardzo odczówalne, kąt wtrysku ok, wartości wskazója około 47

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Nie mam już samochodu żeby zrobić logi, ale wczesniej samochód miał niezłe kopyto miał chipa na 130 koni i turbo bardzo dobrze pompowało z dołu, teraz przy 4 biegu wciskając gaz trzeba czekać długo na reakcję i trochę mu zajmuje rozpędzanie...

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Nie mam już samochodu żeby zrobić logi, ale wczesniej samochód miał niezłe kopyto miał chipa na 130 koni i turbo bardzo dobrze pompowało z dołu, teraz przy 4 biegu wciskając gaz trzeba czekać długo na reakcję i trochę mu zajmuje rozpędzanie...
A co z wakum,sprawdzane?

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
kopci,klekocze?rozrząd sprawdzony?

Łydziak75

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
OPOCZNO
zajrzyj jeszcze raz do turbiny i sprawdz czy przy zmianie geometrii kierownicy odwrotnie nie założyłeś , nie pamiętam czy w AFNie ale któraś w wagu miała wycięcie na dzwigienke z przesunięciem i trzeba było uważać żeby jej nie obrócić i odwrotnie nie założyć

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Vacum musi być dobre jak przed było ok, nie kopci, nie klepie, rozrząd ustawiałem na znaki, pracuje jak jazdy inny TDI.
Tak w AFN da się założyć inaczej pierścień poruszający łopatkami, ale tu jestem pewien że jest dobrze poskładana ;)

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
No dobra, zrobie to jeszcze raz
Aha i to co mi się przypomniało to jest słabsza reakcja na gaz niż wczesniej.
na postoju wciskając gaz przed całą operacja był bardizej czuły na wciśnięcie gazu

Do góry Bottom