• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dymi po wymianie uszczelki pod głowicą 1.9tdi

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Witam,
Mam taki problem. Wymieniłem uszczelkę pod głowicą w passacie b5 1.9tdi avb. Oprócz tego uszczelki na zaworach, termostat, pasek klinowy, olej, filtr, świece żarowe i płyn chłodniczy. Uszczelkę wymieniałem bo ubywało płynu chłodniczego. Głowica oczywiście splanowana.
Do rzeczy... Po wymianie było wszystko pięknie ładnie. Przejechałem 400 km i po tym czasie zacząłem zostawiać za sobą chmurę biało-szarego dymu. Jak jade na 2 biegu i wzwyż nie widać już nic, ale gdy puszcze pedał gazu i autko zwalnia na biegu wbitym to po zatrzymaniu wokół mnie powstaje zasłona dymna. Nie zależnie czy jest silnik zimny czy ciepły. Dziś zauważyłem że gdy po puszczeniu pedału gazu i odrazu wybiciu biegu (wskazówka obrotomierza na poziomie 800 obr/min) po zatrzymaniu nie dymi, lecz gdy nie wybije biegu i dojade do świateł bez gazu znowu problem się pojawia. Czy jest możliwe że pierścienie nie wytrzymały na tłokach po uszczelnieniu głowicy? Problem pojawił się nagle. Turbina działa ok, ładuje i nie przerywa.
Proszę o pomoc bo już nie wiem co z tym jest nie tak :(

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
To nie pierścienie,biały dym jest typową oznaką wody w cylindrach.Obstawiam ,że UPG padła,albo była złej jakosci,albo glowica/blok byly nierowne i w koncu woda znalazła ścieżkę albo głowica byla z niewłaściwym momentem dociągnięta.

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
A czy na pomiarze ciśnienie w cylindrach dałoby się to jakoś zdiagnozować? Lub w inny sposób? Czy trzeba na nowo silnik rozbierać?

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Raczej jedyna rada to ponowne zrzucenie głowicy,ale niech jeszcze koledzy sie wypowiedzą.

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Oj :( to nie dobrze :( Pokazałem to facetowi który się silnikami zajmuje i jego teoria jest taka że może turbo strzeliło... Że skoro uszczelka jest tyle co po wymianie to nie mogła strzelić...? Turbo działa dobrze, ładuje oleju też nie ubywa. Tym bardziej że jakby było to turbo to dymił by szczególnie podczas doładowania niezależnie od obrotów prawda?

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Dodam jeszcze że od momentu kiedy zaczął dymić przejechałem 600km i nie ubywa wody w zbiorniku chłodziwa. Natomiast ubyło troszkę oleju...

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
od oleju by bardziej na niebiesko dymił.
Sprawdzenie sprężania cylindórw może pokazać na którym jest przebicie z UPG - ale nie będize to 100% pewności, że to faktycznie UPG.
Sprawdź typowe objawy UPG, czyli :
1. bagnet od oleju - jak wygląda olej, czy nie zrobił się jak "kawa z mlekiem"
2. odkręć korek oleju i zobaczy czy nie zrobiło się masełko
3. sprawdź, czy w zbiorniczku wyrównawczym nie m aoczek jak w rosole ;)
4. jak uruchomisz samochód to czy w zbiorniczku wyrównawczym lub w chłodnicy eni wydobywają się bąbelki - spaliny
5. na ciepłym silniku czy węże od wody nie są twarde

oczywiście można jeszcze pojechać gdzieś sprawdzić zawartość spalin w płynie chłodniczym, ale to już samemu raczej się nie sprawdzi :)

jak masz podejrzenie UPG to raczej eni powinieneś jeździć autem, bo możesz silnik w końcu zatrzeć

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
jak mi padła uszczelka znaczy płyn na zgaszonym silniku poszedł na jeden cyl to przy pomiarze sprężania nie było bardzo widać różnicy , może z 1bar ale było widać gdzie stoi woda. najlepsze było to że uszczelka nie miała żadnych oznak zepsucia i obawiam się ze dociągnięcie jej by załatwiło sprawę ale poszła nowa

P

PogotowieSamochodoweUK

Jak na bialo to glikol, jak na niebiesko to albo olej albo deczko paliwo przelewa. Jak leje ostro lub powietrza za malo to na czarno.

Na moje to jesli plyn nie znika to zpartaczone montowanie pompek. Wymieniane byly uszczelniacze zaworowe I pompek czy stare zostawione?

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Byly wymieniane uszczelniacze zaworowe (te male gumki) przy pompkach nic nie bylo robione. Dym przyobserwuje dzis dokladnie i napisze:) akurat z trasy wrocilem to jak zrobi sie jasniej obadam co sie pozmienialo i dam znac;)

P

PogotowieSamochodoweUK

A pompki byly wyciagane lub odkrecsne chociaz?

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Były bo głowica była cała rozbierana do planowania. Auto dymi na szaro. Ubywa oleju dość znacząco (ok 3-4mm na 250 km), dymi najbardziej po odpuszczeniu gazu, ewentualnie przy ruszaniu. Po odpaleniu zaraz nie dymi. Wody ze zbiorniczka nic nie ubywa. Mocy też nie traci. Nic nigdzie nie kapie... Help :(

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Turbine też podejrzewam na szczęście jest na gwarancji, wczoraj mi się zdarzyło przy 150km/h że wyskoczył błąd turbo (przeładowanie) i tryb awaryjny. Po odpaleniu ponownym ok. Uszczelniacze na turbo mogą dawać takie objawy?

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Dziś już z czystym sumieniem mogę stwierdzić ze dymi na niebiesko. Oleju ubywa jak mówiłem wcześniej... Od czego zacząć?

P

PogotowieSamochodoweUK

A od kiedy to sie wklada pompki na starych odprezonych srubach oraz odprezonych uszczelkach I bez czyszczenia gniazd?
Masz winowajce calego dymienia;) Uszczelniacze pompek. A dymi najbardziej przy odpuszczeniu bo wtedy paliwo zostaje odciete I z braku cisnienia w cylindrach ciagnie duzo oleju z czepki.

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Jak to można sprawdzić? Mam nadzieję że to będzie to :) Można to jakoś zdiagnozować czy tylko po uszczelnieniu będzie efekt?

Do góry Bottom