• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 tdi asz pd brak doładowania

Bjters

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Rydułtowy
Witam,od 2 dni borykam sie z problemem braku doładowanie w 1.9 tdi
zaczeło sie od tego,ze podczas normalnej jazdy przycisnąłem gaz do końca i zauważyłem lekki spadek mocy.Po chwili ponownie wcisnąłem gaz do konca i moc całkiem sie utraciła,doładowanie nie sięgało 0.5 bara.Samochód głosniej chodził tylko z wydechu i nie towarzyszyły przy tym zadne inne zjawiska typu kopcenia,czy problem z rozruchem itp.
-Początkowo sprawdziłem dolot czy jest szczelny i jest szczelny w 100%
-Póżniej sprawdziłem czy gruszka jest sprawna i tutaj tez bez żadnych uwag
-następnie sprawdziłem sztangę i ona tez pracuje w pełnym zakresie bez żadnych oporów
-dalej sprawdziłem czy podciśnienia dobrze działają i tez działają w 100% dobrze (mierzone barometrem) nie ma żadnych nieszczelności i pompa vacuum również prawidłowo tworzy podciśnienie.
-krokiem następnym podłączenie komputera w celu weryfikacji błędów i jedyny błąd to ^zbyt niskiego zbyt niskie ciśnienie doładowania^
-następnie doszedłem do wirnika z gorącej i zimnej strony aby sprawdzić czy nie został ukręcony wałek i ocenić organoleptycznie stan wirnika i tutaj tez bez żadnych uwag.Turo nie posiada żadnych luzów,jest czyste i poprawnie wirnik się kręci.
-Następnie postanowiłem wytworzyć podciśnienie bezpośrednio na gruszkę i z otwartą turbina przejechać się i sprawdzić czy turbo będzie ładowało i niestety turbo dalej śpi :/ maksymalne doładowanie to 0.3 bara
Jedyne co mi przychodzi do głowy to to,ze geometria się sypła w turbinie,lecz ciężko mi w to uwierzyć.Turbina była kupowana jako całkiem nowa rok temu (zrobiłem na niej ok 30k km) i bardzo dbałem o tą turbinę.Olej tylko motul x clean 5w40 do pd wymieniany co 5-6k km,zawsze schładzałem turbinę po jezdzie ok 1min jak i zagrzewałem przed jazdą.
Co myślicie,turbo na stół i do sprawdzenia? czy może coś pominąłem
Z góry dzieki za pomoc,pozdrawiam

Do góry Bottom