• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 tdi bxe skoda

outback

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
chlina
Witam. Znowu problem ciężki do rozwiązania, pacjent: skoda Octavia 2 2007r 1.9 bxe wyrzuca płyn przez korek.

Zalożony nowy zbiorniczek stary był popękany od temperatury i nowy korek stary nie trzymał cisnienia

Na postoju na wolnych i podczas trzymania na obrotach wszystko ok oprócz termostatu który otwiera się za wcześnie, temperatura dochodzi do 95 stopni wentylatory działają wszystko ok może tak godzinami. Na początku trochę bombelki szły ale po 1.5 minuty trzymania 2500 obrotów uspokoiło się podejrzewam że układ się odpowiertrzał bo musiałem później dolać trochę płynu.
Wsiadam w samochód, ruszam, przejeżdżam 7 Km temperatura maksymalnie osiąga 85 stopni, staję otwieram maskę widzę że koło zbiornika jest mokro popuszczam korek wyrzuca płyn.
Podczas postoju co² w ukł chlodzenia brak przez pół godziny prób płyn się nie przebarwił, pompowanie powietrza w cylindry też nic nie daje w zbiorniczku spokój nic się nie dzieje, temperatura silnika węży i chłodnicy zbliżona.
Trochę mi się pomysły skończyły co dalej jakieś rady???

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Zbiorniczek i korek jakiś dobry zamiennik czy Hans? Odpowietrzony jak należy, ciepłe powietrze w kabinie leci?

outback

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
chlina
Zbiornika i korek teoretycznie oryginał skoda, ogrzewanie muszę sprawdzić, nie pomyślałem bo nigdy nie miałem problemu z odpowietrzeniem układu tych silnikach napisze jak sprawdzę
Dzieki

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Walczyłem z A4 1.9 tdi AWX skończyło się uszczelka pod glowica. Test ma co2 też wychodził dobrze, a plyn wywalało

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Też mam takie przeczucie, chociaż nie chciałem od razu z tym wyskakiwać :p

outback

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
chlina
Ja też mam takie przeczucie ale strasznie mi się nie chce tego robić

Chyba jednak uszczelka, ogrzewanie jest ale jak go mocno na postoju zagrzałem, tak z 5 minut 2500 obrotów odkręciłem korek to tester co2 z oporem ale zmienił się na zielony.

Także czapki w dół a raczej czapka w górę

Dzięki panowie za wsparcie

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom