tomi4m10
Zweryfikowany Mechanik
Witam, rozmyslam wlasnie nad ciekawym przypadkiem, auto to audi a6 1.9 tdi na pompie avg. auto mialo wiekszy serwis. m.in rozrzad, wiadomo byl spuszczany plyn, rozrzad dobrze, napinacz dokrecony prawidlowym momentem. Osobiscie przegonilem auto z 15 km, wszystkie wskazania w normie, poziomy plynow tez, troszke ostygl, i osobiscie jechalem je oddac klientce 35 km, caly czas wszystko ok. Kilka dni potem dzwoni, ze auto ma awarie, przejechane juz 1300 km(m.in dluga trasa), objawy jakby rozrzad przeskoczyl zblokowal silnik, rozbieram rozrzad ok, ale nie moge ustawic, caly czas zaparty, sciagam pokrywe, a tam jedna szklanka peknieta, druga w proszku, zawor zaklinowany w pozycji otwartej. Teraz najlepsze: oddalem jej auto jeszcze pracujace, temperatura byla wzorowa, dojechala do domu, pare dni pojezdzila i mowi, ze podczas tej wiekszej trasy zauwazyla, ze wskazowka temp wody na min, i tak zrobila z 1000 km, nic nikomu nie mowiac, awaria stala sie podczas super obciazenia, jazda w gorach pod gorke. Jak dla mnie problem to przegrzana glowica, ze nic nie powiedziala o temperaturze to ona juz na siebie bierze winę, ale wciąż nie wiem co się stało, czujnik temp wody jest w dokładnie pomiędzy chłodnicą a termostatem, tzn mierzy temperature dolnej rury, czyli mam rozumieć, że w tym aucie niesprawny, zamknięty termostat będzie sygnalizowany za niską temperaturą na zegarach? no bo będzie mierzone to co w chłodnicy w zasadzie, czyli jak zamkniety termostat to zima. Trochę to słabo pomyslane dla laików motoryzacyjnych...
ok, tak jak myslalem, ten dolny czujnik na dolnej rurze zalacza wentylator, tak jak to zawsze jest, ale czemu w zasadzie ten czujnik ktory jest w kroccu od glowicy pokazywal min temperature i czemu silnik sie rozwalil? Czyzby uklad sie nie odpowietrzyl i tam gdzie jest czujnik bylo powietrze, ale wszystko bylo dobrze jak oddawalem, wiec jak mogl sie zapowietrzyc?
ok, tak jak myslalem, ten dolny czujnik na dolnej rurze zalacza wentylator, tak jak to zawsze jest, ale czemu w zasadzie ten czujnik ktory jest w kroccu od glowicy pokazywal min temperature i czemu silnik sie rozwalil? Czyzby uklad sie nie odpowietrzyl i tam gdzie jest czujnik bylo powietrze, ale wszystko bylo dobrze jak oddawalem, wiec jak mogl sie zapowietrzyc?
Ostatnia edycja: