• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 tdi pd arl, długo kręci po nocy i dłuższym postoju

-michau-

Początkujący
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
Problem zaczął się z dnia na dzień.
Od tygodnia długo kręci zanim odpali - po nocy z rana lub dłuższym postoju np. 1-2h i więcej.

Początkowo podczas długiego kręcenia wyrzucał kontrolki i błąd czujnika g28, czasem również abs i esp,, prawdopodobnie od spadku napięcia,od kilku dni już nie wyrzuca nic i błędu brak.

W 2016 roku wymienione: czujnik g28 delphi, czujnik g40 ori, świece beru, rozrusznik, alternator, pompki po regeneracji + nowe uszczelki i śruby, vacum nowszy bosch + uszczelka, zaworek na filtrze paliwa.

Pompkę w baku słychać jak zasysa przy ok. 15l w baku i mniej.

Odepnę jeszcze czujnik temp i sprawdzę czy odpali bez kręcenia.

Kiedy załapie po dłuższym kręceniu potem odpala normalnie, dopóki znowu nie postoi godzinę dwie lub dłużej.

Przedstawiam filmik jak to wygląda. Przy drugiej próbie odpalania wciskałem pedał gazu i jakby szybciej załapał.

palikot

SuperMechanior
Punktów
13
problemem jek sam zauważyłeś jest poziom napięcia w instalacji podczas rozruchu...

-michau-

Początkujący
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
Akumulator ma 1,5 roku, może już się kończy. Rozrusznik wymieniony rok temu. Alternator regenerowany w lutym 2017.

Wiązkę kabli czujników pod maską przeglądałem w sobotę, niby wszystko ok. Wyczyściłem pod podstawą akumulatora 3 miejsca gdzie podłączone są kable masowe.

Zwrócę w vagu uwagę przy odpalaniu do jakiej wartości spada napięcie.
Kąt synchro rozrządu w 004 wynosi 0,0/-0,6.

Myślałem, że trzeba bardziej iść w stronę paliwa, zapowietrzenia itp, ale skoro tak mówisz, dzięki. Jeszcze przychodzi mi na myśl kabel od rozrusznika.

palikot

SuperMechanior
Punktów
13
jeśli wywalał kontrolki i jakieś błędy abs/esp to moim zdaniem jednoznacznie wskazuje na napięcie

dobry akumulator nie przesądza
może być duży upływ napięcia podczas postoju
lub słaba masa

od tego bym zaczynał

-michau-

Początkujący
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
Z powodu spadku napięcia właśnie około rok temu wymieniłem rozrusznik. Czasami bardzo długo kręcił a przy tym zawsze wyrzucał kontrolki świec i check engine oraz różne błędy w vagu np. świec, sterownika silnika, czujników g28 i g40, abs, esp.

Wówczas po wrzuceniu drugiego rozrusznika po regeneracji problem zniknął jak ręką odjął.

Czyżby rozrusznik znowu robił takie cyrki...

Również wydaje mi się, że kręci dobrze.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
366
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
W swoim ALH też był problem z odpalniem na zimnym zazwyczaj.
Zakupiłem "nowy" po regeneracji i trafił się Valeo zamiast Boscha, ma jeden ząb więcej na bendixie co sprawia że silnik szybciej kręci, po zamontowaniu problem znikną.
U Ciebie myślę że jest to kwestia zapowietrzania się.

-michau-

Początkujący
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
Oleju nie przybywa. Ten problem przerabiałem rok temu w weekend majowy. Winna była pompa vacum.
Wymiana starego luka na nowszego boscha i nowa ori uszczelka załatwiły sprawę.

Póki co żadnej poprawy. Auto po zgaszeniu postało 3h i próbowałem kręcić długo 2 razy, nie odpalił.

Odłączyłem czujnik temp i spróbowałem kolejny raz, zaskoczył zdecydowanie szybciej.
Niech postoi całą noc i jutro rano od razu 1 próba na odpiętym czujniku. Mam nadzieje, że odpali na dotyk.

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
nie da sie sprawdzic na dzien dobry akumulatora? jest przyrzad do tego, mierzy spadek napiecia pod obciazeniem i sa podzialy dla roznych wartosci pradu rozruchowego aku czy jest ok czy nie.

-michau-

Początkujący
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
Odpięcie czujnika nic nie dało. Po nocy z rana długo kręcił. Zaskoczył przy 2 próbie jak na filmiku w 1 poście.

Aku oczywiście sprawdzę.

Pompa paliwa w baku powinna dawać jedynie 0,5b więc niewiele, ale czy mogą występować takie objawy jak u mnie jeśli jest uszkodzona?

sidewind76

Gaduła
Punktów
7
Miasto
sosnowiec
Jeśli komp nie wywala błędów zmierzył bym ciśnienie paliwa jakie podaje vacum pompa i pompa w baku, poza tym ile pamiętam, przy arl jest sterownik świec żarowych - moduł, sprawdź komputerem jakie są temperatury cieczy chłodzącej, zewnętrzna i na zegarach czy się w miarę pokrywają czy któryś z czujników nie robi psikusa, jeśli kąt ustawiony poprawnie paliwo jest i sterowniki działają musi zapalić

-michau-

Początkujący
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
Czujnik temp sprawdzony, zimny/gorący temp pokrywają się ze sobą w engine i instruments.

Przy długim kręceniu napięcie spada do 10,92 - 11. Podczas pracy trzyma 14,39 - 14,44.

-michau-

Początkujący
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
Dzięki za podpowiedzi.

Mam takie pytanie czy winna może być pompa vacum? Wytwarzać za słabe ciśnienie paliwa?

Tylko czy jeśli to vacum to nie powinno być problemów z mocą?

sidewind76

Gaduła
Punktów
7
Miasto
sosnowiec
Vacum może nie trzymać i wtedy paliwo się cofnie i zanim znów nabije ciśnienie to musi dłużej kręcić jeśli pompka w baku podaje musi działać choć znam przypadek przy silnik ajm że pompka w baku nie podaje a silnik pali na dotyk na samym vacum

-michau-

Początkujący
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
Wreszcie jakiś trop. Dzisiaj rano po otwarciu maski czuć było wyraźny zapach ropy, po prawej stronie komory silnika w okolicach vacum. Macałem ręką pompę od spodu i niby jest sucho.

Jutro podmieniam vacum na inną nowszą używkę i zobaczymy co z tego będzie.

sidewind76

Gaduła
Punktów
7
Miasto
sosnowiec
Vacum może nie koniecznie puszczać ropkę na zewnątrz może ona lać się do wnętrza pompy i dalej wgłąb lub po prostu jej nie trzyma i ropa się cofa

Lenart

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Złotów
Sprawdź te ciśnienie paliwa jakie masz podczas rozruchu bo niepotrzebnie tracisz czas .Punkt pomiaru w pompie vacu.

-michau-

Początkujący
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
Dzięki za podpowiedź. Już zmieniłem vacum na nowszą używkę. Nic nie dało, kręcił dziś rano długo.

Szukam dalej...

Do góry Bottom