• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 tdi przerywa ładowanie przy spadku obrotów

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Witam,
Mam problem w silniku vw 1.9 tdi avb. Chodzi o to że alternator przerywa ładowanie akumulatora podczas jazdy w momencie gdy zmienia się bieg lub wrzuca luz. Zapala się dioda aku na desce i przygasają światła, po zaledwie kilku sekundach na jałowym biegu lub przy przygazowaniu wszystko wraca do normy. Problem pojawia się sporadycznie, niekiedy raz za razem a niekiedy dioda zapali sie raz a potem można jechać i jechać i nic. Od czego zacząć diagnostykę. Co może powodować taki problem? Regulator może odcinać napięcie przy spadku obrotów np z 2000? Proszę o pomoc i wskazówki.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Zanim zmienisz regler proponuje poczyścić konektorki przy alternatorze ,jeśli nie bedzie efektów to altek na stół,obejrzeć stan szczotek,pierscieni slizgowych,nie wiem jak jest w tym silniku ale regler jest pewnie razem ze szczotkotrzymaczem?
Wygląda mi to na:
-zaśniedziałe połączenia kabli
-umierający regler

Miałem kiedyś taki przypadek,że pierścienie ślizgowe(to,co niektórzy błędnie zwą komutatorem) były zowalizowane i przy pewnych obrotach odrzucały szczotki(malo prawdopodobne,pisze jako ciekawostke)

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Dzięki za wskazówki:) Wieczorem napisze co udało się zrobić i jakie efekty to przyniosło :)

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Panowie ja bym sprawdził wiązkę, może zwierać do masy i kontrolka świeci ;)

Ostatnia edycja:

punciak15

Gaduła
Punktów
9
Miasto
łodzkie
Również bym się przyjrzał sprzęgiełku na alternatorze wczoraj nawet u siebie w prywatnym aucie wymieniałem je miałem podobne objawy;)

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Mając chwilę czasu opowiem jak to się skończyło.
A więc uszkodzony był regulator napięcia, a dokładniej moduł odcinający zasilanie. Moduł ten zamiast zmniejszać napięcie ładowania, od razu go odcinał gdy akumulator osiągał 100% naładowania.
Sprzęgiełko ok, kable również.
Nawiązując do postów wyżej od razu chcę zaznaczyć że gdyby chodziło o sam kabelek od diody aku nie spadało by napięcie w całym układzie (to tak jakby komuś miało się przydać kiedyś).
Po wymianie regulatora wszystko wróciło do normy :)
Temat zakończony

Do góry Bottom