• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[2.0 CDTi B20DTH] Insignia A duże przedmuchy

Pyciek

Uczestnik
Punktów
6
Cześć.
W weekend podczas kontroli poziomu oleju w Insigni A 2.0 CDTi (170KM B20DTH) poczułem bardzo ostry zapach spalin z bagnetu.
Po rozgrzaniu silnika wyjąłem bagnet podczas pracy silnika i bardzo mocno zaczęło z niego dmuchać i wydostawać się mgiełka olejowa. Odłączyłem wąż prowadzący od odmy do dolotu, żeby sprawdzić czy odma nie jest zapchana. Z odmy też dmucha ale znacznie mniej niż z bagnetu. Nie zauważyłem spadku mocy, szarpania i błędów w komputerze. Jedyne co zauważyłem to dzisiaj rano ciężko zapalił, rozrusznik kręcił z 5s. Późniejsze odpalania były już normalne. Samochód ostatnio (przez 4 tyg.) jest używany codziennie na trasach bardzo krótkich (~5km). Co o tym sądzicie, zapieczone pierścienie czy jest to spowodowane krótkimi trasami? Planuje sprawdzić ciśnienie w cylindrach ale jakie ono powinno być?? Dodatkowo zauważyłem mały wyciek oleju w okolicy pompy podciśnienia ale wydaje mi się, że nie jest to powiązane ze sobą. Pompę uszczelnię niebawem.

Proszę o porady i sugestie. Przejmować się i drążyć temat? Czy to normalne, że w tym silniku dmucha z bagnetu a zapach spalin jest spowodowany krótkimi trasami?

Pyciek

Uczestnik
Punktów
6
Wcześniej samochód jeździł więcej i z dpf-em nie było problemu. DPF wypalał się ostatnio jakiś miesiąc temu, jak jeździł dużo.

Pyciek

Uczestnik
Punktów
6
Edit
Ogólnie samochód jest używany normalnie, długie trasy itp. Ostatnia dłuższa trasa była miesiąc temu 2x450km. Ostatnio tylko mało jeździ. Olej wymieniany regularnie co 15 000 km. Nie zauważyłem większego ubytku oleju. Przebieg 130 000 km.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
A start stopu używasz. Masz cały czas włączony?

Insignia A? To który to jest rok. Dwulitrowa insignia w dieslu i 130ty/km przebiegu? To krajówka jest?

Pyciek

Uczestnik
Punktów
6
Start stopu nie używam, mam odruch wyłączania tego zaraz po odpaleniu silnika. Rok 2016, krajowka.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Aaaa krajówka...no ten olej co 15 to ja nie wiem czy tak dobrze...8 to max.

Będę miał dzisiaj taki motor pod ręką, to aż zerknę z ciekawości jakie to ma przedmuchy.

Pyciek

Uczestnik
Punktów
6
Oooo fajnie, czekam z niecierpliwością na wiadomość.
Jakbyś mógł jeszcze sprawdzić czy odmą dmucha mniej niż bagnetem, byłbym wdzięczny.

Pyciek

Uczestnik
Punktów
6
Dzięki!
Czyli wychodzi, że pierścienie sa zapieczone. Czy są inne opcje?

Edit.
Kiedyś widziałem jakieś środki chemiczne typu antykoks do czyszczenia komory spalania i uwalniania zapieczonych pierścieni. Czy jest sens używania czegoś takiego, czy to działa cokolwiek? Co z DPF po czymś takim?

Używając normalnie samochodu nie widzę żadnych niepokojących objawów. Samochód nie kopci, ma normalną moc, normalnie odpala, nie słyszę żadnych niepokojących dźwięków, nie widzę ubytku oleju. Jedyny objaw to dmuchanie z bagnetu. Obecnie używam oleju Valvoline 5w30 czy wymiana na 5w40 nie poprawiłaby sytuacji? Instrukcja obsługi samochodu dopuszcza użycie w tym silniku 5w30 i 5w40.

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Obecnie używam oleju Valvoline 5w30
Jakiego, bo jest 5 różnych.

Instrukcja obsługi samochodu dopuszcza użycie w tym silniku 5w30 i 5w40.
Instrukcja obsługi, czy wytyczne Panów ze strony internetowej którzy chcą upchnąć jak najwięcej oleju.
Raczej nie przewidziano nic innego do tego silnika niż 5w30 C2 (to tak z pamięci), ale zdecydowanie trzeba zalać C4.

Kiedyś widziałem jakieś środki chemiczne typu antykoks do czyszczenia komory spalania i uwalniania zapieczonych pierścieni. Czy jest sens używania czegoś takiego, czy to działa cokolwiek? Co z DPF po czymś takim?
Trzeba coś tam wlać...chociażby dla samej higieny.
Może wcześniej te odmę wymienić?

Pyciek

Uczestnik
Punktów
6
Instrukcja samochodu pozwala na użycie 5w30 i 5w40 do tego silnika. Nie jakieś forum. Czy jest sens zmienić na 5w40?
Odma dmucha i wygląda na sprawną.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Trzeba coś tam wlać...chociażby dla samej higieny.
Wykręcić świece, sprawdzić ciśnienie i wlać na noc chemię w cylindry.
Valvoline MaxLife na gumę i nieszczęsną uszczelkę smoka też by się przydał.
O wymianie odmy drugi raz to nawet nie wspominam.

A co Ci da że przejdziesz z W30 na W40.
...albo są przedmuchy, albo odma niesprawna...

...ale to ma 130 tys/km krajówka...
Weź no ją porządnie zagrzej...wyjedź gdzieś na autostradę...daj jej 2500/3000 obrotów...zrób 50 kilometrów. I wtedy zobacz czy wydostaje się "mgiełka olejowa" z bagnetu.

Do góry Bottom