• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 tsi vag + gaz czy to może się udać

gibson84

Bywalec
Punktów
6
Widziałem że są zakładane instalacje gazowe do silnika 2.0 TSI grupy VAG. Czy ktoś przerabiał ten temat i w ogóle nadaje się gaz do tego silnika?

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Bez problemu jeżdzi, serwisuje TFSI z lpg i bez problemu, jak chcesz zakładać to leć na LPG Forum, tam są instalatorzy z całej Polski, znajdziesz w swoim regionie ogarniętego instalatora, który zrobi to poprawnie.

gibson84

Bywalec
Punktów
6
A jak tam sytuacja z regulacją luzów zaporowego hydraulicznie? Oraz problem wypalających się gniazd w wyższej temperaturze?

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Jak dobra instalacja i monter to nie ma żadnych problemów, już dużo jeździ aut tfsi z lpg że by było widać że coś jest nie tak, mówię, ogarnięty monter i dobre części. Myślę że jak ktoś Ci powie 4500-6000 za instalację z montażem to będzie dobry zestaw.

gibson84

Bywalec
Punktów
6
Czy jest ktoś kto przejechał tym autem już 100 000 lub 50 000 na gazie i może powiedzieć jak to w realu wygląda?

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Bez problemu jeżdzi, serwisuje TFSI z lpg i bez problemu, jak chcesz zakładać to leć na LPG Forum, tam są instalatorzy z całej Polski, znajdziesz w swoim regionie ogarniętego instalatora, który zrobi to poprawnie.
Nie przesadzaj z tym lpg forum. Tam jest kółeczko wzajemnej adoracji.
Co do wiedzy tamtejszych gazowników też nie byłbym taki pewny.
Paru dobrych gazowników tam jest, reszta leci na tworzeniu pozorów bycia "guru" od gazu.
To tak w skrócie, żeby sprowadzić co niektórych fantastów na ziemię.

Styber

SuperMechanior
Punktów
55
Na pewno lepiej tam kogoś poszukać, jeśli chodzi o DI, niż walić do pierwszego lepszego montażysty z okolicy, który ledwo ogarnia MPI.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Nie przesadzaj z tym lpg forum. Tam jest kółeczko wzajemnej adoracji.
Co do wiedzy tamtejszych gazowników też nie byłbym taki pewny.
Paru dobrych gazowników tam jest, reszta leci na tworzeniu pozorów bycia "guru" od gazu.
To tak w skrócie, żeby sprowadzić co niektórych fantastów na ziemię.
Masz rację że jest trochę koło wzajemnej adoracji, ale jak tutaj się chłop pyta o gaz w TSI no to lepiej by było gdyby tam pytał gdzie jest jeden temat tylko LPG. Z tym guru to się zgodzę, bo jeden mówi to drugi tamto i nawet sam jak coś czytałem to tak sobie myślę WTF :D

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Mam znajomego z Forum 4*4,był,albo jest dalej moderatorem w temacie lpg(rzadko już tam bywam) Marek Szenfeld (f-ma MIGAZ-S),jest na FB ,zdj.na jachcie.Napisać do niego z zapytaniem,wiem,że to Fachman,gdyż potwierdził wszystkie moje spostrzeżenia tyczace użytkowania auta na lpg absolutnie sprzeczne z krążącymi teoriami,które nie potwierdzają się w praktyce ,uczciwy i porządny człowiek,doradzi lub odradzi,potwierdził np.z całą stanowczością opinię,że lubryfikanty są tak skuteczne jak pachnidło dla gnijących zwłok,po prostu do takich silników,które to potrzebują instalacji się nie montuje lub po prostu są niepotrzebne,i kropka.Szczególnie w postach kładł nacisk na precyzję montażu,doboru odpowiednich wtryskiwaczy ,na tym polu fuszery być nie może nawet w najmniejszym stopniu.On to Landi Renzo,miałem instalację tej f-my,b.wysoka jakość użytych komponentów,180 tyś km i jedynie do wymiany zasyfiona,stawardiała membrama,nic poza tym,reszta czyli wodna,jak nowa.Działa w Warszawie.

gibson84

Bywalec
Punktów
6
Mam znajomego z Forum 4*4,był,albo jest dalej moderatorem w temacie lpg(rzadko już tam bywam) Marek Szenfeld (f-ma MIGAZ-S),jest na FB ,zdj.na jachcie.Napisać do niego z zapytaniem,wiem,że to Fachman,gdyż potwierdził wszystkie moje spostrzeżenia tyczace użytkowania auta na lpg absolutnie sprzeczne z krążącymi teoriami,które nie potwierdzają się w praktyce ,uczciwy i porządny człowiek,doradzi lub odradzi,potwierdził np.z całą stanowczością opinię,że lubryfikanty są tak skuteczne jak pachnidło dla gnijących zwłok,po prostu do takich silników,które to potrzebują instalacji się nie montuje lub po prostu są niepotrzebne,i kropka.Szczególnie w postach kładł nacisk na precyzję montażu,doboru odpowiednich wtryskiwaczy ,na tym polu fuszery być nie może nawet w najmniejszym stopniu.On to Landi Renzo,miałem instalację tej f-my,b.wysoka jakość użytych komponentów,180 tyś km i jedynie do wymiany zasyfiona,stawardiała membrama,nic poza tym,reszta czyli wodna,jak nowa.Działa w Warszawie.
A którą generacji silników jeździsz?
I jak jest z regulacją luzu zaworowego?

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
A którą generacji silników jeździsz?
I jak jest z regulacją luzu zaworowego?
Nie,ja jeżdziłem wtedy zwykłym gażnikowcem,niby na pozór prosta sprawa,małoproblematyczna,to tylko pozory,praktycznie co tankowanie to regulacja parownika,lpg na stacjach różnej maści i jakości,obecne instalacje do systemów wtryskowych to przepaść,cykliczne serwisy,świetne sterowniki,komputery,jest zdecydowanie lepiej niż wtedy,po wymianie filtra powietrza musiałem parownik regulować gdyż silnik w ogóle ani nie jechał,ani nie odpalił na lpg no i ch....grajstwo zakładów z lpg,wmawiano mi,że coś jest niemożliwe np.wymiana samego filtra,to manewr jednorazowy,trzeba kupić zawór z filtrem,gdyż po wymianie starego filtra już puszka straci szczelność,no to zabrałem się za serwis sam i już nigdy auto serwisu nie widziało,regeneracje parownika sam,wymiany filtrów w tej puszce sam ,i to wiele razy,a ponoć się nie dało,dlatego b.ważne jest by trafić do porządnego zakładu z uczciwymi ludżmi.U nas problem to jakość gazu,między naszym a w Austrii czy Niemczech jest przepaść trudna do uwierzenia,sam lpg wysokiej jakości a benzyna,nie ma żadnej różnicy,paradoksalnie najlepsze lpg jakie wlałem nie było SHELLA,tylko ŁUKOIL.(stosunek propanu do butanu).Marek doradzi uczciwie,u niego nie ma lipy.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Nic na to nie poradzę,jeśli ktos nie rozumie,to najbardziej prawdopodobne,że przemawia za nim zwykła,perfidna złośliwość,to nie wypracowanie z jęz,polskiego.

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Nic na to nie poradzę,jeśli ktos nie rozumie,to najbardziej prawdopodobne,że przemawia za nim zwykła,perfidna złośliwość,to nie wypracowanie z jęz,polskiego.
Gdzie widzisz złośliwość?
Ja mam zwyczaj czytać tekst technicznie powoli i kilka razy.
Odstępy między zdaniami , stosowanie kropek. stosowanie akapitów pozwala mi łatwiej ogarnąć co jest napisane.
Ty może tak nie masz, ale ja tak mam.
Nie po złośliwości , ja na prawdę nie mogę zrozumieć co wcześniej napisałeś.

W gazie siedzę od ponad 20 lat i jestem jednym z najlepszych speców w kraju od autogazu.
Jednak nie mam zamiaru domyslać się co chciałeś napisać.
Mam ciekawszy rzeczy do roboty.
Więc jeżeli ty mnie lekceważysz taką formą pisania wiadomości to nie oczekuj, że ja będę się wysilał ani kogokolwiek po główce głaskał bo mu zrobiło się przykro.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Gdzie widzisz złośliwość?
Ja mam zwyczaj czytać tekst technicznie powoli i kilka razy.
Odstępy między zdaniami , stosowanie kropek. stosowanie akapitów pozwala mi łatwiej ogarnąć co jest napisane.
Ty może tak nie masz, ale ja tak mam.
Nie po złośliwości , ja na prawdę nie mogę zrozumieć co wcześniej napisałeś.

W gazie siedzę od ponad 20 lat i jestem jednym z najlepszych speców w kraju od autogazu.
Jednak nie mam zamiaru domyslać się co chciałeś napisać.
Mam ciekawszy rzeczy do roboty.
Więc jeżeli ty mnie lekceważysz taką formą pisania wiadomości to nie oczekuj, że ja będę się wysilał ani kogokolwiek po główce głaskał bo mu zrobiło się przykro.
Skoro jesteśmy przy temacie gazu i jesteś w tym dobry to zapytam zawczasu, mam audi a4b5 1.6 ADP w gazie, będę chciał tam założyć za jakiś czas 1.8T ABE i domyślam się że komponenty LPG będę musiał dobrać inne niż mam obecnie? Czy na coś w szczególności trzeba zwrócić uwagę w turbo benzynie?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
301
Miasto
Rakszawa
Przede wszystkim na dalsze plany. Jak będzie mocniej dmuchane, to całkiem możliwe, że przydadzą się dwa reduktory, bo jeden będzie gubił ciśnienie i przy każdym mocniejszym depnięciu będzie cię zrzucało na benzynę. Albo można też zrobić tak, żeby gaz był do jazdy, a benzyna do zabawy - z tym że mało ludzi się decyduje na takie rozwiązanie, tylko raczej każdy chce, żeby na LPG auto szło do końca.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Przede wszystkim na dalsze plany. Jak będzie mocniej dmuchane, to całkiem możliwe, że przydadzą się dwa reduktory, bo jeden będzie gubił ciśnienie i przy każdym mocniejszym depnięciu będzie cię zrzucało na benzynę. Albo można też zrobić tak, żeby gaz był do jazdy, a benzyna do zabawy - z tym że mało ludzi się decyduje na takie rozwiązanie, tylko raczej każdy chce, żeby na LPG auto szło do końca.
Ja ogólnie mało co jeżdżę ostatnio więc zastanawiałem się czy nie zlikwidować LPG ale to za dużo kosztowało żeby demontować ale jak już zostanie to niech będzie jak należy:) a co do zabawy tym samochodem to się nie da tym bawić bo to przedni napęd i do tego silnik wysunięty do przodu jak to audi więc na zakrętach strach jeździć szybko :D

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Pytanie.
Czy do tego silnika instalacja V generacji podejdzie z cieklym wtryskiem gazu?
Mam kolegę,który ma instalkę w Audi TT 2.0 TFSI,pytałem go jak się mu sprawuje,bez zastrzeżeń,ale nie wiedział jaka firma i rodzaj instalacji,kosztowało go to 8000 zł,więc podejrzewam,że VI gen,będe sie z nim widział w piątek,zerknę pod maskę,zobaczę.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
301
Miasto
Rakszawa
V generacja nie ma sensu, bo nikt tego w Polsce nie serwisuje. Vialle ogarniesz tylko w Holandii, a Prinsa/BRC Maestro i tak się nie reguluje, bo tam producent ma jakieś swoje "odgórne" ustawienia i jak cokolwiek będzie niewłaściwie zmontowane, to nigdy nie dojdziesz do ładu z instalacją. A że koszt montażu idzie w pięciocyfrowe kwoty, to żal trochę jednak ściska dupę, że ktoś to spaprał. Przynajmniej ja bym tutaj nie ufał polskim instalatorom, bo zwykle im więcej ktoś się reklamuje jaki to nie jest przemajster, tym trudniej przyznać mu się do błędu w razie wtopy. A IV generację (z wtryskiem w fazie lotnej) to urzeźbisz z pomocą internetu, jak ogarniasz mechanikę.

Do góry Bottom