• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0HDI 90km citroen simens

czarny.M

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
Witam, mam problem z odpaleniem tego auta, sprawa wygląda tak przyjechałem do domu zgasiłem samochód przyszedłem za 10 minut próbuje odpalić i zero odzewu nic kompletnie, dodam, że układ zasilania jest simensa, paliwo jest, rozrząd sprawdzony, czujnik wału i wałka jest ok imo szczytuje sterownik bsi sprawny, na komputerze zero błędów, paliwo dochodzi, interfejs diagnostyczny pokazuje poprawną symchronizacje wału wałka, do tego dodam, że cisnienie paliwa na listwie CR przy kreceniu rozrusznikiem wynosi około 360 bar czyli za dużo myślałem ze padł czujnik cisnienia paliwa na listwie lub regulator cisnienia na pompie, podmieniłem je z tego auta do takiego samego i normalnie odpaliło i w tym drugim aucie cisnienie paliwa pokazalo okolo 260 bar na komputerze czyli czujniki ok, możliwie jest to ze u mnie padła pompa CR i daje za duze cisnienie i uniemozliwia odpalenie auta ? Dodam, że na plaku chodzi normalnie

czarny.M

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
Powiem szczerze tego nie sprawdziłem, dziwne bo u mnie wyszlo 360 przy kreceniu a na innym aucie 260 na moich czujnikach, rozkładam ręce powoli tym bardziej ze wszystko bylo ok wczesniej

Przelewu nie sprawdziłem ale wątpie żeby w ciagu kilku minut 4 wtryski padły nagle gdzie wczesniej nie było zadnych problemów

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Na silniku masz taki mały kabelek, przedluzacz instalacji wlasciwie, do jednego z czujnikow. Ogarnij temat i autko bedzie jezdzic.
Ktory i gdzie to pisac nie bede bo tam jest tylko jeden taki myk.

Siemensy sa wrazliwe na kiepskie paliwo, rozyplacze moga zatrzec sie w ciagu kilkunastu minut pracy na fajansie, do tego stopnia nawet ze moze nie odpalac. Wszytsko do sprawdzenia bez wiekszego wysilku i kosztow.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Na pewno ani pompa ani przelewy, przecież gdyby wtryski przeciekały to ciśnienie byłoby za niskie a nie za wysokie a pompa to zawsze bije z nawiązką natomiast regulator jest od tego aby je obniżyć do żądanego więc jeśli to nie ten myk co pisał (maxsslko) to zerknij jeszcze w rzeczywiste jakie jest zadane ciśnienie, może sterownik kopnął w kalendarz lub kanał przelewowy w listwie jakimś cudem się zatknął.

Możliwe że zadam teraz głupie pytanie ale nie wiem jak dobrze znasz się na układach Cr. Na pompie są dwa zawory, jeden na głowicy pompy a drugi na jej bloku, wiesz który to regulator?

Ostatnia edycja:

czarny.M

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
Właśnie może ma ktoś jakiś dostęp do danych serwisowych jakie powinno być cisnienie paliwa, u mnie komputer pokazuje ok. 360 bar i nie pali, na innym aucie wyszło 260 około i pali, własnie nie wiem o jaki myk chodzi użytkownikowi (maxsslko) , na listwie CR jest czujnik cisnienia paliwa i jakiś zawór elektronicznie sterowany tylko nie wiem czym on steruje upuszcza cisnienie z listwy?

Regulator jest dokręcany z tyłu pompy w tym przypadku na dużu klucz, w pompie bosch na przyklad na torx ale mniejsza z tym nie wiem czemu pytasz

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Sprawdz wiazke czujnika cisnienia i wiazke zaworu na pompie, tego wlasnie na duzy klucz. Przy 360 tez odpali.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Co to za cytryna z którego roku i ilo zaworowa, kod silnika? Bo ja już nie wiem, coś mi się chyba pokićkało, to jest ten co wychodził też w 136KM? Czym to diagnozujesz?

Chłopaki widzę że spać nie możecie, myślałem że tylko ja do tak późna pracuje.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Wtryski się nie otwierają i dla tego ciśnienie za duże. Mogły się zatrzeć . Powinieneś je wyjąć i na stół.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
jakie napięcie? Tam są wtryski piezo, nie odłączaj kostek bo uwalisz przetwornicę w sterze.

czarny.M

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
Okolo 70 volt

Fizycznie nie sprawdzalem tylko dane podaje z komputera jakie mi pokazuje

Ostatnia edycja:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Zawór SCV na pompie do wymiany na początek. Przy tym 360 bar silnik się nie da uruchomić.
To co sprawdzałeś to nie jest regulator ciśnienia a czujnik ciśnienia.
W innym aucie pokazywał prawidłowo ciśnienie bo jest sprawny, uszkodzony jest
regulator ciśnienia SCV-e który jest na pompie wysokiego ciśnienia.

Ostatnia edycja:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
No widzisz nie doczytałem, ale drugi EZ na pompie jest upustowy .
Mam takie auto na placu jutro z ciekawości sprawdzę.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Jeszcze raz pytam jakie jest ciśnienie zadane (żądane) podczas rozruchu?

Do góry Bottom