• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.5T głośna praca i stuki po zmianie oleju.

Araneus

Gaduła
Punktów
0
Witam.
Auto po wymianie oleju głośno chodzi.
Auto od nowości było zalewane wyłącznie olejem dedykowanym castrol edge Professional 0w30 a5b5. Ma oryginalny przebieg 150.000 . Wczesniej silnik pracował perfekcyjnie, cicho itd, idealnie.
Mając pełną książkę serwisową z kartką olejowa z ostatniego przeglądu oddałem auto do znajomego warsztatu na wymianę oleju. Pomimo tego że była kartką olejowa w schowku, po odtworzeniu maski jest tabliczka znamionowa informującą o tym , jaki olej powinien być zalany do samochodu, serwis popełnił błąd i zalali auto innym olejem, castrol edge 5w30 c3 (do aut z filtrem cząstek stałych). Po odbiorze auta z serwisu zauwazylem ze silnik pracuje głośniej. Sprawdziłem na fakturze jaki został zalany olej i zorientowałem się ze serwis popełnił błąd. Skontaktowalem się z serwisem i następnego dnia zlali tamten olej i zalali olej dedykowany castrol o parametrach jak wyżej, lecz nie wymieniając filtra oleju. Niestety na tym złym oleju wykonałem dystans 80km. Następnie na poprawnym oleju praca silnika nie ulegla poprawie. Silnik pracuje głośniej. Kolejnego dnia również udałem się do serwisu, celem diagnozy, lecz panowie stwierdzili że wg mnie głośno pracuje klawiatura zaworów to wg nich układ wtryskowy , natomiast jest słyszalny i w kabinie i np. stojąc na światłach taki stukot z silnika , bardzo równy dźwięk i powtarzalny stuk, to stwierdzili że to osprzęt, po czym zostawiając im auto celem wyeliminowania tego stuku stwierdzili, że silnik pracuje normalnie. A nie pracuje.

Pytanie co mogło się zepsuć w silniku i wpłynąć na jego pracę przez zalanie to olejem 5w30 nie spełniającym norm volvo i przejechanie nim 80km.
Po samych objawach glosniejsza praca układu zawodowego oraz ten taki bardzo równy stukot z silnika co ewentualnie może być tego przyczyną. ?

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Arni wydelikacony jesteś. Hehe. Klima jest potrzebna żeby miało sie co psuć
W tym sezonie wyszedłem na klimatyzacji lepiej niż mój kolega :) ja jej poprostu nie naprawiłem a on naprawił, wymienił sprężarkę na nową, wypłukał układ i nabił, gaz wyleciał po miesiącu przez nieszczelny zawór rozprężny :D
Ja nie naprawiłem i zaoszczędziłem:cool:
Mam jeszcze w planach wymontować wszystko i wywalić na śmietnik, myślę że to dobry plan:hungry:

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Wyslij mi je . Chetnie je zaadaptuje i dam im nowy dom. A ten twoj kolega to rozrzutny. Pewnie matka moczyła cie w formalinie zeby zniszczyc gruczoły potowe to i klima ci nie potrzebna hihi.
A tak na poważnie to czy mozliwe zeby launch pro mogł zaktualizować sterownik silnika. po wymianie rozrzadu w modusie 1.6 handlarzyna głowił się ze mu wywala blad df119 i 080 a po dlubaninie launchem przestalo?

Wyslij mi je . Chetnie je zaadaptuje i dam im nowy dom. A ten twoj kolega to rozrzutny. Pewnie matka moczyła cie w formalinie zeby zniszczyc gruczoły potowe to i klima ci nie potrzebna hihi.
A tak na poważnie to czy mozliwe zeby launch pro mogł zaktualizować sterownik silnika. po wymianie rozrzadu w modusie 1.6 handlarzyna głowił się ze mu wywala blad df119 i 080 a po dlubaninie launchem przestalo?

A ten chlop ponizej to pewnie kokaine albo amfe zażywa bo tymi łapami macha i macha

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
A ten chlop ponizej to pewnie kokaine albo amfe zażywa bo
Ten typ pod spodem nazywa się Dave Gahan, poczytaj sobie o nim, podejrzewam że w czasach młodości zażywał wszystko co było możliwe do zażycia :D z tego co wiem to jeszcze żyje ale w jego wieku z narkotyków to chyba mu została kawa i rumianek:p

Do góry Bottom