• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi 1.6 BGU zaczyna brać olej - wymiana oleju?

Punktów
0
Cześć,
posiadam od 5 lat Audi A3 2006 1.6 BGU 190 tys. przebiegu + LPG (dorzucony 4 lata temu u polecanych chłopaków, serwisowany).
Obecnie lany olej 5W30 MOTUL X-CLean EFE.
Wcześniej X-CLean+ ale warsztat zasugerował, że EFE lepszy.

Zauważyłem w to lato na trasie, że przy jeździe z włączoną klimą, w upalne dni silnik zjada olej. Podobny efekt miałem również w trasie jak trochę go pogoniłem (140-150 km/h). Objaw był taki, że po koło 100 km zapaliła się kontrolka olejowa...
Potem w drodze powrotnej jadąc spokojnie 120 km/h (już bez klimy) wszystko było okej.

Podjechałem na warsztat i chłopaki zasugerowali, że trzeba już myśleć powoli o remoncie silnika. Wiek i przebieg robi swoje, a podobno te silniki 1.6 MPI już tak mają.
Co mnie zaciekawiło stwierdzili również, że można pomyśleć przy kolejnej zmianie oleju nad zmianą na półsyntetyk oraz może wziąć 10W40.
Od tego czasu dolałem ok. 700ml oleju na 4000 tys. kilometrów.

Zbliża się wymiana oleju, chciałbym poznać Wasze zdanie czy warto w moim przypadku coś tutaj kombinować?
Nie ukrywam, obecnie nie brałbym pod uwagę remontu (przynajmniej przez jakiś czas).

Punktów
0
Dodam, że 3 razy tylko przy długich trasach, gdzie jechałem z jednostajną prędkością 110/120 km/h wyskakiwał błąd Check engine (kod P0171 - uboga mieszanka). Z autem kompletnie nic się nie działo podczas jazdy.
Za pierwszym razem mechanik stwierdził, że to może być wszystko, zasugerował, że to wina gazu (bo wtedy zatankowałem na innej stacji niż zwykle).
To nie było to, bo przy następnym razie jeździłem na "swoim" normalnym gazie z BP.
Błędy były potem kasowane i więcej się nie pojawiły (od tego lata).

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
BGU=stoja pierscienie.Zrobic i bedzie cos lepiej ale zerowego poboru prosze sie nie spodziewac,tym bardziej w gazowni.

Do góry Bottom