• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

3.0asn ciśnienie oleju

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
Panowie pytanko, wiem że po januszowemu ale nie ważne.
Problem z moim audi a4 3.0 V6 asn. Od kilku miesiecy sobie znika olej, dolewam nie cały litr na 1000km ale nie przejowalem się bo mówię pije to niech pije ma jeździć :D ale że dwa tygodnie temu po 30km zatrzymałem auto i przy zaparkowaniu wyskoczyła mi kontrolka ciśnienia oleju na 3 sekundy zgasła i już był spokój jeździłem normalnie codziennie. Ale dziś powtórka z rozrywki tez po około 15 km przy zwolnieniu autem wywaliło kontrolkę, i wracając do domu też że 2-3 razy wyskoczyła przy około 2000rpm jak mu dam w p.... jest ok.
Zmierzę ciśnienie na wolnych na cieplym manometrem ale tak jak stoi nigdy nie zapala się kontrolka więc zapytam po januszowemu czego szukać czy coś typowego czy raczej szukać silnika. muszę ogarnąć to sam bo znajomy do końca czerwca nie pracuje a w okolicy same dzbany :-D

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Niektóre vw mierzą ciśnienie dopiero na wyższych obrotach, właśnie około 2000. Kiedyś w czymś uszkodził się kabel od czujnika, udało się wyjechać z warsztatu i odstawić na parking bez wzbudzania błędu :D i te przerażenie klienta jak przybiegł z ulicy pytać czy nie zapomniałem oleju nalać bo smarowanie się zapaliło. Tutaj pewnie podobnie, że czujnik jest na 1.2-1.6 bar i na wolnych nie działa.
Sprawdzaj ciśnienie zegarem jak ma być dobrze, jak sobie to wymień czujnik ciśnienia na nowy( tylko sprawdzaj ciśnienie na starym i na nowym, nie zawsze po kolorze jest dobrze) i zobacz co będzie

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
najtaniej do 500mli MotoDoktora i OLX Albo precyzyjny manometr i pomiar.

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
Po januszowemu zapytalem bez potrzeby :D
wymieniony czujnik, olej filtr poki co gra. zobacze na dniach czy bd ok :)
przyczyna ch.... wie kabelek byl juz na 3 drutach przy czujniku, czujnik puszczal juz olej do srodka,olej ekhm byl bardzo stary :D
przy 2000rpm mialem 2.7 bara hgs mowi o mninimum 2 przy 80 stopniach ja mierzylem na 90 wiec pewnie byloby jeszcze wiecej.

Do góry Bottom