• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

307 Słaba kompresja

karol123karol

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
KRK
Dzień dobry moi mili forumowicze.

MAm takie 307 1.6 109 km

Auto po nocnym postoju odpaliło i zgasło. Gwizda jak bez świec słaba kompresja. Rozrząd wchodzi na blokady wszystko cacy znaki się zgadzaja blokady łądnie wchodzą w koło zamachowe i w wałki.
Pomiar kompresji
1 cyl 4 bar
2 cyl 6 bar
3 cyl 6 bar
4 cyl 0 bar

Jak zapodam powietrze na tłoki przez świece to nawet wałem nie zakręci powietrze dmucha świecami przepustnica i korkiem spustu oleju. ......
Po próbie olejowej 5 ml na 1 i 4 cyl
kompresja
na 1 cyl 9-10 bar
na 4 cyl 5-6 bar
Możliwe żeby pierścienie skończyły się tak nagle ???? MAcie jakieś sugestie ???

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Wałek rozrządu Ok? Tzn nie wytarty. Zobacz jaki jest skok zaworów

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Jeżeli wcześniej było ok, to hydropopychacze się za mocno napełniły . Poczekaj kilka godzin i próbuj odpalić, miałem tak w P 407 i c5 przyjechały na lawecie bez kompresji, na drugi dzień próba i auto pali. Nieraz pomaga jeszcze zmywacz w dolot i kręcić, wtedy powoli łapie

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
czytam i niewierze ze na takim forum sa takie odpowiedzi pisane.

chlop ma ustawione wsio na blokady , czyli rozrzad ok , kompresji ma 4 bar , po probie olejowej 10 , co swiadczy ze cisnienie ucieka dolem.

po podaniu powietrza na gary ucieka mu zewszad.

czyli albo czegos nam panie kolego nie napisales , albo cos przeoczyles

karol123karol

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
KRK
Panie Gtsztudi JAk wspomniałem rozrząd wchodzi na blokady. Po próbie olejowej podbija kompresje o około 6 bar. Auto z rok temu przyjechało na kołach z holandi gdzie zostało zakupione przez klienta za 600 euro z ubezpieczeniem.... Olej klient wymienił raz na revline 10w40 klika tygodni temu wymienił uszczelke podstawy filtra gdzieś na zakładzie zrobił rozrząd i dolano 1 l tego samego oleju. Klient zrobił autem około 2 tyś km.
Puf tydzień po dolaniu oleju i wymianie rozrządu kompresja znikła.

Sprawdzone zostało ustawienie rozrzadu kompresja i próba olejowa. Spuszczony olej to gęsta czarna maź.
Silnik pod pokrywa zaworów w miarę czysty wałki piękne.

Możliwe że auto było lane jakimś motodoktorem i poprostu puściło kompresję pierścieniami ??????

Raczej uszczelka pod głowicą by nie puściła tak że kompresji brak wszędzie .
Do tego próba olejowa..... z 5 ml oleju podbija o 6 bar.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
wiec sam sobie odpowiedziales. brak dolu , kamerka inspekcyjna pokaze czy gladz nie ma rysy

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Nalej trochę oleju na tłoki świece wyczyścić ( wygrzej) poskladaj i próba odpalenia zobacz co bedzie, przed tym sprawdzi cewkę czy na pewno dziala, powinno na 3 odpalic

karol123karol

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
KRK
Aktualnie zalałem tłoki nafta i stoi od 2 dni. (wiem wiem nic nie pomoże ). Auto złoże zaleje olejem spróbóje odpalić. Wycenie remont.
Ale dziwne to dziwne ....

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Nie wiem co by się stało z tlokiem zeby było 0 kompresji w tym silniku, w Nowy 1,6thp to tak może być dziura, ale w starym raczej nie. Chyba ze pierścienie myszą w nocy zjadla. Jak cewka dobra to zapali na 3 nawet na małej kompresji

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Nie wiem co by się stało z tlokiem zeby było 0 kompresji w tym silniku, w Nowy 1,6thp to tak może być dziura, ale w starym raczej nie. Chyba ze pierścienie myszą w nocy zjadla. Jak cewka dobra to zapali na 3 nawet na małej kompresji

czyli jak bedzie uszkodzony popychacz to nie bedzie kompresji , i jak zrobi probe olejowa nagle sie pojawia.

yhyyyyymmmm....

albo autor watku gada glupoty albo ja od x lat nie znam budowy silnika.

co ma wioslo do ciagnika

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
No jak zawór otwarty to bedzie kompresja? moim zdaniem tłok z popekanymi pierscieniami zrobi mała kompresję, a olej też doszczelni zawór gniazdo na chwile

Jak możesz daj 4 w prace i dmuchnij w to gniazdo świecy, zobacz gdzie ucieka

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
To jest diesel czy bena bo zgłupiałem.

Jak bena 109km to tam nie ma trzeciego walka.

Dobra, temat jest w benzyniakach :D

Zdjąć walki i pompować powietrze przez świece. Wszystko się wyjaśni.

Stawiam, że i tak czapa w górę, tloki w górę, wal w dół itd.

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Przyczyny są takie :
zakupione przez klienta za 600 euro z ubezpieczeniem....
Spuszczony olej to gęsta czarna maź

Zadzam sie pewnie dołu nie ma. A to 0 bar to błąd pomiaru dmuchneło troche ale.... 4 cyl słaby aku chiński manometr itd itp..

Pewnie jakiś Pan o śniadej karnacji odprawił na holenderskim komisie jakiś kompresyjny rytuałał z eliksirami ze sfermentowanej krwi koziej i auto się jakoś doczłapało w nasze skromne progi. Pojeździło pojeździło i czar prysł silnik trup a kompresji to pewnie to to nie widziało odkąd polska do Euro Sojuzu wstąpiła.

Ostatnia edycja:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
826
Miasto
Gdańsk
Ja mam inną propozycję. Silnik odpalił i zgasł bo podparł zawory nagarem z tłoków. Proponuję linkę, przeciągnąć auto przez osiedle na biegu i będzie chodził....

Miałem identycznie w tym silniku......

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Ja mam inną propozycję. Silnik odpalił i zgasł bo podparł zawory nagarem z tłoków. Proponuję linkę, przeciągnąć auto przez osiedle na biegu i będzie chodził....

Miałem identycznie w tym silniku......

Obawiam się że odrobina oleju nie podbije tak kompresji przy podpartych zaworach. Ale to są tylko moje obawienia hehe

Do góry Bottom