• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

6n Spadające obroty po nagłym naciśnięciu pedału gazu

seebbek

Początkujący
Punktów
0
Witam mam problem z 6n 97r 1.4 PB+LPG.
Po naciśnięciu pedału gazu,silnik zadławi się i delikatnie spadają obroty, po czym normalnie się wkręca.
Wymienione świece,kable,wyczyszczona przepustnica i wymieniona uszczelka pod nią.

kalgaz

Początkujący
Punktów
4
te objawy są na gazie czy na benzynie

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Online cinzko będzie, ale dam Ci radę. Kiedyś.miałem big problem z autem. Poszedłem.do ulubionej fryzjerki i jej odpowiedziałem co i jak zrobilem. Pomyślała chwile zapytała.ile auto warte i.oświadczyła " weź to wypier....ol na złom "

kalgaz

Początkujący
Punktów
4
jeżeli masz te objawy na gazie to zacznij od wizyty u gazownika wymiana filtrów sprawdzenie instalacji .

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Po naciśnięciu pedału gazu,silnik zadławi się i delikatnie spadają obroty, po czym normalnie się wkręca.
Wymienione świece,kable,wyczyszczona przepustnica i wymieniona uszczelka pod nią.

Sprawdz:

- Szczelność kolektora dolotowego
- Ciśnienie paliwa
- Ustawienie rozrządu
- Czujnik położenia przepustnicy czy widzi bieg jałowy i pełne obciążenie
- Czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym w parametrach czy trzyma minimum 320-400 mbar na biegu jałowym przy pełnym otwarciu przepustnicy (patrz podczas jazdy z nogą w podłodze) musi pokazywać ciśnienie atmosferyczne

Tak na marginesie dawno mnie Tu nie było i widzę że niektórzy to w piórka urośli....

Może chłopak chce się nauczyć... warto nakierować przynamniej, a nie zjechać od góry do dołu...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A ja chcę się nauczyć borować zęby...reflektujesz jako obiekt nauki ?:)

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
taa, potem odkręć gaz i zobacz, potem zakręć i zobacz...
nosz k. typowa diagnostyka gaziarza matoła.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
A co to w ogóle jest (6n)??? Marka i model auta poczebne na wczoraj.

seebbek

Początkujący
Punktów
0
Vw polo 6n 97r 1.4 APQ
Objawy występują zarówno na gazie jak i na benzynie

Wymieniłem przewód podciśnienia,serwo-kolektor z racji sparciałych gumowych kolanek. Może i jest jakaś poprawa w kulturze pracy silnika,ale nie rozwiązało to całkowicie problemu.
Po nagłym depnięciu na pedał gazu,słychać takie chwilowe syknięcie-zaciąganie powietrza, dochodzące jak by w pobliżu kolektora ssącego.
Wie ktoś czy są tam jakieś uszczelki? Ten kolektor jest plastikowy,możliwe było by jego nw pęknięcie?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
seebbuś dziecko drogie, to przepustnica sie otwiera, to dobrze.
zajmij się może lepiej zakupami albo choinką i podziękuj świętemu mikołajowi że te 6n jeszcze odpala i jeździ.

Do góry Bottom