• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Matiz - czarnym dym po rozgrzaniu

Przemek1602

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Świdnica
Od kilku dni męcze sie z matizem, stary silnik nie miał kompresji na środkowym cylindrze, auto paliło 10l pb, 20lpg i litr oleju na 100, więc do nadwozia wjechał drugi, przebieg licznikowy 90 tys. Problemem są cały czas nierówne obroty biegu jałowego, silnik trzesie się, z wydechu wydobywa sie lekko biały dym(płynu nie ubywa), słychać jakby wypadanie zaplonu, jednak świece przwody są wymienione, wyczyszczona jest też kopułka, iskra jest, jednak po chwili pracy swiece są czarne jak węgiel. Zapłon ustawiony książkowo na 10 stopni, rozrząd ok, luz zaworowy ustawiany, podmieniona przepustnica, czujniki sprawdzanie multimetrem przy podgrzewaniu i schladzaniu, wszystko jest w normie. Temperatura na wskaźniku normalna, nie opada i nie rośnie. Z drugiego silnika podmieniłem też listwe z wtryskiwaczami, sonde, silnik krokowy, lecz potem kupiłem nowego krokowca. po kilku dniach jeżdżenia wyrwalo przewód z listwy wtryskowej , zbyt duze ciśnienie wiec wymieniona jest pompa paliwa i jest postep po chwili zapala sie check, obroty są plynniejsze ale falują z rury nie widac żadnego dymu spaliny nie śmierdzą. Kody błyskowe pokazują błędy wszystkiego. Co jest grane? Podmienione zostało wszystko, padł sterownik? Liczę że ktoś mi pomoże bo nerwów brakuje.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
wszystko powiadasz sprawdzone lacznie z katalizatorem sonda lambda hmm...

paliwo w porzadku masy itp.

Ostatnia edycja:

Przemek1602

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Świdnica
Kompresja 11 11.5 11, tylko dlaczego gdy zapali się check spaliny nagle zmieniają kolor a wlasciwie już ich nie widać i auto chodzi lepiej. Do kata nie zaglądałem bo skoro przestaje kopcic to na moje oko nie on.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
przewodów paliwowych na listwie miejscami nie zamieniłeś? chyba , że jest tam jeden...

C00li

Gaduła
Punktów
28
Miasto
Sopot
www.enjoydriving.pl
Sprawdź czy przewód sygnałowy sondy nie zwiera się do masy, bo wtedy komputer wykrywa zbyt ubogą mieszankę i leje paliwo.
Jakiś kod błędu z komputera?

Przemek1602

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Świdnica
Nie, olej jest i jest czyściutki bo zmieniałem. Niestety nie mam teraz jak pogrzebać przy matizie jeśli jednak bede miał sprawdzę wasze sugestje

Do góry Bottom