• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A3 1.9tdi ASV 110 brak doładowania błąd 17964

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Trafiło do mnie a3 z brakiem doładowania i wywala błąd 17964 brak doładowania ujemna odchyłka (nieciągły)
Około pół roku temu turbina przeładowywała i gość wymienił 2 zaworki n75 + przewody podciśnienia co nie dało efektu aż wytargali turbo i wyszło że gruszka sie wiesza.
Gość miał w aucie stare ori zaworki wiec dzisiaj tylko na szybko je podmieniłem ale bez efektu.
Teraz moje pytanie czy zaworki walnięte czy szukać przyczyny w okablowaniu zaworków? i oczywiście jeszcze na spokojnie przepatrzę podciśnienia i sztange turbo.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
sprawdził bym o kablownie ,ale przede wszystkim jednak zaworki to częsta przyczyna z którą się spotkałem + węże . Pytanie tylko czy te zaworki które wymieniał były nowe czy używka ?

psuja_11

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Łódzkie
na początek podłacz podciśnienie bezpśrednio z pompy vac do gruszki turbiny zobacz czy zaciaga sztangę pózniej przejedz się i zobacz czy masz błąd przeładowania.

A

autozibi

Trafiło do mnie a3 z brakiem doładowania i wywala błąd 17964 brak doładowania ujemna odchyłka (nieciągły)
Około pół roku temu turbina przeładowywała i gość wymienił 2 zaworki n75 + przewody podciśnienia co nie dało efektu aż wytargali turbo i wyszło że gruszka sie wiesza.
Gość miał w aucie stare ori zaworki wiec dzisiaj tylko na szybko je podmieniłem ale bez efektu.
Teraz moje pytanie czy zaworki walnięte czy szukać przyczyny w okablowaniu zaworków? i oczywiście jeszcze na spokojnie przepatrzę podciśnienia i sztange turbo.
Podłącz wakuometr i sprawdź jakie jest podciśnienie .

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Czy w tym silniku nie ma czasem chłodniczki na obiegu recyrkulacji spalin ? Mialem ostatnio passata mial taki sam błąd a mial nie szczelny układ recyrkulacji spalin

psuja_11

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Łódzkie
ASV jak każdy 1.9 na pompie nie miał chłodnicy EGR . niech sprawdzi co dostał w podpowiedziach.

edek85

SuperMechanior
Punktów
30
psuja dobrze mówi i

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
popieram psuje, najpierw sprawdź omijając zawór no i egr do sprawdzenia lub zaślepić.

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
A w parametrach co się dzieje z N75 puszcza czy stoi w miejscu?

koziolek

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
Lubelskie,
zaden z wezykow podcisnienia nie jest uszkodzony?
jesli wszystkie ok to mysle ze gosc N75 jest do wymiany

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Panowie wielkie dzięki za zainteresowanie tematem i cenne rady które przydadzą się na przyszłość, a usterką były węże podciśnień. Pierwsze co po przyjechaniu auta sprawdzam wąż do turbo i troche przetarty przy końcu, ściągam go i dosłownie rozleciał sie w rękach. Reszta przewodów też w opłakanym stanie, bardzo słaba jakość węzy i miały dość cienkie ścianki, wymienione wszystkie i TDI śmiaga jak nowe. Jeszcze raz dzięki :)

edek85

SuperMechanior
Punktów
30
Panowie wielkie dzięki za zainteresowanie tematem i cenne rady które przydadzą się na przyszłość, a usterką były węże podciśnień. Pierwsze co po przyjechaniu auta sprawdzam wąż do turbo i troche przetarty przy końcu, ściągam go i dosłownie rozleciał sie w rękach. Reszta przewodów też w opłakanym stanie, bardzo słaba jakość węzy i miały dość cienkie ścianki, wymienione wszystkie i TDI śmiaga jak nowe. Jeszcze raz dzięki :)
rozwalił si ze starości

psuja_11

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Łódzkie
Tak być powinno większość jak ma problem to na forum po pomoc a jak już problem rozwiąże to ma wszystkich w d... i nie powie co było i czy ktos miał racje.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Swoją drogą to z tymi przewodami nie pierwszy raz słyszę że się rozszczelniają. W moim przyszłym TDi powymieniam wszystkie za wczasu, tak dla "spokojności" ;)

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
zawsze zakładając temat staram się pisać do końca, i fakt dużo jest tematów co już brak rozwiązania. A wracając do przewodów to dowiedziałem sie jeszcze że te były z allegro 4zł metr i po pół roku takie flaki, to porażka. Kupiłem przewody w IC i samo jak trzymam w ręku mój a ten z allegro to odczuwam różnice. Choć ręki nie dam za moje, ale wymieniłem już w 2 pasatach i jak na razie zwrotów nie było:)

Do góry Bottom