• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A3 8p 2.0TDI BKD ciężko odpala gdy zimno i problemy ze wskaźnikiem temperatury silnika

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Witam,
Mam problem z moja a3 8p z silnikiem diesla 2.0TDI o oznaczeniu BKD. Auto mam już pare miesięcy. Problem jaki występuje w aucie to problemy z odpalaniem gdy jest zimno na dworzu. Auto kręci ok. 6-8 sekund przy temperaturze zewnętrznej ok. -2stopni. Wymieniłem w aucie świece żarowe bo vcds informował o problemie z nimi natomiast to nie rozwiązało problemu. Ostatnio zauważyłem problemy ze wskaźnikiem temperatury i być może to będzie z tym problem ? Czasami rano przy tej temperaturze ok. -0,5/-2 stopni wskaźnik temperatury silnika pokazuje lekko ponad 50 stopni. Po odpaleniu silnika normalnie po chwili odpada i wchodzi z czasem po rozgrzaniu silnika na 90 stopni. Po zgaszeniu auta i chwilowym odczekaniu ok.1minutu wskaźnik pokazuje temperaturę bliska lekko ponad 50stopni. Chwilowe gazowanie auta powoduje powolne podnoszenie się wskazówki na 90 stopni. Może problem wynika z złego podawania temperatury i za krótko grzeje świece żarowe ?
Tu daje link do mojego filmiku z pokazanym problemem wskaźnika temperatury
https://youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=evnSSTxpQLs

Z góry dziękuje za pomoc

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Wymień czujnik i może zostaniesz bohaterem w swoim domu :cigar: udanej operacji i szczęsliwego nowego...
Z tego co wiem jest kilka czujników temperatury. Który dokładnie to czujnik jest odpowiedzialny za ten problem ? I czy to również od niego może zależeć problem z odpalaniem w mroźne dni ?
Czujnik temperatury płynu chłodzącego ?

Ostatnia edycja:

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Wstydź sie chłopie. Masz vcds tak potężna broń i pytasz? Zagrzej go do 60st. I siup w zegary i temp sprawdzic i potem siup w silnik i to samo. Jak nie ma zgrania to czujnik na silniku w kosz. Jak ok to przestawiamy czas grzania. A jak to źle to patrzymy w kierunku kompresji i pompek. I siup zmiana d..p. A jak bieda w kieszeni to na allegro po hot start za 5 dych i siup trupa podniesie.

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
A wiec sprawdziłem temperatury w vcds. Rano po postoju wskazówka pokazuje ponad 50 stopni i vcds pokazuje ok. 57 stopni. Po odpaleniu i przejechaniu wznosi się równo ze wskazówka i pokazuje prawidłowo. Po wyłączeniu zapłonu odczekaniu wskazówka opada. Temperatura w vcds również spada do podanej ze wskazówki na liczniku. Wymieniłem czujnik temperatury cieczy natomiast problem nie został rozwiązany. Żadnych błędów w silniku na vcds nie ma. Czego mogę się doszukiwać dalej ?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
A wiec sprawdziłem temperatury w vcds. Rano po postoju wskazówka pokazuje ponad 50 stopni i vcds pokazuje ok. 57 stopni. Po odpaleniu i przejechaniu wznosi się równo ze wskazówka i pokazuje prawidłowo. Po wyłączeniu zapłonu odczekaniu wskazówka opada. Temperatura w vcds również spada do podanej ze wskazówki na liczniku. Wymieniłem czujnik temperatury cieczy natomiast problem nie został rozwiązany. Żadnych błędów w silniku na vcds nie ma. Czego mogę się doszukiwać dalej ?

Już masz koszt czujnika w plecy a tak może mechanik by już znalazł problem i kasa poszłaby na naprawę a nie na wymianę dobrego czujnika na nowy.
Ale cóż kto bogatym zabroni ...

marcinlowicz

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Łódzkie
Pewnie masz dwa czujniki. Jeden na wskazjik a drugi dla sterownika. Odnajdz ten na sterownik. Podłącz się kompem i zobaczy czy zmieni się wskazanie gdy go odłączysz. Podejrzewam że wtedy będzie widział zimny silnik i odpali Ci dobrze

krzys1540

Uczestnik
Punktów
1
Pewnie masz dwa czujniki. Jeden na wskazjik a drugi dla sterownika. Odnajdz ten na sterownik. Podłącz się kompem i zobaczy czy zmieni się wskazanie gdy go odłączysz. Podejrzewam że wtedy będzie widział zimny silnik i odpali Ci dobrze
Podobno jest jeden czujnik. Tak powiedzieli mi w sklepie i tak czytałem w necie. Jutro sprawdzę co pokazuje vcds po odłączeniu czujnika.
Jak po nocnym postoju z rano przy tych temperaturach masz 57 stopni?
Po nocy włączam zapłon i wskaźnik stoi na ok. 57 stopni (tak tez pokazuje vcds rano). Jest to dziwne bo po odpaleniu i przejechaniu normalnie temperatura wzrasta na 90 stopni.
a ile temperaturę paliwa pokazuje?
Dziś już nie mam kompa przy sobie. Jutro sprawdzę co i jak.
Dziękuje wszystkim za pomoc :D popróbuje i dam wam znać co i jak. Szczęśliwego nowego roku wszystkim

Do góry Bottom