• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A4 1.8T BFB Położenie Wałka

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Witam
Wymieniałem kompletny łańcuch na wałkach w A4 1.8t BFB. Po wymianie samochód elegancko chodzi, wszystko niby ok. Po przejechaniu się, zgaszeniu i ponownym odpaleniu wyskoczył mi błąd położenia wałka rozrządu przy kolektorze ssącym. Odczytałem, skasowałem i przez 2 dni było dobrze. Potem z nowu błąd. Mimo, że check się pali auto jeździ normalnie. Rozrząd sprawdzony drugi raz, jest ok.
Usłyszałem gdzieś, że po wymianie trzeba zakodować czujnik. Nie chce mi się w to za bardzo wierzyć, ale może spotkał się ktoś z czymś takim?

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Zestaw Febi. Miał problem z ciśnieniem oleju, smok przeczyszczony i ciśnienie wróciło.
Mam zdjęcie z góry, troszkę słabe, ale jak nie liczę to wychodzi mi 16.
https://zapodaj.net/f6edc229c0873.jpg.html
Zauważyłem też, że jest jedna zależność, jeśli by było źle to by mi się wałeczki nie zgadzały. U mnie zaczyna się na wałeczku wewnętrznym i kończy na wewnętrznym, takie może mało precyzyjne, ale jak by było nie parzyście to by były na przemian.
No i jak by był źle ustawiony to ciągle by łapał błąd, a u siebie mogę skasować i wyskoczy zpowrotem za jakiś czas.
Ciepły czy zimny nie ma znaczenia. Na wolnych nie złapie tylko podczas jazdy czy przegazowaniu.

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
Miałem zestaw fai i napinavz był wadliwy - ale to raczej ciśnienie coś nie tak , zegar i w droge

Do góry Bottom