• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[A4 B5 FL 1.8t ] Nie stukało, a stuka po wymianie osłony przegubu.

Ems

Bywalec
Punktów
3
Witam, mam pewien problem ze stukaniem. Już mi ręce opadają...

Niedawno wymieniłem osłonę przegubu zewnętrznego z lewej strony, bo zauważyłem, małe pęknięcie.

Tego samego dnia zmieniałem też felgi na letnie 16".

Po zabiegu ewidentnie zacząłem słyszeć, że coś mi stuka na nierównościach, szczególnie przy mocnym skręcie i niskich prędkościach.

Sam przegub zewnętrzny ciasno chodził jak go zdjąłem.

Zastanawiam się czy wewnętrzny może stukać?

Kurcze, tak teraz rozmyślam, bo po tych zabiegach i zmianie opon zacząłem czuć, że auto nie jest stabilne przy wyprzedzaniu, myślałem, że to wina opon ale...

Miał ktoś kiedyś tak, że wyskoczyła półoś z przegubu wewnętrznego?

Tak się zastanawiam, że może ta franca jest luźna i nie dość, że stuka, to auto nie jest napędzane jak trzeba i przez to buja mi się przy mocnym dodawaniu gazu....

Dodam jeszcze, że wyciągnąłem wszystkie sworznie z lewej strony plus końcówkę drążka aby się upewnić, że nie stukają i o ile w bananie sworzeń już lekko chodzi, to nie ma jeszcze stuków.

Byłem też na teście amorków i z przodu 60-64 więc jest git.

Gość na stacji też stwierdził, że luzów żadnych nie widzi na szarpakach. Sprawdzał też na skręconych kołach.

Te stuki bardziej przypominają dzwonienie aniżeli głuche uderzanie.

Ems

Bywalec
Punktów
3
Wydaje mi się, że tak.
Założyłem nowego sagera, bo stary był bardzo wyrobiony, przegub zszedł praktycznie ręką.
Będę jeszcze to oglądał w najbliższym czasie.
Długo wojowałem z wsadzeniem sworznia od banana, może w tym czasie mi coś wyskoczyło, cholera wie...
Muszę szukać przyczyny, ale może ktoś miał już tutaj podobnie.

Ems

Bywalec
Punktów
3
Sprawdzałem tą półoś jeszcze raz. Siedzi sztywno, luzów brak także pewnie to można wykluczyć.
Wymieniłem łącznik stabilizatora, ale nic to nie dało.
Sprawdzałem blachę osłaniającą tarczę, ale to nie to, siedzi sztywno.
Podejrzewałem też może osłonę silnika, ale też nie sądzę, bo spiąłem na sztywno opaskami i nic nie dało.

Dokładnie to sprawdzałem jeszcze raz i muszę zweryfikować, to jednak nie jest dzwonienie.
To takie lekkie szybkie stuki na małych nierównościach plus ten przy podjeżdżaniu na krawężnik.
Kurcze, jak próbuje to analizować to nie przychodzi mi nic innego na myśl jak stukający sworzeń... Miałem tak w poprzednim A4 z prawej strony jak górny wahacz miał wywalonego sworznia, tyle, że tam to było luz widać od razu ruszając na podniesionym kole.
Chyba jeszcze raz to rozbiorę i sprawdzę....
Czy banan może wydawać takie szybkie stuki?

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
może,może obejrzyj dobrze symerblok czy nie napieprza w belke szukaj miejsc gdzie ewidentnie się wahacz z belką spotyka będzie widać jeżeli tak jest chyba że symerblok się rozleciał

Ems

Bywalec
Punktów
3
Przegub wykluczyłem, obie osie trzymają się sztywno.
Ponownie sprawdzałem zawieszenie.
Poskręcałem dobrze.
Magiel stuka, ale to tylko krzyżak według mnie.

Wyciągnąłem jeszcze raz tego banana, bo we wszystkich wahaczach sworznie chodzą ciężko, tylko w tym ten jeden można poruszać bez użycia siły.
Tak to wygląda:

Rusza się widać na wszystko strony, ale... jak ruszam góra dół to nie czuję luzu, czy w takim przypadku i tak jego powinienem uznać za winowajcę i wymienić?

Zauważyłem przy okazji zerwane poduszki skrzyni, no ale one nie stukają.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Luz jest , ale tak ciężko po filmie ocenić , choć i tak szkoda na stary składać . A ta plastikowa tulejka z półokrągłym końcem co siedzi za przegubem nie pękła przy składaniu . Jak nie ściągniesz przegubu ręką nie wyczujesz .

Ems

Bywalec
Punktów
3
No cóż, bez zdjęcia przegubu nie sprawdzę czy nie pękła, ale czy to by tak hałasowało? Nie jestem taki pewien.
Założyłem zarówno nową tulejkę jak i talerzyk na którym się ona opiera. Wydaje mi się, że jakby się posypało przy zakładaniu to wyczuwałbym teraz choćby minimalny luz osiowy, no chyba, że się mylę...
Robiłem to nie pierwszy raz.

Dziś obczaiłem, że kwestia pływania auta wynika z opon, przełożyłem tył na przód (tył miałem stary z poprzedniego właściciela) i zaczęło mnie na prostej w lewo ściągać.
Także pozostaje tylko kwestia stuków.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Dawno , dawno temu kiedy wszystko było drogo a może jeszcze drożej klient sam przy składaniu skopał i pękło . Potem przyjechał , bo nie wiedział co skopał .

zmora

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Orzesze
Sprawdź czy podczas manewrowania półosią, z palca przegubu wewnętrznego nie zsunęła ci się tulejka z łożyska.Powinieneś ją wyczuć w palcach ściskając gumową osłonę.

Ems

Bywalec
Punktów
3
Właśnie skończyłem wymianę banana. Stuki ustały

W końcu jak go zdjąłem to udało mi się wyczuć luz.

Jak zaczęło mi stukać około 1000km temu to nie było go jeszcze w ogóle czuć.

Wniosek taki, że jak już sworzeń lata luźno, ale w ręku luzu nie czuć to na aucie i tak może być słychać wyraźne stukanie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A ja to rozbierałem i weryfikowałem ? Przypomianasz mi tego co nie wymieniał rolek z rozrządu bo sprawdzał na ucho i jeszcze dobre . :p:p d... nie mechanik ...

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Eee, czepiasz się Emsa, a on tak ładnie bawił się tym sworzniem na filmiku, normalnie aż ciarki przechodziły... :D:p

Do góry Bottom