• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jetta 2005 - drgania/dudnienie po wymianie sprzęgła

Johnopel

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lidzbark Warmiński
Witam,
Rozleciało się łożysko oporowe, więc wymieniłem sprzęgło. Przed wymianą podczas jazdy nie było żadnych hałasów. Teraz, po wymianie przy większych szybkościach z lewej strony słyszę drgania/dudnienie (nieregularne) . Nie jest to bardzo mocne, ale może za jakiś czas może rozwinąć się w coś poważniejszego. Byłem u mechanika który to wymieniał, ale on stwierdził że to opona. Zamieniłem opony przód-tył, ale dalej to samo. Pojechałem do drugiego mechanika. Znalazł on na silniku łańcuch, który zostawił pierwszy mechanik z wieszaka silnika. Ale to nie to. Trzeci mechanik też nie wie co to może być. Jak to ugryźć? Może to być wina, że sprzęgło nie jest dobrze wycentrowane albo przegub wewnętrzny jest trefny? Kierownica nie przenosi żadnych drgań. Dodam jeszcze, że jak wcisnę sprzęgło do końca i przygazuje to wpada ono w mocne drgania . Te drgania przypominają jakby płyn co jest w nim wpadał w kawitację. Niestety nie wiem czy wcześniej to było.
Pozdrawiam

Jetta 5 1,6 8V BSE

martin531

Bywalec
Punktów
10
Skoro przed wymianą było dobrze to trzeba szukać w tym co było wymieniane. Nic samo się nie uszkadza chyba że ktoś coś spier... Może pech chciał że trafiłeś fabrycznie wadliwe sprzęgło. Jakiej firmy było zakładane?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Nikt tu nie poda rozwiązania , za stukanie itp może być wiele rzeczy odpowiedzialnych ,chociażby niedokręcona poduszka skrzyni , a za ten dźwięk po wciśnięciu sprzęgła ,niewłaściwie odpowietrzona sprzęgło , trzeba auto sprawdzić i mieć je fizycznie na warsztacie by coś określić

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
54
Zasady postępowania z wysprzęglikiem
Nigdy nie wciskać łożyska wysprzęglika, aby nie uszkodzić wewnętrznej uszczelki.REPXPERT instrukcje.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Zasady postępowania z wysprzęglikiem
Nigdy nie wciskać łożyska wysprzęglika, aby nie uszkodzić wewnętrznej uszczelki.REPXPERT instrukcje.
Czyli po montażu wysprzęglika na skrzynię, nie wolno zakładać skrzyni ponieważ wtedy następuje wciśnięcie wysprzęglika...:D

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
54
"Przed założeniem w rękach kilka razy wciskane"Nie rozumiesz co jest napisane albo nie chcesz zrozumieć.

martin531

Bywalec
Punktów
10
Będziesz teraz jeździł po mechanikach i szukał nie wiadomo czego. Jedź do tego który wymieniał sprzęgło. Skoro przed robotą było dobrze a po już nie to znaczy że błąd jest w sprzęgle albo coś po drodze. W tym sprzęcie wyjecie skrzyni to godzina więc nie ma co tu doktoryzować.

Do góry Bottom