• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A4 B7 Zawór regulacji ciśnienia doładowania

NewUser2k18

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Od jakiegoś czasu borykam się z problemem migającej kontrolki świec żarowych - wg internetów jest to tryb awaryjny spowodowany jakimś błędem.
Auto nie ma mocy, nie chce kręcić ponad 2tys obrotów - ogólnie trup. Prowadzi się jakby miało 60KM, a nie 204 ;)

Byłem u mechanika. Po podłączeniu komputera wyskoczyły 3 błędy dotyczące:
Zaworu regulacji ciśnienia doładowania

w celu weryfikacji kazał włączyć silnik i ponownie go uruchomić.
Okazało się, że obok turbosprężarki nie przeskakuje taki jakby przełącznik - jestem laikiem w temacie wiec proszę o pytanie czy takie stwierdzenie + błędy jednoznacznie wskazują na tę usterkę?

Pytam ponieważ cena tego czegoś to ok 1000zł (podobno drogi, bo sterowany elektronicznie).
Dodam też, że każdorazowo po wyłączeniu zapłonu (ikonka trybu awaryjnego) się już nie pali, a autko jeździ normalnie - niestety do pewnego czasu. Nie potrafię zdefiniować co powoduje błędy.

Przykładowo dzisiaj przejechałem 15km (wszystko było OK), zatrzymałem się przed sklepem na szybki zakupy i już po odjechaniu 300m z parkingu czułem ze coś nie tak - znowu auto nie miało mocy, później choinka na desca i auto trup.

NewUser2k18

Początkujący
Punktów
0
@marcin www
pytam czy jeśli
"obok turbosprężarki nie przeskakuje taki jakby przełącznik"

to jednoznacznie świadczy to o uszkodzeniu w/w części.

Czy mogę jakoś sam, bez podłączania kompa i zczytania kodu błędu stwierdzić że EGR szwankuje?
Ewentualnie czy jeśli zdobędę kod błędu, to będę w stanie w sposób jednoznaczny stwierdzić, że na 100% jest to uszkodzony EGR?

Piszę tutaj, bo jestem laikiem, a nie chce zostać wyrolowany na 1000zł.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
podjedz gdzie indziej i popros o diagnoze i podaj kody błedów bedzie łatwiej ... egr czy turbo bedzie wiadomo na 100% jak z łodzi jestes zapraszam

jak dla mnie to turbina nie egr ale moze sie myle
tak to moze tyle kosztowac ostatnio do bmw kupowałem wiec wiem ile kosztuje:(

ecuprojekt

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
83
Miasto
Janów Lubelski
Jak wyrolowany nie chcesz być?
Sprzęt do diagnostyki kosztuje, naprawa części rowniez. Nie chcesz zaplacic za naprawę? Sam chcezz naprawić. Później tacy przyjeżdżają do mnie bo panie to na sto procent ja wtedy wymieniam kasuje a później płacze ze to nie to.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
ale on tej turbiny sam nie naprawi -- nastawnik do niej kosztuje ,ja do e87 N47 kupowałem całe turbo bo nastawnik nie wystepuje osobno:D

NewUser2k18

Początkujący
Punktów
0
Jestem z małopolskiego (Nowy Sacz).
Akurat na autku nie oszczędzam, zawsze pakuje to co potrzebne....
@ecuprojekt chodzi mi o to ze łatwiej wymienić całość niż szukac bledu..
Za takie rzeczy placu klient. Ja niestety sie nie znam na motoryzacji i polegam na wiedzy mechanika. Kieruje sie zasada " ufam ale sprawdzam".

Cena z intercarsa - taniej będzie ciężko znaleźć OEM-a

@pawrl2406 - cala turbina czy ten czujnik? Turbina ponad 4.5tys

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
a po co mi mam ze 3 i zupy nie ugotuje na nich

uzywki zapewne?

ja bym sam nastawnik kupił do audi to nie taki straszny koszt

sławek1 nie opowiadaj mi ze masz nowe obaj wiemy ze padaja wiec uzywane to mozna komus na jeden złoty strzał włozyc -zgadza sie?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom