• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B7 1.9 TDI BKE "Ciśnienie doładowania"

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Witam
Mam problem z Audi (A4 B7 1.9TDI BKE)

Opiszę problem od początku:
Przyjechał klient z problemem, że na zimnym silniku przy mocnym przyśpieszaniu samochód traci moc tak jakby nie miał doładowania. Po zgaszeniu i zapaleniu problem się naprawiał.
Na komputerze (TEXA) był problem z "Ciśnienie doładowania" i "Przetwornik temperatury paliwa..."
Najpierw poszliśmy w ciśnienie i wymieniliśmy mu zawór podciśnienia turbiny, nie pomogło.
Potem stwierdziliśmy, że może problem jest z czujnikiem temperatury paliwa. Wymieniliśmy czujnik i samochód zaczął "dmuchać", ogólnie bajka, wszyscy zadowoleni.

Po 2tygodniach dzwoni klient, że auto znowu nie ma mocy, zgaszenie-> odpalenie nie pomaga, bez znaczenia ciepły/zimny.
TEXA pokazuje błąd "Ciśnienie doładowania".
Wymieniliśmy czujnik ciśnienia doładowania, nie pomogło :/
Samochód jak jest dobrze to dmucha do 2,5 bar. Potem nieraz łapie problem i przy 100km/h na 4 biegu, gaz w podłodze dmucha 1,1/1,3 bar, według testera powinien dawać 1,7bar.

Najciekawsze jest jednak to, że podczas jazdy mogę skasować błąd (Ciśnienie doładowania) i po kasowaniu samochód jedzie jak ręką odjął, dmucha na 2,5 bar.

Sprawdzaliśmy podciśnienia, daje -1 bar.
Grucha sprawdzona podciśnieniem, sztanca chodzi.

Macie pomysł co z nim może być?
Wchodzić już w turbo?

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Kierownice się czasem nie zacinają w turbo?

matiz1611

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Nowy Scz
www.facebook.com
Po pierwsze jesli samochod dmucha 2.5 bar to na pewno jest po chiptuningu. Dla tego silnika powinno byc max 2.2 bar. Wg. mne po pierwsze powrot do serii a potem diagnostyka. Kto wie co tam siedzi ;)
Pozdrawiam

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Dmucha 2.5 a jakie jest wtedy zadane ciśnienie? (jeżeli po chipe to zadane też będzie 2.5)

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Też myślę nad tymi kierownicami w turbo, ale dlaczego kasowanie błędu je odblokowało?
Dmuchnął maksymalnie 2 580 mBar a maks. zadane jest 2 142 mBar.
Ogólnie zaobserwowałem, że zadane w każdym samochodzie pokazuje mi troszkę niższe niż ciśnienie rzeczywiste.
Jeśli chcecie mogę wrzucić zdjęcia.

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
To grubo przeładowuje i nie ma chipa.. stąd ten błąd wywala,
Troszkę niższe tak - ale nie o 0.4 bara.
Sprawdź kierownicę czy nie przypiekły, spójrz także w parametry przepływki

Do góry Bottom