• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Airbag bmw e90

Dagon2

Uczestnik
Punktów
2
Temat dalej nie zamknięty, po wpisaniu tych usług w google i odezwaniu się do gościa z ogłoszenia na olx krzyknął 400zł za to, więc dalej szukam.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1627
Temat dalej nie zamknięty, po wpisaniu tych usług w google i odezwaniu się do gościa z ogłoszenia na olx krzyknął 400zł za to, więc dalej szukam.

nie męcz się na olx- bo to w większości jest patologia.
tylko zapisz się na forum bmw. i tam poszukaj ze swojej okolicy jakiegoś maniaka co ma sprzęt do takich czarów :)

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Jak podleci do kogoś z forum to na bank, może nawet taniej. Swoją drogą nie za bardzo sobie wyobrażam, żeby nawet w ramach usługi robić to jakoś dużo drożej, bo to max 5 minut z włączeniem i wyłączeniem kompa. Przy cenie 50zł za usługę, wychodzi 600zł/h, a jak komp ma szybki boot to i do 1000zł/h dobijemy. No chyba, że ktoś będzie klientowi walił kit, że trwało to ch*j wie ile i skasuje 200zł-300zł. Nie wiem jakie masz podejście do ludzi i do pracy, ale ja wychodzę z założenia, że ludzie mają dzieci, dom w którym ciągle coś jest do zrobienia i kasowanie kogoś nie wiadomo ile, za coś tak szybkiego i prostego, jest najdelikatniej mówiąc słabe.
Tego nie można w ten sposób wyceniać przeliczając na /h bo robiąc to zarobkowo i mając dzieci, dom w którym ciągle jest coś do zrobienia to nie zarobisz nawet na sprzęt nie mówiąc już o dzieciach i domu. Chyba że robisz to hobbistycznie to wtedy możesz nawet i za darmo z dojazdem do klienta się bawić, kto bogatemu zabroni ;)

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
Oczywiście, że kwestia dzieci i domu działa w obie strony, ale nie mówimy o żadnym customowym kodowaniu, tylko przywróceniu kodowania fabrycznego. 6-7 kliknięć i nawet kursorem za bardzo nie trzeba ruszać. Jak ktoś nie ma roboty to niech sobie goli ile chce za takie coś, ja wolę sobie tak poustawiać klientów, żeby nie udawać, że robię godzinę coś co robi się 5 minut.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Nie trzeba nic udawac, sprzęt też kosztuje i inaczej się liczy pracę łopatą a inaczej testerem czy programatorem. Jesli np.odczyt eepromu zwyklym programatorem wiąże się z rozebraniem auta, demontażem sterownika, wylutowaniem i dopiero odczytem i powiedzmy to trwa 1.5h razem z czynnosciami skladania to skasujesz 1.5rh więc ktoś kto zainwestował w sprzęt i jest w stanie to zrobić po obd w 5 min to powinien skasowac tylko za te 5 min pracy? Jak kogoś stać na Bmw a nie stać go na 200-300zł za naprawę bo dzieci będą głodne to wybacz ale to patologia.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
Mistrzu, ale ja opisałem konkretną czynność, którą w TYM przypadku trzeba wykonać i tylko o tym rozmawiamy. Nie rozumiem więc do czego jest Twoja odpowiedź, bo zakres usługi o którym piszesz, ma się nijak do kodowania fabrycznego w E-serii.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Czyli nie ma dla ciebie znaczenia czy ktoś to zrobi sprzętem legalnym, drogim, opłaca podatki itp prowadząc legalną działalność czy zrobi to jakiś chłopaczek ogłaszający się na alle za flaszkę i byle czym tak? Bo ten legalny żeby móc zarobić na sprzęt, aktualizacje i podatki już nie mówiąc o chlebie to nie może brać 50zł. Pomyśl troche.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
Czyli, że Ty kodowanie airbagów w E90 chcesz robić poprzez demontaż modułu, odczyt eepromu, modyfikację, zapis i ponowny montaż sterownika, czy co? Bo ja już nie rozumiem.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Czytam czytam i nie wierzę he Mikur1 dobry z ciebie as. Ja sobie nie wyobrazam kupic testery za 50-100.000 i robic kodowania po 50zł hehe do emerytury by mi sie sprzęt nie zwrócił bo już bym musiał zapłacić za abonament kolejny.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
Zadałem konkretne pytanie. Ja współczuję, że dorabiasz jakieś dziwne teorie tam gdzie ich nie ma. Cały temat dotyczy KONKRETNEJ rzeczy, którą robi się szybko i bez problemu zwykłym K+DCAN z allegro, który nie jest żadnym klonem i NCS'em, który również nie jest żadnym nielegalnym piratem i jest dostępny dosłownie w każdym zakątku internetu za free. Ty nagle wyskakujesz z jakimiś eepromami, podatkami, drogim sprzętem i nie wiadomo czym. Rzeczy o których piszesz, to INNA usługa, wymagająca INNYCH narzędzi, wiedzy, zaplecza i faktycznie powinna być inaczej wyceniona, ALE TO WSZYSTKO NIE MA TUTAJ ZNACZENIA. Druga sprawa, nigdzie nie napisałem, że biorę za to 50zł, tylko, że spokojnie za te pieniądze ogarnie. Polecam trening czytania ze zrozumieniem.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Ja odpuszczam bo widzę że i tak nie zrozumiesz zasady o której napisałem więc dalszy ciąg pisania jest bezcelowy. Miłego dnia.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
Najpierw trzeba zrozumieć, że jak się ktoś Ciebie pyta o wymianę filtra oleju, to Ty nie wyskakujesz od razu z tekstem ile to kosztuje demontaż silnika. Taką mniej więcej retorykę zastosowałeś.

autoserwisgd

SuperMechanior
Punktów
28
Mikur1 skoro to takie proste i nie trzeba wiedzy ani sprzetu to po kiego zawracają ludzie dupe? Uwielbiam takich co przyjezdzaja i mowia co chcą a pozniej ze to prosta i szybka robota jest przecież, sami by zrobili ale im sie nie chce.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Jak wymiana filtra oleju to raczej pytanie czy olej zostaje stary bo tak taniej? A jesli juz wymieniamy olej to nakretka spustowa z podkladka nowa? Czy wkrecamy stara bo taniej? Robimy to pod blokiem u miejscowego pijaczka? Czy w warsztacie u mechanika? Wiem wiem dla Ciebie bez różnicy.
Automatyczne połączenie postów:

Mikur1 skoro to takie proste i nie trzeba wiedzy ani sprzetu to po kiego zawracają ludzie dupe? Uwielbiam takich co przyjezdzaja i mowia co chcą a pozniej ze to prosta i szybka robota jest przecież, sami by zrobili ale im sie nie chce.
Tak... i zrób to tanio bo to prosta i szybka robota przecież ;)

autoserwisgd

SuperMechanior
Punktów
28
Wychodzi na to że zarabia najlepiej ten co nic nie inwestuje bo wtedy robi najdluzej i może za to samo skasowac wiecej :) czyli klient nie dosc ze czeka dluzej to jeszcze placi wiecej zgodnie z logiką przeliczania zarobku na czas pracy :)
kurde Mikur takiej pracy nie liczy się na roboczogodziny bo to nie mechanika i wymiana zawieszenia. Klient powinien sie cieszyc ze kodowanie ktos ogarna szybko i zaplacic wiecej a nie odwrotnie. Ogółem moje zdanie jest takie ze zaplata powinna byc od wykonanej uslugi a nie czasu bo ktos kto sie zna zrobi robote 2 razy szybciej od kogos kto sie uczy i co? Ten co sie na tym zna zarobi mniej?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
@TeslaManiac, pytanie było inne i dalej próbujesz coś udowodnić. Dla mnie to zwykła błazenada. To w takim razie, ile byście wzięli za KONKRETNIE usługę przywrócenia fabrycznego kodowania airbag w E90?

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Dokładnie... też tak myślę. To się tyczy też mechaniki, nawet glupiej wymiany zawieszenia, jak mozna to liczyc na rh? Tzn ze jak ktos nie ma narzedzi i dwie lewe rece to skasuje klienta wiecej bo dluzej sie meczył z tym niz ktos kto ma narzędzia i wiedzę? Przecież to bzdura, w ten sposób myśląc to uczeń zarabia najwiecej bo wymienia wahacz pół dnia ;)
Automatyczne połączenie postów:

@TeslaManiac, pytanie było inne i dalej próbujesz coś udowodnić. Dla mnie to zwykła błazenada. To w takim razie, ile byście wzięli za KONKRETNIE usługę przywrócenia fabrycznego kodowania airbag w E90?
Ja za takie kodowania biore 150-200zł brutto

autoserwisgd

SuperMechanior
Punktów
28
U nas podobnie, jakies 150zł i to nie ma znaczenia ze trwalo to 5min i ze to kilka klikniec w klawisze. Test akumulatora to tez dwa klikniecia a kosztuje 80zl i nikt nie udaje ze trwa to godzinę.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Ja wam powiem lepiej, kiedyś na budowie widziałem jak przyjechał serwis dzwigów, podpieli kompa coś poklikali może z 10-15min i dzwig był sprawny. Faktura na prawie 2tys za obslugę serwisowo-diagnostyczną a co takiego zrobili? I to bylo dobre 5 lat temu wiec teraz pewnie za to samo z 3tys

Do góry Bottom