• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Akumulator do wyrzucenia, czy może nie? Pokazuje 9,36V

Anrzej177

Nowy
Punktów
0
Najpierw chciałbym przywitać się tutaj na forum.

Samochód jest rzadko używany i stoi często przez wiele tygodni bez ruchu. Teraz nie odpala.
Wyciągnąłem akumulator (12V 60AH 510A) i ladowałem go przez 4 dni w garażu.

Po sprawdzeniu multimetrem pokazuje mi 9,36 V .
Próbowałem ponownie odpalić samochód, ale nie odpala, kontrolki w samochodzie świeca normalnie.

Pytanie: czy akumulator jest do wyrzucenie, czy też może da się jeszcze go jakoś jeszcze uratować? Dziękuje i pozdrawiam

Załączniki

• akumulator.png
    akumulator.png
    1,6 MB · Wyświetleń: 16

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1685
Wyciągnąłem akumulator (12V 60AH 510A) i ladowałem go przez 4 dni w garażu.
ale czym? jakaś automatyczna smart ładowarka czy zwykły prostownik?
ile pobiera prądu (ampery)?
poziom elektrolitu sprawdziłeś?

potrzebujesz prymitywnego prostownika bez elektroniki i może ruszy.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
342
Miasto
Rakszawa
Teściu ma taki bajer, jeszcze radzieckiej produkcji. Nie marudzi, tylko zamyka skalę na amperomierzu i największego śmiecia ożywi. Co prawda na jedno odpalenie najwyżej, ale zawsze coś :D
Chociaż ostatnio się szarpnąłem na chińskiego boostera. Wyszło taniej niż nowy akumulator, a szkoda wkładać nową baterię do gruza, w którym progi wciskają się palcem.

Anrzej177

Nowy
Punktów
0
ale czym? jakaś automatyczna smart ładowarka czy zwykły prostownik?
ile pobiera prądu (ampery)?
poziom elektrolitu sprawdziłeś?

1. Najpierw podłączyłem ładowarkę smart (na zdjęciu), pokazywała błąd i migały chyba 4 górne LED diody w niej. Tak więc nie lądowała wcale.
2. Załatwiłem prymitywną inna ładowarkę cartrend (na zdjęciu) i lądowałem 2 dni.
3. Po czym możliwe było dalsze lądowanie ładowarką smart. Ta lądowała i się sama wyłączyła. Wcześniej nie pokazywała zielonej LED, ze do pełna naładowane.
4. 1 dzień po odłączeniu sprawdziłem multimetrem, pokazał mi 9.31V
5. Od tego czasu akumulator znajdował się bez obciążenia i bez lądowania w garażu przez 2 dni przy – 3° C. Po czym pokazał mi na multimetrze spadek na wartość 8.98V.
Nie wiem, jak zmierzyć, ile pobiera prądu (ampery)
Poziomu elektrolitu nie mogę sprawdzić, bo jest to akumulator tzw. samoobslugujacy / bezobsługowy (jak na zdjęciu Post 1)

Załączniki

• akumulator.png
    akumulator.png
    1,6 MB · Wyświetleń: 16
  • cartrend.png
    cartrend.png
    829,7 KB · Wyświetleń: 12
  • pokazuje.png
    pokazuje.png
    654,5 KB · Wyświetleń: 16
  • Ultimate speed.png
    Ultimate speed.png
    1,2 MB · Wyświetleń: 12

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1685
4. 1 dzień po odłączeniu sprawdziłem multimetrem, pokazał mi 9.31V
5. Od tego czasu akumulator znajdował się bez obciążenia i bez lądowania w garażu przez 2 dni przy – 3° C. Po czym pokazał mi na multimetrze spadek na wartość 8.98V.
jak na samym mierniku, bez obciążenia tyle pokazał po lądowaniu to koniec z nim

Nie wiem, jak zmierzyć, ile pobiera prądu (ampery)
pokazuje.png
a to co to jest za czerwona wskazóweczka? :)

Poziomu elektrolitu nie mogę sprawdzić, bo jest to akumulator tzw. samoobslugujacy / bezobsługowy (jak na zdjęciu Post 1)
bezobsługowy to on jest z nazwy. wiele takich akumulatorów można normalnie otworzyć. jak się przyjrzysz to u ciebie widać po środku klapkę, ten element z naklejkami. podważ ją śrubokrętem możesz się bardzo zdziwić.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Można spróbować generatorem impulsów. Mam odsiarczanie . Ok kumpla wziąłem 10 szt Aku na złom chyba 5 szt odżyło. Cholera wie ile w nich sprawności ale było 12 v

Anrzej177

Nowy
Punktów
0
a to co to jest za czerwona wskazóweczka? :)
Cartrend ładowarka (wskaźnik) pokazywała mi to wczoraj po podłączeniu do gniazdka oraz akumulatora podczas ładowania. (zaraz po podłączeniu).
1. Po 20 godz. ładowania (Cartrend) dzisiaj po odłączeniu od gniazdka, oraz od akumulatora zaraz po odłączeniu multimeter pokazywał mi najpierw 11.3V po 3 min. 10.9V
2. Ponownie podłączyłem do ładowania. Po tym spróbuję ponownie odpalić to zobaczymy…

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
347
Miasto
Piaseczno
Uruchomić silnik z kabli rozruchowych albo bostera. Może alternator zrobi robotę. Podejrzewam jednak ze na długo się to nie zda, skoro auto zadko jeździ. Po prostu co jakiś czas trzeba doładowywać akumulator, albo prostu robić jazdę

Anrzej177

Nowy
Punktów
0
Lądowałem ta prymitywna ładowarką 2 dni. Zaraz po odłączeniu od gniazdka prądu multimeter pokazał mi nawet 13,3V.

1. Akumulator od razu podłączyłem do samochodu. Niestety nie odpalił. Ruszał, ruszał, ale nie odpalił.
2. Uruchomiłem silnik z kabli rozruchowych z innego samochodu.
3. Przejechałem około 60km (nie wyłączałem silnika)
4. Wróciłem z powrotem i wyłączyłem silnik.
5. Chciałem zaraz ponownie odpalić, niestety znów nie odpalił.

Mam teraz dosyć tej zabawy i zamawiam nowy akumulator.
Dziękuję wszystkim za dobre rady i pomoc. Pozdrawiam

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
342
Miasto
Rakszawa
Cholera wie ile w nich sprawności ale było 12 v
Pewnie null. We wspomnianym wyżej gruzie miałem wyjściowo taki akumulator, że spoczynkowo na mierniku pokazywał 12,8V zapięty na aucie, a przy próbie odpalenia rozrusznik nawet nie zakręcił.

zahyr

Bywalec
Punktów
14
Masz zwarcie na celi a nawet dwóch. Przy ładowaniu napięcie na sprawnych celach wzrasta 30% ponad normę i grzeje się/gotuje elektrolit. Jeżdżenie na takim akumulatorze prowadzi do bardzo szybkiego zużycia, a nawet uszkodzenia alternatora.

Do góry Bottom