• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alfa 159 1.9 jtdm 150km nie odpala

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Chyba jednak nie bo wczoraj wieczorem pojechałem do kumpla który ma 147 z takim motorem i też nie ma a jego auto jest sprawne. Dokładnie na jednym pinie jest 0.3v i u mnie i u niego

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Więc sprawa wyglada tak.
Komputer wymieniony I wywalona immo bez różnicy nie pali
Daj komuś do zrobienia zanim wylecisz w powietrze.
Dalej nic nie rozumiesz.
Mam crome obok tej alfy i sprawdzam po kolei wszystko. I ciśnienie o którym pisze jest dokładnie takie same w cromie. Cisnienie paliwa, obroty wału zachowują się dokładnie identycznie

A może klonujesz ecu w którym już ktos robil immo off, dtc off? Klon nie jest najlepszym rozwoazaniem jak nie znasz historii, do bcm/bsi da rade sie zalogowac? I czym diagnozujesz?
Tak do bsi i body loguje się normalnie. Ze wszyztk8m jest komunikacja. Nie ma nigdzie żadnych błędów. Na wtryski nie idzie kompletnie nic. Jakieś zaklucenia.

Wczoraj na moment udało mi się ja odpalić. Jakimś głupim przypadkiem i problem prawdopodobnie tkwi w body.
Na włączonym zapłonie wypiąłem wtyczki z body. Zaczęły świecić wszystkie kontrolki po kolei i dodatkowo na chwilę kleme z akumulatora. Odpaliła jakby nigdy nic z tym ze jakby troche głośniej silnik pracował. Zbiera sie normalnie gaz przyjmuje czuc ze moc jest. Ale Udało się to tylko raz. Jeszcze kilka razy próbowałem tak zrobić to nie odpaliła Ale przynajmniej ma ochotę. Może przez słabsze aku.

Ostatnia edycja:

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Mniemam ze to normalne wtryski a nie piezo. Dochodzi do nich stały plus?

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Spojrzałem teraz na schemat i tam oa piny do wtrysku schodza bezosrednio z kompa

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Spojrzałem teraz na schemat i tam oa piny do wtrysku schodza bezosrednio z kompa
Tak wiem że bezpośrednio bo już przemieżone. Miałem pożyczony komp bez immo i auto dalej nie paliło. Tym sposobem powyżej udało się odpalić. Było już 5 gosci do tego auta i każdy rozkłada ręce. Zaznaczam że nie są to ludzie z pierwszej łapanki

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
W 1.9 jtm 8v jest oddzielny plus na schemacie a w 16v nie ma. Podaj kolory kabli z wtryskow to jeszcze dokladnie sprawdze. Proponuje zemulowac ciśnienie na listwie i spróbować odpalić. Odepnij wszystkie kostki i krec na prostowniku rozruchowym i sprawdz oscyloskopem czy kluczowanie masami jest na wtryskach.

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Jak jej odepne akumulator na chwilę to za każdym razem chce zapalić. Tak teraz wyczaiłem. Kolory kabli
1. Niebiesko czerwony i niebieski
2. Czerwono czarny I szaro czarny
3. Czarno fioletowy i brązowo biały
4. Czerwono czarny I czerwono żółty

Do góry Bottom