• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alfa Romeo GT 2.0jts - nierówna praca na jałowym.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Mam takiego parcha na placu - Alfa Romeo GT 2.0 jts.

Na biegu jałowym czuć nierówną prace. W DTC miał:
- wykryto wypadanie zapłonów
-wykryto wypadanie zapłonu cyl 1
Kompresja ok. Ciśnienie paliwa ok. Temperatury ok. Szukałem lewego powietrza w dolocie, ale raczej jest ok.
W czasie jazdy wszystko jest ok. Przy ruszaniu zdarzyło jej się burknąć w wydechu.
Wymieniłem świeczki (na 1 założona niewłaściwa). Jest troche lepiej, ale nadal czuć, że na jałowym nie chodzi jak powinien.
Po skasowaniu DTC i przejechaniu 10km brak błędów.
Wywalać wtrysk (bezpośredni), patrzeć do rozrządu?
Miał ktoś do czynienia z taką włoską kreaturą?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Niby w zeszłym roku wymienane. Pytanie czy na blokady czy na mazak.
Jestem czwartym warsztatem który wkłada łapy w to coś. Wiem, że wszyscy mieli problem z wypadaniem zapłonu na pierwszym cylindrze. Cewki zamieniane miejscami, błąd na pierwszym.
Tak się zastanawiam czy nie dbale ustawiony rozrząd rzucałby błąd tylko na pierwszym czy na wszystkie. Wydaje mi się, że na każdym cyl. by zarejestrowało.
Jest jakaś opcja na sprawdzenie wtrysku? Czy potrzebne są jakieś specjalne narzędzia do demontazu/montażu wtryskow w alfie?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Niby w zeszłym roku wymienane. Pytanie czy na blokady czy na mazak.
Jestem czwartym warsztatem który wkłada łapy w to coś. Wiem, że wszyscy mieli problem z wypadaniem zapłonu na pierwszym cylindrze. Cewki zamieniane miejscami, błąd na pierwszym.
Tak się zastanawiam czy nie dbale ustawiony rozrząd rzucałby błąd tylko na pierwszym czy na wszystkie. Wydaje mi się, że na każdym cyl. by zarejestrowało.
Jest jakaś opcja na sprawdzenie wtrysku? Czy potrzebne są jakieś specjalne narzędzia do demontazu/montażu wtryskow w alfie?
Jarzi zamień wtrysk 1 z innym i będziesz pewien czy to wtrysk jak pójdzie za zmianą a jak pozostanie na 1 to wiesz że nie wtrysk robi zamieszanie.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Taki jest plan. Ciekawe, że po około 10km nie za rejestrował nic.
Ponowie pytanie:
Czy potrzebne jest jakieś narzędzie do przełożenia wtryskiwaczy? Przypominam, że jest tu wtrysk bezpośredni.

Do góry Bottom