• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Almera n16 błąd P0171

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Podane przeze mnie wartości są dla sprawnego MAF i sprawnego silnika. Twój maf to zlom.:wacky:.

vulture30

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kłobuck
Mówisz to z własnego doświadczenia ?
bo wg manuala serwisowego jest inaczej. Ale jak widomo, praktyka nie zawsze idzie w parze z teorią :)

Załączniki

• Przechwytywanie.PNG
    Przechwytywanie.PNG
    54,5 KB · Wyświetleń: 17

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Sprawny silnik i sprawny MAF ma podane dane. Twój jest zlom.
1-wsza sonda steruje silnikiem 2-ga sprawdza sprawność KAT.

vulture30

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kłobuck
Witam,
ponownie.
Wymieniłem MAF na nowy oryginalny .
Przepływy na idle, 2500, 3bieg 50km/h, są takie same jak na poprzednim (filmik nr 1). Jak narazie przejechałem 120km i P0171 się nie pojawił ale co jakis czas widzę korekty na 25%. Czy to jest normalne? Np sytuacja na drugim filmiku - Lambda 1 wskazuje ze ubogo, komputer koryguje na 25% a i tak dalej jest ubogo. Czy to normlane? Pojeżdze troche i zobaczymy co się będzie działo, ale skoro juz rozgrzebałem temat to dobrze by było wiedzieć czy cos sie dzieje czy te skoki paramterów są ok. Ktoś ma jakis pomysł?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Sprawdź czy z ECM jest stabilne 5V np. na MAF-ie. Te 0,18 V wskazywało by na uszkodzony ECM jak dawno jesteś w posiadaniu
tego auta ? Wcześniej ECM miał potencjometr, jeżeli jest Variator odłącz wtyk i zobacz sondę jak pracuje.
Lata doświadczenia trudno przelać w jednym poście.

vulture30

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kłobuck
Witam po przerwie. Temat odłożyłem na jakiś czas bo wypadł mi wyjazd.
W międzyczasie zamówiłem nowa sondę lambda Boscha.
Wymieniłem ją i jak narazie po przejechaniu 500km na benzynie nic się nie dzieje złego.
Widać znaczną poprawę w sygnale z sondy. Wykres cały czas się zmienia. Widać od razu reakcje na zmianę mieszanki. Poprzednio sonda zmieniała sygnał ale bardzo ospale albo w ogóle. ECM korygował na +25%, a sonda nadal wskazywała ze ubogo. Teraz zmienia się to natychmiastowo.
Dzięki temu krótko i długoterminowe korekty oscylują wokół zera.

W moim przypadku wygląda na to, że winna była sonda lambda. Jeśli coś się zmieni to będę informował.

Dzięki wielkie za pomoc.

Punktów
0
Miasto
Bysław
Witam, od 2 miesięcy również walcze z tym problemem... dalem do warsztatu bosha... i na 2 miesiące było ok, poczym znowu problem powrócił. Maf pokazuje mi na urchomionym silniki od 3.9-4.0 przy przyspieszaniu ładnie reaguje, jednak sonda czesto stoi, łapie zawiechy i jak juz pracuje to na niskich napięciach od 0,1-0,3. Korekty to już w ogóle świrują i są wysokie... Dodam że sonde i przepływke mi wymienili. Przepływke denso a sonde jakąś gównianą delphi i obstawiam że po 2 miechach pracy padła. Pytanie czy ma prawo? czy coś innego może powodować jej szybkie uwalenie?
Będę zmieniał na nową sondę boshowską oryginalną i dam znać czy korekty wrócą do normy.

Vulture30 mógłbyś mi nagrać jeszcze raz jazdę Twojej almerki już naprawionej ? jakie masz parametry??

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Damian 71990 staraj się pisać po polsku nie jakimś slangiem. Trzeba się zastanawiać co chcesz powiedzieć.

Punktów
0
Miasto
Bysław
o warsztat Bosh Car Service mi chodziło :) wstawili mi najtansza sonde delphi i przepływkę denso. Przepływka wydaje mi się że chodzi dobrze, a sonda padła:
link do dzisiejszych pomiarów: https://drive.google.com/open?id=1OHgDOjb6X6qoFTmJbz_i2fAwKmh0De9H

a to bład z pomiaru wymienionej "nowej" sondy która działała tylko 2 miesiące.

vulture30

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kłobuck
Sorry za "małą" zwłokę ale nie było mnie w kraju. Poniżej film do przebiegów po wymianie sondy na oryginał Bosch.

Od wymiany przejechałem ok 8000km i na tą chwilę nie widzę nic złego.

Do góry Bottom