• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alternator ładuje dopiero po dodaniu gazu

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Przyjechal klient Seatem Leonem z problemem ladowania sugerujac moze wytarte szczotki. Zaczalem dobierac sie do alternatora i w miedzy czasie zauwazylem luzna kleme na akumulatorze, myslalem wiec ze tutaj tkwi zrodlo problemu ale ze bylem juz w polowie drogi do alternatora to postanowilem mimo wszystko sprawdzic szczotki ktore okazaly sie w bardzo dobrym stanie. Alternator zlozylem do kupy, kleme poprawilem i myslalem ze bedzie OK ale jednak nie jest. Na wolnych obrotach ładowania nie ma a po dodaniu gazu magicznie sie pojawia. Na zegarach nie ma kontrolki akumulatora - i tutaj pierwsze pytanie czy to auto takowa powinno posiadac? Drugie pytanie - co moze byc przyczyna opisanych wyzej problemow (nie jestem geniuszem elektronikiem) - mi sie wydaje ze moze byc to regulator napiecia ale szczerze mowiac nie jestem w 100% pewien i nawet nie wiem jak go sprawdzic, poradzcie cos w tej kwestii.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
jaki jest tam regulator? Jeżeli masz D+ masą i szczotki to dasz radę sprawdzić:
Dajesz napięcie na D+ regulatora z zasilacza w którym możesz dawać zmienne napięcie np do 15V oraz masę do masy regulatora i jak jest sprawny to puszcza on to napięcie na wirnik poprzez szczotki (naszą lampkę), do szczotek podłączasz lampkę kontrolną.
Włączamy zasilacz i kręcimy zwiększając napięcie zaczyna się ładowanie akumulatora napięcie wzrasta wieć obserwujemy przy jakiej wartości nasza lampka gaśnie ok 14,4V czyli regulator przerywa prąd na wirnik (naszą lampkę) czyli nie ładuje. Zmniejszamy napięcie i ładuje (świeci lampka). Sprawdzasz na wymontowanym regulatorze.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
kontrolka powinna być napewno ale ona po włączeniu kluczyka gasnie od razu a jak nie ma ładowania to sie zapala (tak mają vw) ja bym obstawiał albo wadliwy regulator albo szczotki które nie dolegają (przetoczenie pierścieni slizgowych polecam)

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Sprawdź kabel od alternatora do aku. Weź miernik i zmierz napięcie na śrubie alterternatora
Miałem ostatnio podobny przypadek w Audiku kabel zgnity ładował jak prąd rósł a przy tym kabel ewidentnie się grzał . Jeśli nie to stawiam na regler mógł dostać sztycha przez luźną klemę

Jerry1960

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kolbuszowa
Przez kontrolkę mamy wzbudzenie alternatora, gdy żarówka spalona lub oberwany przewód to nie ma ładowania.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Problem rozwiazany, dzisiaj z rana obejrzalem auto raz jeszcze i okazalo sie ze przy akumulatorze byla jakas rzezba i 4 kable od altka byly laczone, jeden w srodku nie laczyl - od wzbudzenia, polaczylem porzadnie, zalutowalem - pojawila sie kontrolka i ladowanie wrocilo do normy - obylo sie bez bezsensownej wymiany regulatora.

iraslbn

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
witam, myślę że nikt się nie obrazi jak odświeże temat.
Posiadam auto seat ibiza 1.4 akumulator 44 Ah i mam problem ładowaniem, a więc do rzeczy.

Rano miałem problem z odpaleniem auta, zapaliło.
Po przejechaniu do pracy około 10 km samochód przestał kilka godzin, po raz drugi był problem z odpaleniem ale odpalił, po przejechaniu do domu z powrotem i po pewnym czasie próbie odpalenia,akumulator zdechł, rozładował się. Następnego dnia rozrusznik tylko lekko zakręcił, auto odpalone na kablach.
Przejechałem kawałek wiadomo akumulator nie naładuje się w tak krótkim czasie.
Byłem zdecydowany kupić nowy akumulator, ale pożyczyłem prostownik - naładowałem go.
Odpala, wziąłem miernik i zmierzyłem napięcia jest 12.22 uruchomiłem silnik było 12.46 brak wzbudzenia ?
Wykręciłem alternator, sprawdziłem szczotki były, regulatora już nie gdyż nie posiadalem potrzebnych rzeczy i czasu.
Wyczyściłem i złożyłem spowrotem. Odpaliłem auto - ładowanie pojawia się jest 13.85 włącze światła i spada 12v nawet 11.78 jak włącze dmuchawe.
Wyłącze wszystko i napięcie mam 12.45 i brak ładowania, zgaszę silnik i znów mam 13.85 nie więcej ale też po wł świateł spada.
I teraz czy wina regulatora, kabla od wzbudzenia a może wymiana akumulatora. Czy lepszym wyjściem zacząć od instalacji ?

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Czy lepszym wyjściem zacząć od instalacji ?
Nie zaczynaj od instalacji lecz od alternatora .... pominąłeś m.in.regulator napięcia >>>też ważny element alternatora który odpowiada za stan napięcia ładowania .

iraslbn

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
@Radmor dzieki za odpowiedz sprawdziłem szczotki, regulator sprawdzić za pomocą żarówki ?

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
@Radmor dzieki za odpowiedz sprawdziłem szczotki, regulator sprawdzić za pomocą żarówki ?
,,,aby się nie powtarzać przeczytaj wcześniejszy post Kolegi <Trebora>,,tam jest dokładnie opisane wszystko po kolei . A jeżeli nie będziesz chciał sprawdzać starego regulatora --wówczas możesz kupić w sklepie nowy ,to nie jest droga część .

iraslbn

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Czesc, postanowilem jeszcze pojechac do speca od akumulatorów. Sprawdzil mi gestosc elektrolitu, zrobil probe ladowania. Mowi ze akumulator nie naladowany w 70 %, i ze ma nie wiecej jak 2 lata. A ja mu na to że ma wiecej jak 7 lat. Naładowałem go na full. Co do ładowania stwierdził, że jest prawidłowo 13.8 v miesci sie pomiedzy 14.4 a 13.8 A ja trzymałem na mierniku trochę dłużej jak on i po 30 sekundach był spadek nawet do 11.79 v. Nie wiem Panowie czy w ciemno wymienić regulator, pasek na alternatorze nie ma luzów. Czy zrobić test regulatora ? Dopiero co wróciłem z pomiaru było 10.59-11.4 v przy odpalonym silniku.

iraslbn

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Założony alternator 90A z audi, pasował - ładowanie wróciło . Podejrzewam , że regulator do mojego trzeba kupić i będzie działać. Jedyne czego nie było to pojawia się kontrolka akumulatora i świeci dopóki nie osiągnę 1.300 obrotów. Na moim alternatorze był test akumulatora , lampka zaświeciła się na chwilę i gasła

Do góry Bottom