• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Analiza na temat codziennych problemów w niezależnych serwisach

Punktów
0
Dzień dobry,

Jestem studentem informatyki, który przygotowuje się do tematu pracy dyplomowej. Z racji mojego hobby, jakim jest mechanika, chciałbym, aby temat pracy był związany z serwisowaniem pojazdów.

Prowadzę analizę na temat problemów, z jakimi na co dzień zmagają się serwisy samochodowe.

Moim celem jest zrozumienie, czy istnieje realna potrzeba stworzenia nowej, dedykowanej aplikacji, która rozwiązałaby problemy, z którymi nie radzą sobie obecne programy. Chodzi mi o coś więcej niż tylko fakturowanie i magazyn.

Z moich wstępnych obserwacji wynika, że wiele frustracji i straconego czasu generują tematy związane z komunikacją z klientem i dokumentacją:

Ciągłe telefony z pytaniem "czy już gotowe?".

Spory z klientami dotyczące stanu pojazdu/sprzętu przed naprawą (rysy, uszkodzenia, których "wcześniej nie było").

Trudność w budowaniu historii serwisowej, która byłaby łatwo dostępna dla klienta i podnosiła wartość pojazdu/sprzętu przy odsprzedaży.

Brak czasu na rzetelne dokumentowanie każdego etapu pracy (np. robienie zdjęć "przed" i "po").

Dlatego mam do Was, praktyków, kilka kluczowych pytań:

Co jest Waszym największym "pożeraczem czasu" lub źródłem frustracji w codziennej pracy, a co nie jest związane z samą mechaniką/naprawą?

Czy korzystacie z jakiegoś oprogramowania do zarządzania serwisem? Jeśli tak, to czego Wam w nim najbardziej brakuje? Co Was w nim irytuje?

Jaka jedna funkcja w takiej aplikacji sprawiłaby, że powiedzielibyście: "Tak, tego właśnie potrzebuję"?

Alternatywnie, proszę o wypełnienie poniższej ankiety: https://docs.google.com/forms/d/e/1...o7yIbyMWy1456HCGnl5z6A/viewform?usp=send_form

Będę ogromnie wdzięczny za każdą, nawet najkrótszą opinię. Wasze doświadczenie jest bezcenne i pomoże mi zrozumieć, jakie rozwiązania mogłyby realnie ułatwić Waszą pracę.

Dzięki!

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
559
Miasto
Podkarpacie
Na pisz program który po "dwóch zdaniach klienta" będzie wyceniał precyzyjnie ile będzie kosztowała naprawa samochodu a zbijesz majątek .
Obecnie czasami trzeba przez 15 nawet 30 minut tłumaczyć ze nie da sie wycenić bo nikt nie zna przyszłości i nie wie co może wyjść po drodze .

Ostatnia edycja:
Punktów
0
Niestety, nawet łącząc rozwiązanie ze sztuczną inteligencją jest to wyzwanie (wyliczenie na podstawie 2 zdań), ale przy dłuższym opisie problemu przez mechanika byłoby możliwe takie oszacowanie. Natomiast opisana propozycja pozwalałaby na stały kontakt serwisu, w którym klient na żywo widzi postęp i dokumentację tego co wpływa na kosztorys naprawy. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi i czekam na kolejne :). Zachęcam również do ankiety.

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
Tylko nie napisz w tytule pracy Analiza na temat. Rzeczownik analiza łączy się z dopełniaczem. Czyli analiza problemów...

polo.blue

Nowy
Punktów
0
catalog.polo.blue
Cześć. Pracuje obecnie nad czymś takim dla klienta z USA, ale typowo pod warsztaty samochodów ciężarowych.
Faktury, serwis, rejestracja czasu pracy mechaników, załączniki, emaile, push notifications, estymacje serwisów, kanban do priorytetów i rozdzielania pracy w zespole, harmonogram serwisów, zarządzanie klientami, pojazdami, system magazynowy z qrcodami, system zamawiania części dobieranych na podstawie VIN, uzupełnianie formularzy zamówień np. faktur/paragonów na podstawie zdjęcia z telefonu z wykorzystaniem Analyzing Invoices and Receipts, DOT Inspections (coś jak nasze przeglądy), monitorowanie błędów OBD i lokalizacji przy użyciu Samsara itp.
W Polsce raczej nie ma warsztatów, które byłyby w stanie za to płacić... ;-)

Jakbyś miał pytania typowo bardziej z perspektywy programisty niż właściciela warsztatu, to możesz pisać śmiało ;-)

Do góry Bottom