• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Naturalnie wtryski zrobiły out :D jeden miał dolną gumkę przysmażoną... gniazda jak to gniazda :D, Głowica out i regeneracja gniazd wtryskiwaczy, bo progi już konkretne ma.

Ma ktoś z tym jakieś doświadczenie z tulejami ? , z tego co grzebałem to tuleje alu można sobie darować, tylko brąz z domieszką czegoś tam...

Tyle dobrze, że panewki wyglądają normalnie, więc można trochę w tym gównie porzeźbić.

Tak z ciekawostek, to stary wałek miał luz osiowy prawie 1,5 mm !! :D maksymalnie powinno być wg. producenta 0.15 mm. Ewidentnie ktoś poleciał po kosztach i ulepił go z gównolitu, na używanym zestawie panewki / wałek miał 0.09 mm luzu.

Dla potomnych , z używki nawet nie ma się co bawić, walała mi się cała głowica 1.9 z jeżdżącego samochodu !! Niby wszystko ok, wałek prawie nowy, a okazało się, że brok już prawie wyleciał i krzywki na 2 i 4 zaworze włącznie z popychaczami umarły... :D .

Ten przypadek to sztandarowy przykład na to jak z niby pierdoły dochodzimy śmiało do 1/2 wartości samochodu, gdzie paździerz do końca jeździł ! Wytłumacz teraz klientowi, że przez kolejny rok, albo jeździ autobusem, albo rzyga 6 ~ 8 tys. zł. Normalnie byłoby "panie pan żeś szopopartacz, samochód mi pan zepsułeś"

:D

Uwielbiam diesle, zwłaszcza PD.
To wymień silnik będzie taniej... a później już nie przyjmuj paździerzy :D

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Używany obstawiam, że albo to samo, albo gorzej ... Zrobi się to i będzie kolega wiedział co ma ^^ .

Obstawiam, że taka jazda z racji wieku/ przebiegu będzie już raczej w każdym TDI PD...

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
A ja lubię te 1.9 tdi pd. Proste jak taczka. Tylko klienta trzeba uświadomić że przy staruchu będą spore koszty. I albo chcą robić albo nie. Miałem gościa co w rok czasu w A4b5 włożył jakieś 12kpln.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
No i już wiadomo chyba co jest :D

Przy odkręcaniu coś każda śruba inaczej się odkręcała, zapaliła się już lampka, a co jak "nasi" już tutaj byli ? :D

Głowica wyskoczyła, przecieram uszczelkę, a tam elring :D

Pierwsza, myśl no to teraz już nie ma opcji żeby dojść co jest zjebane, ze przebija minimalnie do zbiorniczka... ,a co jak to blok ?

aż wtem przy czyszczeniu głowicy , co widzimy proszę wycieczki ? :D

Komuś zdecydowanie nie "pykło" przy wymianie uszczelki, a z tego co widziałem to chyba pasek poleciał, zawory się w gniazdach kiwają jak gówno w taczce. Kilka nowych zaworów dali, chyba planowali, ale też jakieś takie ogólny rysy są, a samo uderzenie / zahaczenie głowicy przez montażem to już majstersztyk. Nie jest to pęknięcie, a typowe zarysowanie czymś ostrym.

Dzbany jak nic...

Załączniki

• 20190301_205544-2656x1494.jpg
    20190301_205544-2656x1494.jpg
    888,4 KB · Wyświetleń: 170
  • fuckup.jpg
    fuckup.jpg
    456,9 KB · Wyświetleń: 169

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
No i już wiadomo chyba co jest :D

Przy odkręcaniu coś każda śruba inaczej się odkręcała, zapaliła się już lampka, a co jak "nasi" już tutaj byli ? :D

Głowica wyskoczyła, przecieram uszczelkę, a tam elring :D

Pierwsza, myśl no to teraz już nie ma opcji żeby dojść co jest zjebane, ze przebija minimalnie do zbiorniczka... ,a co jak to blok ?

aż wtem przy czyszczeniu głowicy , co widzimy proszę wycieczki ? :D

Komuś zdecydowanie nie "pykło" przy wymianie uszczelki, a z tego co widziałem to chyba pasek poleciał, zawory się w gniazdach kiwają jak gówno w taczce. Kilka nowych zaworów dali, chyba planowali, ale też jakieś takie ogólny rysy są, a samo uderzenie / zahaczenie głowicy przez montażem to już majstersztyk. Nie jest to pęknięcie, a typowe zarysowanie czymś ostrym.

Dzbany jak nic...

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Planowanie na chodniku.

No właśnie na całej powierzchni ma takie jakby wżery ?, wygląda na szlifowaną papierem gradacji 40 :D
A co śmieszniejsze po obu stronach ma dumnie nabite numeratorami znaczki , które jak mniemam robią za plomby szlifierni :D

toomii76 napisał:

Aż takim szopopartaczem (chyba ? :D ) nie jesteś, więc nie ściemniaj !

Tutaj już śmiało można powołać się na klauzulę sumienia ... wiedział pedryl zapewne doskonale, że głowicę zahaczył /spadła mu , a mimo to dalej montował ...

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Suzuki Ignis II 1.3 4x4. Przyjechal na zawieszenie bo "źle się prowadził". Nie ukrywam że lekko mnie zaskoczył. W zeszłym roku miał robione całe zawieszenie w pewnym warsztacie.
Enjoy.

IMG_20190304_210449.jpg

Ostatnia edycja:

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73
Suzuki Ignis II 1.3 4x4. Przyjechal na zawieszenie bo "źle się prowadził". Nie ukrywam że lekko mnie zaskoczył. W zeszłym roku miał robione całe zawieszenie w pewnym warsztacie.
Enjoy.

Wyświetl załącznik 27899
ciekawe, myślę ze to celowa działania BO : w pl jest ruch prawostronny więc dla osób mieszkających w miastach o dużej ilości rond (patrz Oświęcim np.) jak dużo jeździ po mieście to mu się autko nie wychyla tak bardzo jak ma z 1 str. twardszą spężynkę...............:cool:
.
.
.
.
.
.
nie no przecież żartuje - toż to klasyczny przypadek-''zdroworozsądkowo myślącego yanuscha'' - choć na jego obronę dodam że pewnie nie mieli w hurtowni a właściciel na rano do roboty i auto potrzebne- jak by nie było rok pojeździł :facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:;)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Auto jeździ po lasach. Raczej wątpię że składali McPherson z nowych części bo potrzebuje talerz na sprężyne i czas oczekiwania 5dni, serwis Suzuki. :) porostu wystawili uzywke jaka mieli i na drogę. Lewa strona nawet uginac się nie chciała jak stał na kolach.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Dostałem drugie życie. Na blacie 70 i do pokonania skrzyzowanie

Załączniki

• IMG_20190306_221410.jpg
    IMG_20190306_221410.jpg
    3,2 MB · Wyświetleń: 146

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Dostałem głowice, jest to na szczęście inna :D Kolega lżejszy o 1.2 k pln ...
Sprawdzona plastigauge'em i czujnikiem zegarowym.Wszystkie wymiary względnie na środku normy, więc bez spiny można zakładać może nawet jeszcze w tym tyg. :D

Ciekaw jestem ile gniazda wytrzymają ...

Załączniki

• 20190306_202546-1494x2656.jpg
    20190306_202546-1494x2656.jpg
    921,9 KB · Wyświetleń: 113
  • 20190306_200409-1494x2656.jpg
    20190306_200409-1494x2656.jpg
    875,7 KB · Wyświetleń: 113

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Jeszcze jedno do składających silniki, w regenerowanej głowicy ewidentnie zawory dolotowe wystają bardziej niż w używanej oryginalnej jaką mam, dodatkowo zmierzyłem wysokość obu głowic i różnica jest około 0.2mm ... :O

Sprawdzę jeszcze dokładnie jak bardzo zawory wystają w obu i porównam... pytanie jest czy skompensować to w uszczelce po sprawdzeniu wystawania tłoków ? czy zostawić tak jak jest i tylko sprawdzić wystawanie tłoków ?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Przy zagłębienia gniazd zaworów powinni też trzonki zjechać ?

Jutro do nich zadzwonię, w końcu to oni są gwarantem reg. Głowicy. Jak będzie tluklo będą jeszcze raz robić plus kasa za usługę.

Do góry Bottom