• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

darcun4

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Toruń
Pany, a mam takie głupie pytanie. Może ktoś napisać, jakie ciśnienie idzie na tłoczki w momencie gwałtownego hamowania?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Zależy jaki typ układu hamulcowego.
Ale coś mi się kojarzy 150-200bar.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Zależy jaki typ układu hamulcowego.
Ale coś mi się kojarzy 150-200bar.

zacytuję nauczycielkę z podstawówki: "bardzo dobrze panie Jarzi, bardzo dobrze... dostateczny" :D

uczono mnie takich właśnie wartości. podobno z ABSem jest troszkę mniej 150-180. ale nie wiem czy prawda- nigdy nie podpinałem manometru i nie mierzyłem.

darioon

Początkujący
Punktów
1
Wymieniałem kiedyś w CLIO III starszemu Panu obie półosie. Po wymianie klient przyjechał do mnie po jakimś tygodniu z czekoladkami dla mojej żony i flaszką specjalnie podziękować za to, że dodałem do jego auta "ABS".
Dziadek miał to auto od paru lat, miał tak zajechane przeguby i pierścienie abs,że sądził ze kupił auto bez abs....

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Wymieniałem kiedyś w CLIO III starszemu Panu obie półosie. Po wymianie klient przyjechał do mnie po jakimś tygodniu z czekoladkami dla mojej żony i flaszką specjalnie podziękować za to, że dodałem do jego auta "ABS".
Dziadek miał to auto od paru lat, miał tak zajechane przeguby i pierścienie abs,że sądził ze kupił auto bez abs....
Kontrolkę też mu sprzedałeś ? :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Dziadki zazwyczaj twierdzą że nie potrzebują aby ABS działał

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Pierd. żółwie Galapagos...czy on ma ABS, czy nie ma co to za różnica.
Najgorsze to te kocmołuchy co mają po 400 koni pod maską. Mistrz automatu spod świateł...a potem jedzie jak pizdusia.

A jak widzę coś na lewym pasie to spazmów dostaje( i nie chodzi mi o autostradę ).
Te jeb. nieuki z tych eLek instruktorzy tak uczą przyszłych adeptów.
Znowu z drugiej strony co to nauczysz chama ze słomą w bucie, jak on jest pępkiem świata i jemu się należy " luźny wolny" lewy pas.
On ma całe społeczeństwo w dup.

Coś mnie tknęło :D

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Pierd. żółwie Galapagos...czy on ma ABS, czy nie ma co to za różnica.
Najgorsze to te kocmołuchy co mają po 400 koni pod maską. Mistrz automatu spod świateł...a potem jedzie jak pizdusia.

A jak widzę coś na lewym pasie to spazmów dostaje( i nie chodzi mi o autostradę ).
Te jeb. nieuki z tych eLek instruktorzy tak uczą przyszłych adeptów.
Znowu z drugiej strony co to nauczysz chama ze słomą w bucie, jak on jest pępkiem świata i jemu się należy " luźny wolny" lewy pas.
On ma całe społeczeństwo w dup.

Coś mnie tknęło :D
I tu Ci przyznam rację :)
też irytują mnie "lewo pasmowcy" i jeszcze standardowo niepatrzący w lusterka i nawet jak go miniesz prawym pasem to on nic nie kuma
często jest tak że lewy pas zapchany a prawe luźne, powinno być odwrotnie ale co to "ich "obchodzi

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
nawet jak go miniesz prawym pasem to on nic nie kuma
To jest, jak walka z wiatrakami...jednego naprawisz, a ich jest tysiące, setki tysięcy.

Taaaa lewy jest zawsze zapchany, bo oni już z przyzwyczajenia jeżdżą zawsze lewym...bo tak ma zakodowane że luźniejszy.

To jest wina szkół jazdy, policji i słomy w bucie społeczeństwa.

Na prawym jedzie 60km/h i na lewym też Ci jedzie 60km/h.
Musiałbyś cały czas trąbić, bić się, a i tak nic nie zmienisz.

Nawet teraz to pisząc próbuje wrzucić ziarenko...które niestety sytuacji nie zmieni.

Zawsze to jest, albo zwykły cham, albo bezmyślny pustak.

A mój konik to baba w futrze z zaparowanymi szybami.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
A mój konik to baba w futrze z zaparowanymi szybami.

Ja mam taki "symbol", coś w stylu dresiarza seby w bmw :) starsza babcia w nissanie micrze ale fiacie panda. Normalnie jak widzę to uciekam na drugą stronę. Do tego młoda blondynka w wielkim suwie. Na 107%, że jedne i drugie nie umieją jeździć...

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Najbardziej to mnie te buraki wkur. po 500 koni pod butem i on mi się toczy lewym pasem...bo przecież on ma odejście...ale chu. na razie nie odchodzi tylko się toczy i toczy....Wiesz szyby przyciemnione fura za pół bańki. Nikt nawet nie śmie zaprotestować. Jedzie "gangus".
A że heniek zawsze wszystkich traktuje tak samo nie ważne czy jesteś ministrem, czy bezdomnym. Dla mnie zawsze każdy jest równy.
To trąbie na chu. - nawet jeżeli wiem że mogą siedzieć we czterech upasione świniaki. Taka natura, taka mentalność...to jest silniejsze ode mnie.
A każdy jak ta pisda siedzi, jak widzi Porsche za pół melona.

Ostatnio tak siadłem na zderzaku...oczywiście w mieście...jakiś wieśniak z pincet konia miał pod butem i mi się toczy...że chłopak, jak zatrybił to po wiadukcie gdzie latają cały czas policyjne drony szedł lekko ze 120....a wcześniej mi się toczył ledwie 60.
Chyba mu trochę siadłem na ego... :D (..ale umiał jechać, jak człowiek? Umiał.) Można? Można.

Muszę iść na jakąś terapię...z tym... ( :D )

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
786 116 447 chopy to będzie nowy numer do mnie. Ci co chcą niech se zapiszą a reszta niech się wali.
Wrzucę tu bo tu wszyscy włażą

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Bardziej po dziadku bym się spodziewał że przyjechał z reklamacją że mu hamulce zepsułeś, że teraz nawet jak depnie to nie mają tyle siły żeby zablokować koła i jeszcze jakiś hałas słychać i gej wibruje pod nogą.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Bardziej po dziadku bym się spodziewał że przyjechał z reklamacją że mu hamulce zepsułeś, że teraz nawet jak depnie to nie mają tyle siły żeby zablokować koła i jeszcze jakiś hałas słychać i gej wibruje pod nogą.
To do mnie trafił kiedyś znajomy mojego ojca, klient od wielkiego dzwona bo sam se grzebie przy samochodzie i że jak mocno naciska hamulec a była zima to mu właśnie pedał tak dziwnie skacze :) i rozbierał hamulce i nic nie znalazł a więc przyjechał że może mu coś poradzę, dodam że samochodem jeździł parę lat i nie wiedział że ma ABS i że on tak działa. :) Przez parę lat nie hamował na tyle mocno żeby poczuć pracę ABS'u :):):)

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Trzeba było mu wyjąć bezpiecznik i żaróweczkę od abs i skasować tysiaka+vat za naprawę :D

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Błąd matrixa ale ciekawie wygląda.
Miejscowość Zaborić Chorwacja okolice kościoła

Załączniki

• Screenshot_2024-06-12-12-27-55-410_com.google.android.apps.maps.jpg
    Screenshot_2024-06-12-12-27-55-410_com.google.android.apps.maps.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 54

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Kto zgadnie ile "zarobiłem ciężarków" z 4 kół? ;););)

Załączniki

• IMG_3449.jpg
    IMG_3449.jpg
    74,7 KB · Wyświetleń: 28
  • IMG_3450.jpg
    IMG_3450.jpg
    69,3 KB · Wyświetleń: 24
  • IMG_3451.jpg
    IMG_3451.jpg
    67,6 KB · Wyświetleń: 24
  • IMG_3452.jpg
    IMG_3452.jpg