• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Przypadek z przed kilku dni.Przyjeżdża klient astra i mówi że próbował sobie wymienic olej ale korka spustowego nie może odkręcić bo wpust na torxa objechal a potem poprawił młotkiem i śrubokręt em. Standardowe panie da się jeszcze coś z tym zrobić? No to ja auto w górę 5 min i po temacie.Korek odkrecony,olej spuszczony, nowy korek akurat miałem na półce i mówię do klienta żeby wyją olej i filtr z bagaznika bo widziałem ze przywiózł.Odpowiedz klienta:Zakręcie pan ten stary korek tylko nie dokręcania żebym mógł potem kombinerkami odkręcić i wlej pan ten stary olej bo ja sobie to w domu wymienie.Zapłacę tylko za odkrecanie korka a nie za całą wymianę oleju bo to mogę sam zrobić.
Nie wiem czy to nazwać skapstwem czy głupota
trzeba było dać mu korek do ręki i wcale go nie zakręcać...:D

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Panowie, ja miałem sikanie w gacie całą drogę do roboty jak wracałem na pusto holownikiem do warsztatu.
"Dostałem zlecenie, jedź holownikiem na Trasę Toruńską, facet złapał gumę i nie może odkręcić koła bo mu klucz nie pasuje i wpiera przez telefon że przy wymianie opon na letnie zamieniliśmy mu nakrętki na kołach, a ma dzieciaka do szkoły i nie ma czasu na pierdoły."
Myślę sobie, w godzinach szczytu porannego, to nie zły bajzel na trasie.
Po 15 minutach byłem u niego, a miałem 5km ... dojechałem dosyć szybko.
Idę do jego mościa spoglądam na koła i mówię daj Pan klucz, biorę klucz, swoimi kluczykami zwalam kapturki plastikowe z nakrętek, odkręcam koło, lewarek, auto w górę wymiana koła na miejscu, oddaję klucz i mina faceta "bezcenna". Koszt zmiany koła 150zł jak za holowanie. No cóż, kasa do kielni i całą drogę ryczałem ze śmiechu a na serwisie nie mogli uwierzyć w to co mówię.....ha,ha,ha jeszcze mnie ogarnia śmiech.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Dzisiaj po południu dzwoni kobieta i prosi żebym podjechał do niej bo mąż zmienia klocki z tyłu w oplu i nie może sobie poradzić bo tloczek się nie cofnie.Zabrałem nazedzia w bagażnik i jadę. Dojechałem na miejsce a tam vectra na ceglach postawiona,obok leżą wielkie szczypce morsea,młotek i przecinak.Facet siedzi na kole oblany potem i klnie pod nosem.Wysiadam z auta i mówię że takim sprzętem tego nie zrobi.Ten do mnie z tekstem co mi pan tu pier... jak za młodu tak tysiąc razy we fiacie robiłem. No to wziąłem przyzad do cofania tłoczkow no i w dwie minuty po sprawie. Mina gościa bezcenna a potem stwierdzenie to ja już będę jeździł do ciebie bo samemu to ch... nie robota

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Przygrzal dajac w palnik ile fabryka dala :D

A tak na powaznie to chyba bez plynu i sie zagrzalo, no bo co innego.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
No pewnie że się da jak wiesz o tym że tloczek w tylnym zacisku trzeba kręcić i wciskać jednocześnie a nie naparzac go od góry z nadzieją że się schowa

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Niemniej fajnie to wyglada .... ze ludzie tego nie czują to mnie dziwi ale jak auto stuka to należy radio dać głośniej .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A ostatnio robiłem takiego forda leciwego gdzie konstruktor wymyślił listwę biegnącą przez silnik ( taka rynienka na instalacje ) w która połamano po zainstalowaniu LPG i te wtyki na wtryskiwacze Pb chyba kontaktu nie miały bo wariował , poszukałem pasujących wtyków i wywaliłem ta listwę i chodzi

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Mnie rozwaliło ostatnio w Jeepie klienta. Przyjechał na wymianę krzyżaków półosi. No to wyjąłem je, z lewej zdjąłem segery, wyprasowałem krzyżak, wprasowałem nowy...natomiast z prawej strony jakiś pan Mirek już nie miał segerów, więc postanowił przyspawać miseczkę krzyżaka do zabieraka...

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Tez miałem w almera Tino przyspawany sworzeń do wahacza co by na pewno nie wypadł. Nie wspomnę już czasów szkolnych kiedy to w motorynkach i innych komarkach kolo magnesowe nagminnie spawalni do walu i w ten sposób problem scinajacego klina był rozwiazany

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Chyba jeszcze tego nie wrzucałem....

Iveco, śruba mocująca koło pasowe, rozmiar klucza 36, ale to akurat mało istotne skoro ma się "klucz uniwersalny", do wszystkich typów i rozmiarów śrub:
IMAG2730.jpg IMAG2733.jpg IMAG2734.jpg

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Ja miałem ostatnio zafira b z 2010 kobieta przyjechała załamana z innego warsztatu gdzie oddala samochód na naprawę mechanizmu podnoszenia szyby.Wyjechała z naprawiony szyba za to wentylator chlodnicy,sprzeglo klimy,abs i jeszcze kilka innych rzeczy przestało działać.W pierwszej kolejności przyszło mi do głowy ze coś przy bezpiecznikach grzebali.Otworzyłem puszkę i coś mi się tam dziwnie pusto wydawało. Znalazłem schemat no i wyszło na jaw ze brakuje 5 bezpieczników i 2 przekazniki.Po wsadzeniu wszystkiego na swoje miejsce wszystko zaczęło działać ale ja ciągle nie jestem w stanie zrozumieć co ktoś miał na mysli

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
co ktoś miał na mysli
Proste, komuś brakowało tych rzeczy do swojej hałturki

Chyba jeszcze tego nie wrzucałem....

Iveco, śruba mocująca koło pasowe, rozmiar klucza 36, ale to akurat mało istotne skoro ma się "klucz uniwersalny", do wszystkich typów i rozmiarów śrub:
Wyświetl załącznik 12114 Wyświetl załącznik 12115 Wyświetl załącznik 12116
Ciekawe po ile podkucie konia u takich "fachoFców" ?

Do góry Bottom