• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Nie mam zdjęć, ale opisze.
Pacjent: Ford Focus mk1 SVT170.
Objawy: Założone w zeszłym roku nowe sprzęgło się ślizga, problemy z odpalaniem.

Przy sciąganiu skrzyni okazało się, że "mechaniki" urwali oczko od masy. Kabel fachowo zaizolowali i położyli na skrzyni, a do głowicy doprowadzili nową masę (2 x 1.5mm^2) prosto z karoserii. Zapomnieli tylko dołożyć lepszą masę z aku do karoserii więc cały prąd szedł przez cieńki kabel masowy (troche zielny już nawet).
Po ściągnieciu sprzęgła znaleźliśmy tarczę typu łyżwa i retro docisk (fioletowy od trących nitów). Oczywiście żaden element nie był zakładany nowy. Dwumasa najprawdopodobniej zregenerowana.

No i tak zastanawiałem sie co tu się odje... odbyło. Dopiero nowe sprzęgło dokonało oświecenia. Przy porównywaniu części położyłem przygotowane i ułożone odpowiednią stroną docisk i tarczę obok starych gratów.
Tak - "mechaniki" założyli tarczę sprzęgła odwrotnie. Sprawiło to, że na początku sprzęgło chodziło dobrze, ale wystarczyło, że troszkę starły się okładziny i wypust na wałek sprzęgłowy opierał się o dwumasę.

Uciętych kabli od sondy lambda nie skomentuje.

A tak spytam: co robicie jak klient przyprowadza wam auto na nierówną prace silnika, problemy z odpalaniem itp. i odpalacie auto, grzebiecie pod machą i nagle silnikiem zaczyna telepać i gaśnie, a przyczyną w/w sytuacji jest brak paliwa? Bo mnie szlag trafił dziś.
Chyba wywieszę kartkę, że jak zabraknie paliwa to tankuje swoje paliwo za 9zł/litr.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Baaa to nic merol stary trup, okularnik, taxi, przyciągnięty na sznurku, nie zapala, diagnostyka, brak ciśnienia na listwie , ok pompa wstępna ? może wys. ciśnienia ? szukamy ... godzinki lecą aż .... sprawdzenie filtra paliwa ... zatkany wymiana na nowy i cud panie cud chodzi, na pytanie kiedy był wymieniany ? Ja wiem ze 4 lata temu ? ... rachunek był wysoki .. :D:D:D:D:D:D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ja jak dostaje auto na lawecie na "nie palenie" to pierwsze pytanie to o wymiany filtrów itp. Jak klient coś kręci to obligatoryjnie nówki lecą.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Nie mam zdjęć, ale opisze.
Pacjent: Ford Focus mk1 SVT170.
Objawy: Założone w zeszłym roku nowe sprzęgło się ślizga, problemy z odpalaniem.

Albo masz zajefajnego mechanika albo coś z tym sprzęgłem wymyslasz,Znam te auto i jak byś założył odwrotnie tarcze to po wciśnięciu sprzęgła jest żegot.Wiem bo byłem świadkiem jak gość założył odwrotnie tarcze.
No chyba .że załozył nie wiem od czego i rok wytrzymała

Ostatnia edycja:
A

Anonymous123

i nagle silnikiem zaczyna telepać i gaśnie, a przyczyną w/w sytuacji jest brak paliwa?
Jakis miesiac temu, auto przyjechalo na jakies zawieszenie, olej, filtry, hamulce i jakies drobiazgi. O 20 zjazd z podnośnika, wszystko super sprawne, zaparkowane i rano do wydania. Rano nie pali. Pol godziny szukania i co? Rozrząd przeskoczyl.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Po wymianie ole
Jakis miesiac temu, auto przyjechalo na jakies zawieszenie, olej, filtry, hamulce i jakies drobiazgi. O 20 zjazd z podnośnika, wszystko super sprawne, zaparkowane i rano do wydania. Rano nie pali. Pol godziny szukania i co? Rozrząd przeskoczyl.

W audi tak miałem po wymianie oleju.Ale klient bezstresowy, doszła głowica i rozrząd do roboty

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Widzisz kolego, akurat w tym modelu Forda da się to zrobić. Na początku jest ok, a po "podtarciu sprzęgła zaczynają się problemy. Sam się zdziwiłem, bo z reguły odwrotnie założona tarcza wali blachami o śruby koła zamachowego. Tutaj da się założyć odwrotnie, ale będzie ok tylko przez krótki czas.

A to miałem taka Vectre B 1.8 16V. Przyszła na zawieszenie, a jak przejeżdżałem z podnośnika na kanał do zbieżności (musze zrobić 200m) przeleciał rozrząd. Telefon do klienta: Dzien dobry, kiedy pan wymieniał ostatni raz rozrząd? K: A co to jest?
No i się dowiedział co to jest :D

A

Anonymous123

U mnie tez bez stresu, lancuch na jednym wałku przeskoczyl jakieś trzy zeby. Zero kolizj, nowy komplet, klient zrozumial, zaplacil i lata.

Ale jak widac moze sie zdarzyć

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ale best of the best był dziadek od Matiza. :D

Przyjechał i rozmowa:
Dziadek: Wymień mi zawór wydechowy na pierwszym cylindrze
Ja: :confused: co?
D: No zawór się wypalił i trzeba wymienić
J: Pokaż Pan to auto
Po otwarciu maski wyraźnie widać i słychać, że to raczej nie zawór a wyjarana UPG.
To był wtorek.
J: To raczej nie zawór a UPG
D: To zawór bo byłem u kolegi co ciągniki w PGRze naprawiał i mówi, że zawór
J: No tak czy siak głowica do zdjęcia.
D: No to na piątek mi zrób bo w sobote na ślunsk (pis. org.) jade.
J: Panie a głowice splanować, sprawdzić?
D: Kolega mi mówił, że nie trzeba. Sciągnij głowice a my zawory z kolegą wymienimy i bedzię dobrze.
....
Skończyło się tym, że po zdjęciu czapki UPG między 1 a 2 wyjarana tak, że wżer w głowicy.
Dziadek i jego kolega stwierdzili, że trzeba planować (po co?) ale zawory wymienią.
No i rozebrali głowice. Przy okazji połamali wałek rozrządu (napęd rozdzielacza zapłonu).
No i suma sumarum nie wymienili zaworów bo nie dostali od ręki :D
W czwartek przywieźli mi splanowaną głowicę z nowym wałeczkiem, poskładałem i heja.
Także zamiast dać głowice do zrobienia do szlifu narobili sobie bałaganu i latania w tą i spowrotem.
Z dala od dziadków od tamtej pory.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jestem dziadkiem i można się ze mną dogadać :D:D:D:D:D:D bez względu na wiek sa tacy ze można się dogadać albo nie i tyle w temacie

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Żadna z Tobą nie próbowała się dogadać, że nie wiesz?
Pisałeś, że któraś dzwoniła czy naprawisz jej czerwony samochód? :D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Wkurzają mnie też ludzie internetu.
Przyjeżdża taki/taka klient/ka i mówi co ma do wymiany i jak to się robi, bo on/ona już wszystko w internecie widział/a i tak żeby to kosztowało tyle i tyle. Ręce mi zawsze opadają jak to słyszę, ale zawsze pytam dlaczego sama sobie nie zrobi? Odp: Bo nie umiem.

Do góry Bottom