• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Ja miałem dziś iveco na tylne hamulce.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
377
U mnie od trzech dni stoi polo czeka na zwrotnicę, szybka robota tarcze klocki, szkoda, że ktoś przede mną albo krzywo wkręcił prowadnicę albo zdecydowanie za mocno bo z gwintem poszła :( a to ten wynalazek co jarzmo jest razem ze zwrotnicą.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
477
Miasto
Józefów
U mnie od trzech dni stoi polo czeka na zwrotnicę, szybka robota tarcze klocki, szkoda, że ktoś przede mną albo krzywo wkręcił prowadnicę albo zdecydowanie za mocno bo z gwintem poszła :( a to ten wynalazek co jarzmo jest razem ze zwrotnicą.
Tam jest gwint 9, przewierca się 9 gwintuje na 10, prowadnicę tokarz mi robi na 10 i śmiga nie trza zwrotnicy wymieniać !!!

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
377
Zwrotnica w Gordonie 160 plus łożysko, klient płaci a ja nie lubię nic kombinować przy hamulcach u klientów, wiem, że by działało, ale jeśli cokolwiek by się stało to wolę mieć czyste sumienie i niech będzie zrobione na oryginał.
Wiem, że to mała ingerencja z m9 na m10, ale swoje już z klientami przechodziłem i dziękuję, jak ktoś chce tanio to może używane kupić

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
477
Miasto
Józefów
Zwrotnica w Gordonie 160 plus łożysko, klient płaci a ja nie lubię nic kombinować przy hamulcach u klientów, wiem, że by działało, ale jeśli cokolwiek by się stało to wolę mieć czyste sumienie i niech będzie zrobione na oryginał.
Wiem, że to mała ingerencja z m9 na m10, ale swoje już z klientami przechodziłem i dziękuję, jak ktoś chce tanio to może używane kupić
Zazwyczaj też nie rzeźbię, ale są sytuacje kiedy można niewielką zmianą uniknąć 2 godzin pracy. Ale każdy robi tak jak mu dobrze i klientowi jak pasuje.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Helicoil M9 to tak trochę ciężko dostać :D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Z neta tak. Ale na moim zadupiu to zestaw m8/M10 dostać w normalnej cenie jest nieosiągalne.

Marcinglasgow

SuperMechanior
Punktów
31
Sa zestyawy naprawcze. Rozwiercasz i wprasowywujesz tulejke z gwintem.
https://www.ebay.co.uk/p/1244861094...gDRH3oucCahw1h19snVQV689ou48NNDxoC0TwQAvD_BwE

https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawy-gwintow-zaciskow-hamulca-m12x1-50-8483674244

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ

Marcinglasgow

SuperMechanior
Punktów
31
To też ciekawa sprawa bo odlew ciężko gwintować, może lepiej coś wcisnąć w dziurę
Dokładnie Tulejka ma kołnierz i frezy.Wprasujesz/wbijesz od srodka i ic tego nie ruszy. Tulejki sa z nierdzewki. Zuzyłem juz chyba ze 6 takich kompletow przez ostatnie 10 lat. Helicoil uzywam to tylnuch zaciskow jak nie mam miejsa na te tulejki

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Dziś naprawiłem skrzynie biegów w Fabi. Można powiedzieć nie podnosząc maski.
Klientowi zginął wsteczny. Już mieli ja rozbierać, ale postanowiłem powajchowac sprawdzić sam. I nic niepokojącego nie zauwazylem działa. Mówię do właściciela żeby sam wsiadł i wrzucił bieg, a on za wajchę, od siebie i do tylu :) Dodał jeszcze że wczoraj na ryby przez to nie pojechał.
Jeździ autem już kilka lat i się zapomnial, ale człowiek już na emeryturze i ten upał, duchota można zrozumieć.

Do góry Bottom