• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
A wczoraj wszystko było jeszcze dobrze.
Miałem Peugeota 407 na przeglądzie :D klient przyjechał jakby nigdy nic, samochodem z dziurą w kloszu tylnej lampy, a potem było tylko gorzej, na FIS-ie świecił rysunek usterki airbag, sygnał dźwiękowy nie działa, przy wjechaniu na rolki coś walnęło w zawieszeniu z przodu, niedziałające oświetlenie tablicy rejestracyjnej :wacky: :woot: a wiesz że klient jeszcze miał do mnie pretensje że mu napisałem o tych światłach na zaświadczeniu a nie powiedziałem ustnie bo za każdą usterkę będzie musiał zapłacić 20 zeta, a jak mu pokazałem że coś wali w zawieszeniu to tak podszedł z głupią miną i mówi no coś tam słychać... :D czasami się zastanawiam czy to ja jestem jakiś nienormalny czy ci klienci? Normalnie jak nie stać człowieka na naprawy danego auta to chyba powinno się kupić tańsze w utrzymaniu auto? Czy srać się do diagnosty że go naraża na koszta? Bo taką opinię też usłyszałem pod moim adresem jak jeden typ musiał wydać 500 zł za wymianę czujnika abs w Oplu insignia...

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Chłopak pojechał "na wieś po przegląd" Oplem... ABS się święcił check również o poduszce nie wspomnę... "Diagnosta' wjechał na rolki... Auto odpalone stoi 3 min i nagle zagotował się i wywala zbiornikiem płyn.. Zgasił auto klient złapał mopa ogarnął mu kanał i chyba tylko za to dostał pozytywa... :banghead:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Chłopak pojechał "na wieś po przegląd" Oplem... ABS się święcił check również o poduszce nie wspomnę... "Diagnosta' wjechał na rolki... Auto odpalone stoi 3 min i nagle zagotował się i wywala zbiornikiem płyn.. Zgasił auto klient złapał mopa ogarnął mu kanał i chyba tylko za to dostał pozytywa... :banghead:
Ten zawód wymaga ogromnej ilości wyrozumiałości i nerwy ze stali
Nie każdy jest na tyle bogaty żeby mógł jeździć tanim samochodem i nie musiał udowadniać że go stać na droższy.
Oprawie sobie to w ramkę i powieszę na stacji :D

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Arni jak zrobię golfa mojego będę mógł zrobić u ciebie przegląd? Dopuścisz mi go do ruchu?
A właśnie arni jak by przyjechał gość np zabytkowym autem to jest jakaś inna procedura badania czy też musisz mieć kwity na pojazdy zabytkowe????

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Arni jak zrobię golfa mojego będę mógł zrobić u ciebie przegląd? Dopuścisz mi go do ruchu?
A właśnie arni jak by przyjechał gość np zabytkowym autem to jest jakaś inna procedura badania czy też musisz mieć kwity na pojazdy zabytkowe????
Z tego co mi wiadomo to przeglądy aut zabytkowych robi konserwator zabytków, to jest jeden z powodów czemu ludzie rejestrują auta na zabytek
Automatyczne połączenie postów:

Dopuścisz mi go do ruchu?
To się okaże :D to zależy co tam będzie namodzone, nigdy nie zakładam z góry że klient dostanie N, zawsze podchodzę do auta z założeniem że przejdzie ale jak mi wjeżdża na stację auto bez klocków hamulcowych, z dziurą w kloszu lampy, z palącymi się kontrolkami ABS, srs to już mnie kurwica strzela, a ostatnio miałem okazję poznać typa co przyjechał BMW ze świecącą kontrolką poduszki powietrznej i twierdził że tylko kontrolka się świeci a poduchy działają bo mu tak powiedział fachowiec od BMW :hungry: a dopiero jakby się zaświeciły dwie kontrolki srs to by znaczyło że nie działa :eek::hungry::eek: no kur... No mistrzostwo...

Ostatnia edycja:

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
Z tego co mi wiadomo to przeglądy aut zabytkowych robi konserwator zabytków, to jest jeden z powodów czemu ludzie rejestrują auta na zabytek
Niby tak. Ale mój jeden golf miał takie hamulce po takim przeglądzie, a km nic praktycznie nie zrobił od niego.

Załączniki

• IMG_20191022_213550.jpg
    IMG_20191022_213550.jpg
    3,9 MB · Wyświetleń: 43

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Niby tak. Ale mój jeden golf miał takie hamulce po takim przeglądzie, a km nic praktycznie nie zrobił od niego.
No i w czym problem? Jeśli chcesz to zawsze możesz podjechać na skp zrobić przegląd przed zakupowy, taka usługa kosztuje 40zl u nas :) oczywiście jeśli chcesz mieć auto sprawdzone i nie żal ci tych paru cebulionów, a tak w ogóle to nie rozumiem o co ta pretensja, bardzo często ludzie przyjeżdżają na skp tylko po pieczątkę więc są diagnosci którzy dają ludziom to co chcą a że ty jesteś jednym z nielicznych którzy chcą mieć auto rzeczywiście sprawdzone na przeglądzie no to już nie jest wina diagnosty ani twoja tylko właśnie takich typów co wlatują na skp jak po ogień...

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
Ja nie mam do nikogo pretensji. Ja tam zajrzałem bo i tak bym to robił. Samochód dużo lepiej stoi i nie jeździ jak ma nowe hamulce.
W SKP też był na przeglądzie wieczystym.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Wtrącam się:) ...mój golf MK1 jest zarejestrowany na białych blaszkach ostatni przegląd bodaaaj że był zrobioby jak wyjechałem do Niemiec 2013?? Coś takiego OC opłacane na bieżąco nie ma z mojej strony zaległości ....byłem się dowiadywać u nas na SKP czy z tego powodu czasowego nie będzie problemu z badaniem przedstawiłem sytuację czemu tak długo bez przeglądu.Powiedziano mi że jak doprowadzę wszystko do porządku to podbiją bez problemu.....noi o tak schodzi ..

Kiedyś po wymianie tulei wszystkich komplet w tylni łosi w Volvo V40 (moim) wymienione wszystko wraz ze wszystkimi śrubami mimosrodowymi nasmarowane wypieszczone aaa tam szkoda gadać,zbieżność ustawiona na znaki no nic trza jechać na geometrię ustawić....jadę,

Oznajmiam Panu Diagnoscie że chce zrobić zbieżnosc z tyłu...a on się patrzy na mnie i na Volvo taka zmartwiona mina mówi ..a śruby to chociaż ruszone są? Mówię k.wa panie nie dość że ruszone to nasmarowane wymienione baja jak książka piszę...ino tam trza wie pan tu maszynku narychtowac bo patrzy jak Tatra na pusto:D
Ło to chlopowi odrazu się humor poprawił ustawił bez problemu..

Aaa i bym zapomniał tam na tej stacji też jest SKP wisi certyfikat imię i nazwisko i że upowazniony czy tam nadaje się do robienia badań technicznych w pojazdach zabytkowych..coś takiego...dlatego tak się Ciebie Arni podpytuje..tak z ciekawości.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Wtrącam się:) ...mój golf MK1 jest zarejestrowany na białych blaszkach ostatni przegląd bodaaaj że był zrobioby jak wyjechałem do Niemiec 2013?? Coś takiego OC opłacane na bieżąco nie ma z mojej strony zaległości ....byłem się dowiadywać u nas na SKP czy z tego powodu czasowego nie będzie problemu z badaniem przedstawiłem sytuację czemu tak długo bez przeglądu.Powiedziano mi że jak doprowadzę wszystko do porządku to podbiją bez problemu.....noi o tak schodzi ..

Kiedyś po wymianie tulei wszystkich komplet w tylni łosi w Volvo V40 (moim) wymienione wszystko wraz ze wszystkimi śrubami mimosrodowymi nasmarowane wypieszczone aaa tam szkoda gadać,zbieżność ustawiona na znaki no nic trza jechać na geometrię ustawić....jadę,

Oznajmiam Panu Diagnoscie że chce zrobić zbieżnosc z tyłu...a on się patrzy na mnie i na Volvo taka zmartwiona mina mówi ..a śruby to chociaż ruszone są? Mówię k.wa panie nie dość że ruszone to nasmarowane wymienione baja jak książka piszę...ino tam trza wie pan tu maszynku narychtowac bo patrzy jak Tatra na pusto:D
Ło to chlopowi odrazu się humor poprawił ustawił bez problemu..

Aaa i bym zapomniał tam na tej stacji też jest SKP wisi certyfikat imię i nazwisko i że upowazniony czy tam nadaje się do robienia badań technicznych w pojazdach zabytkowych..coś takiego...dlatego tak się Ciebie Arni podpytuje..tak z ciekawości.
Każdy diagnosta ma pełne uprawnienia, każdy może wszystko badać z tym że stacja musi być uprawniona do danych badań :) 16183767724023628762617965104068.jpg
Nasza stacja ma następujące uprawnienia: ABT/cdef

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
a ja narzekam przy wymianie rozrządu jak są dwa walki :D

Załączniki

• 4r3pyyp967t61.jpg
    4r3pyyp967t61.jpg
    103 KB · Wyświetleń: 103

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Znajomej dzwoni dzisiaj do mnie - był na przeglądzie tech u mechanika, tak sprawdzić bo mu dymi przy odpalaniu i coś czasami stuka.

Przejechali się, patrzą , patrzą, po godzinie czy tam dwóch - olej to turbiny , za jedna do wymiany 3500 , a co do pukania to będzie dwumasa :D

Wszystko fajnie, tylko to jest automat xD TYP jechał tym samochodem sam godzinę wcześniej...

Mówię do znajomego, niech odmę odłączą... taniej wyjdzie pewnie niż w 2.7 bi turbo wywalać turbiny :D

Kurtyna.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Ah ten czerwony silikon .piękne fugi zaciągnięte mokrym palcem

Do góry Bottom