Słaby ten silnik, zobacz to:Aso fiata - zachodnia Polska.
Samochód wzięty nowy w leasing w 2018 roku.
Ostatni serwis olejowy końcówka 2019 roku. Od tego czasu samochód zrobił moze 10 k km.
Od zeszłego roku, zaczęły się cyrki z braniem oleju.
Od 4 miesięcy wcinal płyn, na poczatku malo, zrzucano to na weze od parownika lpg. Od tego tyg. 2L tygodniowo ... doszlo również wypadanie zapłonu.
Świeca na 1 cyl. Wypalona i zaczęła się wręcz kruszyc, na tłokach mega nagar. Odma i przepustnica pływają w oleju.
Przypominam. Samochód ma 3 lata i 160k km. Pół roku już po gwarancji. 24 raty zostały do spłaty jeszcze !
Po napompowaniu układu chłodzenia, cyl nr 1 zaczyna się robić mokry.
Otwieramy wiec obudowę powietrza i widzimy to ...
Wyświetl załącznik 39343
Filtr powietrza odsłonił prawdę ...
Wyświetl załącznik 39344
Wyświetl załącznik 39345
Wyświetl załącznik 39346
Jakiś debil w serwisie ! Wsadził odwrotnie filtr powietrza w obudowę, filtr nie dolegal i silnik robił od 15 miesięcy za odkurzacz
Obstawiam, że nagar podniósł temp spalania, do tego jakieś niespalone paliwo i w końcu padła uszczelka...
Świece wykręcaly się praktycznie palcami z tego co mówili...
Silnik 1.4 8v LPG.
Będzie wesoło ... jutro mają dodzwonić z serwisu fiata co z tym dalej zrobić.
Zapewne będzie " spadajcie na Szczaw i mirabelki "
Dam znać
Nie spodziewaj się super jakości po chinolu tak słabym, że nawet literek CH w napisie CHINA nie potrafi zrobić.Nowa pompa z zestawu INA

Nie chcę być niemiły ale ze sprężynką panie to dwa tygodnie się babrałeś: https://forum-mechanika.pl/threads/chevrolet-cruze-1-8-benz-nie-wchodzi-5-bieg.62952/...w 15 minut usterka naprawiona (sprężyna pod wybierakiem) to takie filtry wymienić to śmiech na sali.
Diagnoza dwa tygodnieNie chcę być niemiły ale ze sprężynką panie to dwa tygodnie się babrałeś: https://forum-mechanika.pl/threads/chevrolet-cruze-1-8-benz-nie-wchodzi-5-bieg.62952/

To chyba standard w fiacie, na początku roku robiłem pierwszy przegląd w Ducato, po odbiorze lekko słyszalny dziwny świst, okazało się że z tych 4 wkrętów pokrywy obudowy filtra powietrza dwie dokręcone na maxa, dwie całkiem luźne, szpara że można było palce wsadzić."Jakiś debil w serwisie ! Wsadził odwrotnie filtr powietrza w obudowę, filtr nie dolegal i silnik robił od 15 miesięcy za odkurzacz"
Heh z tym filtrem to chyba złożę podanie do Fiata na mechanika...będę im filtry wymieniał.....Skoro mi się udało naprawić niedziałający 5-bieg w chevrolecie, (oczywiście z Waszą pomocą) ...w 15 minut usterka naprawiona (sprężyna pod wybierakiem) to takie filtry wymienić to śmiech na sali.