• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Na szarpakach nie znalezdz takiej usterki to naprawdę magik musiałby być. Oby mechanik nie dał kwitu na sprawdzenie zawieszenia bo wydaje mi się że takie luzy czuć bez żadnych podnośników i narzędzi.
Tacy magicy to większość która została w tym kraju. Większość z tych co mają coś miedzy uszami wyjechała za granicę. Historia prawdziwa-coś tłucze przy skręcaniu, diagnosta na szarpakach stwierdził że nie ma żadnych luzów, mechanik powiedział że sterownik abs i zawór egr do wymiany. Okazało się że było niedokręcone koło.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Takiego diagnoste i mechanika do szkoły trzeba wrócić
Automatyczne połączenie postów:

Chyba tylko restrykcyjne kary mogą poprawić sytuację ze stanem technicznym pojazdów.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Klient pipa, do mnie przyjeżdżają różni klienci ze stukami w zawieszeniu, i jak nic nie znajdę to jeżdżą po mechanikach do skutku, zawsze mówię że jeśli coś puka a ja tego nie widzę to trzeba rozebrać w drobny mak żeby zawieszenie było nie naprężone i wtedy wszystko widać jak na dłoni no a jeśli w tym przypadku kierowca stwierdził że będzie jeździć ze stukiem to jest jego wina, bo to jego auto a skoro wobec diagnosty nie wyciągnięto żadnych konsekwencji to znacz że to się wybiło między przeglądami, osobiście miałem taki przypadek w moim audi nr1, że nowa końcówka kierownicza wybiła się w ch... między przeglądami. Jest jeszcze jedna opcja, bardzo prawdopodobna że diagnosta albo jego szef ma szerokie plecy i nic mu nie zrobią nawet w sądzie, osobiście znam taką stację okręgową gdzie właściciel jest bardzo majętnym człowiekiem poukładanym w miejscowości i już raz wybronił swojego diagnostę jak jego klientowi odleciało koło razem z wahaczami, panowie żyjemy w Polsce, tutaj wszystko jest możliwe

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Cwaniaczek sam sobie robi przeglądy hehe. Arnold ile za spóźnienie sie placi?
Sami sobie nie stawiamy pieczątek misiu :) to by było podejrzane, poza tym kolega który przegląda moje auta widzi ile czasu przy nich spędzam i wie że są sprawne, na dzień dzisiejszy nie ma kar za spóźnienie ale jeszcze przyjdzie czas na to

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
jak nic nie znajdę to jeżdżą po mechanikach do skutku,
Pewnie tu tak było, jeździł od mechanika do mechanika aż końcówka się urwała.
Chyba tylko restrykcyjne kary mogą poprawić sytuację ze stanem technicznym pojazdów.
Tylko kto będzie winny, kierowca? Ma przecież pieczątkę od specjalnie przeszkolonego specjalisty że samochód był sprawny, a diagnosta powie że jeszcze wczoraj na przeglądzie było 100% ok.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Pewnie tu tak było, jeździł od mechanika do mechanika aż końcówka się urwała.

Tylko kto będzie winny, kierowca? Ma przecież pieczątkę od specjalnie przeszkolonego specjalisty że samochód był sprawny, a diagnosta powie że jeszcze wczoraj na przeglądzie było 100% ok.
Jak będzie wypadek śmiertelny to diagnosta będzie se mógł gadać co chce, biegły wyda opinie a temu wezmą papiery

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Racja jest jak dupa, każdy ma swoją, największy problem jest w nas samych, w Polakach, co najmniej jedno pokolenie musi wymrzeć żeby coś się zmieniło, jak się zmieni tok myślenia klientów to nie będzie trzeba pilnować i karać diagnostów, myślących kierowców jest coraz więcej ale i tak za mało, jakieś 80% ludzi woli się zapisać w kolejkę do Reksia niż pojechać na uczciwy przegląd z marszu bez zapisów
Automatyczne połączenie postów:

Diagnosta jak diagnosta :D łapówka mogła mu przesłonić oczy ale mechanik? Aż tylu nie zauważyło wybitej końcówki? :D

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Diagnosta na szarpakach nic nie znalazł, a mechanik skasował stówę i mówił jeździć obserwować, a jak stukanie przeszkadza to zgłośnić radio.
Jeżeli była kolizja to wszystko jest możliwe, auto waży ponad tonę końcówka drążka nie
wytrzymała.

Burak

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Wieś
Mam nadzieję że nie będzie kar za brak przeglądu. Wystarczy że trzeba cały czas oc placić co już jest nie uczciwe.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Mam nadzieję że nie będzie kar za brak przeglądu. Wystarczy że trzeba cały czas oc placić co już jest nie uczciwe.
Nadzieja jest matką... wynalazku :D więc jest możliwe że takich kar nie będzie pod warunkiem że wymyślisz metodę na pozyskanie pieniążków z innego źródła

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
niedługo będę musiał wymienić klocki w swoim dyliżansie. aż się boję cokolwiek kupić
nie wiem jakie wybiorę, ale na pewno nie "diamond" w zielonym pudełku :D

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
niedługo będę musiał wymienić klocki w swoim dyliżansie. aż się boję cokolwiek kupić
No co? Ręczna robota, indywidualne podejście do każdego kompletu jak w ferrari, a nie jakaś masówka w fabryce xd
No i są eko-recyklingują zamiast wyrzucać.
Nawet pakowane ręcznie w czerwone szmatki z jakiegoś drogiego materiału żeby podkreślić ekskluzywność, a nie jak plebs w folię termoobciągalną i karton
Widać skąd ta cena https://topbrakes.pl/klocki-black-diamond-fast-road-pp1081-45269.html
4x drożej niż jakieś plebsowe cymermany czy inne bremby.

Ostatnia edycja:

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
nie tylko w tej dziedzinie są szpeniami zaczołem trochę oglądać tam to jest dopiero produkcja lepiej niż w chinach

Do góry Bottom