• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Zobacz ile kosztują dzisiaj te trupy... Passat B6 2.0TDI 2005 z zatartym piecem po 8-10 tys zł.
Ze ludziom wgl. chce się to jeszcze naprawiać- albo inaczej, że ktoś to wgl kupuje w takich cenach w jakich to stoi :)
Passat to szacun na dzielni, mokry sen niejednego Janusza, synonim luksusu
Automatyczne połączenie postów:

Poczekaj ...jeszcze jak ropa za litr skoczy powyżej 10zł to będzie tak jak mówisz...
A przyjdą jeszcze takie czasy że w łośkach będziemy łatać kichy , fetować kety , i pedały smarować.
A co lepsze ...że jeszcze to skurkowańce opodatkują i OC będziemy też płacić
Faktycznie tankując coś innego niż LPG dojeżdżając 30km dziennie i więcej do pracy samochód to będzie luksus a i tak powiem ci że autobusy też mają swój urok, ja mieszkam poza miastem ale chcąc poruszać się po mieście autem to średnia przyjemność

Jak to aluminium to chyba wodór.
Może być, na skp włączył mi się alarm tak jakby wykryto CO w powietrzu toteż się pytam, dobrze że tego nie podpaliłem

Ostatnia edycja:

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Ciekawi mnie swoją drogą czy jeszcze kiedykolwiek zobaczymy ceny na poziomie 5zł/litr o niższych nie wspomnę...
Druga sprawa to zastanawiam się czy ten zakaz sprzedaży aut spalinowych w 2035 stanie się faktem...

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Kobitka zostawiła Seata bo nie świecą światła i poprosiła o sprawdzenie auta. Serio to auto nie widziało mechanika 100 lat. Co znalazłem to dzwoniłem no i wymieniamy. Na foto same części

Załączniki

• IMG_20221104_110135.jpg
    IMG_20221104_110135.jpg
    3,5 MB · Wyświetleń: 59

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
jaki seat ? cos wartościowego?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Taki trupek z 2001 r warty tyle co te części. Ale serio tak rozpiżdżonego auta dawno nie widzialem.
Przypomniała.mi się historia z teściową i sworzniem w jej aucie.
Gadam jej, że to grozi wypadkiem. Zrobię jej to od ręki za free. Co tam jeździła dalej. W końcu dachowała. Wypadła przez okno obdarła kolana jak szurowala po polu i to wszystko. Aha auto do kasacji. Także z teściową nie zadzieram bo jak widać ma 100HP i może się respić

Ostatnia edycja:

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Dzisiaj czy vag czy Korea czy renata kosztują furę siana, chyba wkrótce samochody faktycznie staną się dobrem dla zamożnych.
*nowe samochody a nie samochody. I tak u nas było zawsze, nowy samochód był dobrem luksusowym. Starocie można kupić za tygodniówkę i to się pewnie nigdy nie zmieni.
Ciekawi mnie swoją drogą czy jeszcze kiedykolwiek zobaczymy ceny na poziomie 5zł/litr o niższych nie wspomnę...
Druga sprawa to zastanawiam się czy ten zakaz sprzedaży aut spalinowych w 2035 stanie się faktem...
Oby nie, 3zł/l paliwa to i tak dużo, jakby jeszcze urosło do tych 5zł/l to chyba bym przesiadł się z rowera na na bicykl :D
Co do zakazu to nawet jeśli by wszedł(mówią o przesunięciu terminu), to biorąc pod uwagę średni wiek samochodu, to my to odczujemy za jakieś 30 lat.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
*nowe samochody a nie samochody. I tak u nas było zawsze, nowy samochód był dobrem luksusowym. Starocie można kupić za tygodniówkę i to się pewnie nigdy nie zmieni.
Zerknij w ogłoszenia- nawet i stare krypy podrożały- wiadomo że też o ileś procent a nie kilkukrotnie, ale w przedziale do powiedzmy 5 tys zł auta podrożały o jakieś 25-30%.
- poszedł do nowego właścicidela), a dzisiaj to samo auto uszkodzone chodzi po 2500-3000zł.
Oby nie, 3zł/l paliwa to i tak dużo, jakby jeszcze urosło do tych 5zł/l to chyba bym przesiadł się z rowera na na bicykl :D
Bo jeździsz na paliwie bogów :D
Co do zakazu to nawet jeśli by wszedł(mówią o przesunięciu terminu), to biorąc pod uwagę średni wiek samochodu, to my to odczujemy za jakieś 30 lat.
30 może nie ale z 15 faktycznie.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ostatnio ,dziś widziałem syrenkę w ogłoszeniu do kompletnego remontu generalnego silnik remont tapicerka remont ...bez kwitów ..6.000zl. no ale to zabytek;/

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Mocno widać to na przykładzie aut uszkodzonych- kosztowały kiedyś grosze a dzisiaj już konkretne pieniądze, i sam koszt naprawy poszedł w górę.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Używki poszły w górę okropnie. Smart żony wystawiony za 4.5 tyś a finalnie sprzedany za 7.5 z pocalowaniem w D.
Po moim dziadku został się Wartburg, lada i 3 WSK i. Kuzyn pijak jak cholera został się w tym domku po dziadku.. Jak chciałem z nim jakiś interes zrobić i cos mu odpalić z WSK to okazało, się, że wszystko wyzłomowal i przepił. Normalnie rozszarpałem dziada rękami. Do dziś się nie odzywa

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Ostatnio na marketplace widziałem całkiem ładną korsę, zero rdzy z zewnątrz, oc i przeglad kupione na pół roku, jeżdżąca, 1200zł.
30 może nie ale z 15 faktycznie.
15 dopiero od daty wprowadzenia tego zakazu, bo tyle mniej więcej wynosi średni wiek samochodu u nas, a pewnie jeszcze urośnie do tego czasu.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
O tym mówię.

Ostatnio na marketplace widziałem całkiem ładną korsę, zero rdzy z zewnątrz, oc i przeglad kupione na pół roku, jeżdżąca, 1200zł
Corsa przeważnie rozpada się od spodu A tak serio to widziałeś jedną sztukę która pięknie szybko poszła, bo właściciel nie był zorientowany, i drugiej takiej nie znajdziesz przez kilka miesięcy.

Ostatnia edycja:

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
A propos zakazu spalinowych to PiS jeśli będzie rządził to powie ze nas stać płacić kary unijne i nie będą nam rozkazywać. W ogóle nie widzę wdrażania niczego. Niedługo bliżej będzie nam do ruskich

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ok, wiec pomyslalem ze moze bysmy wrzucali fotki ciekawych zjawisk z pod maski?

Ja oto mialem takiego Vito z ktorym sie poddalem po odkopaniu 5cm w glab...Okazalo sie ze I tak nic z tego, to cos bylo jak plastik albo ta zywica co sie nia elektronike zalewa I transformatory.

Skorupa byla na rowno z korkiem/separatorem od odmy co dobrze widac na wezu od odmy.
Kulem to normalnie mlotkiem I przecinakiem. Zdjolem ponad 1kg tego syfu I dentka. Wtryski tak na okolo zalane ze niczym tego sie nie wydlubie bo nie ma takich twardych cienkich jak igla narzedzi. Diesel czy inne srodki nie pomogly nie robilo sie miekkie, ani nawet nie zaczynalo brudzic. Co ciekawe to ''cos'' w dotyku bylo jak szklo, nie brudzilo, nie kleilo sie, totalnie gladkie i bez zadnych silnych zapachow.
Ja widziałem coś takiego wokół wtryskiwaczy też w VITO I 2.2 CDI ,to było b.twarde koloru wpadającego w bladą wiśnię.Trzeba będzie się zainteresować tym tematem,skąd się to bierze i co to jest?

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Nie widzę zdjęć ale domyślam że to i czym mówicie się że to efekt dmuchnuetych podkładek pod wtryskami.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Corsa przeważnie rozpada się od spodu A tak serio to widziałeś jedną sztukę która pięknie szybko poszła, bo właściciel nie był zorientowany, i drugiej takiej nie znajdziesz przez kilka miesięcy.
Wisiała najmniej 3 dni, okazje idą w ciągu godzin. Następne samochody w podobnym budżecie i stanie znalazłem poniżej minuty-klijo 1400zl, uno 1200zl, oba z lpg

A propos zakazu spalinowych to PiS jeśli będzie rządził to powie ze nas stać płacić kary unijne i nie będą nam rozkazywać. W ogóle nie widzę wdrażania niczego. Niedługo bliżej będzie nam do ruskich
Już od dawna bliżej nam do ruskich, od pierwszych dni inwazji wpuściliśmy ich 7mln bez nawet weryfikacji danych, dostali pesele, dostają socjale nawet lepsze niż polacy

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Mówimy o czymś czym da się jeździć a nie auta czekające na złomowanie, dawno nie widziałem UNO z podłogą i podłużnicami.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie zobaczymy, bo i niby po co... barany zapłacą i 10 złociszy, albo i więcej i nawet nie bekną...:D a spróbuj powiedzieć gdzieś publicznie, że można zrobić tak aby płacić mniej to cię od szurów wyzwą... :D
Już od dawna bliżej nam do ruskich, od pierwszych dni inwazji wpuściliśmy ich 7mln bez nawet weryfikacji danych, dostali pesele, dostają socjale nawet lepsze niż polacy
Chyba ci się popierdzieliło z obywatelami krainy U... :D

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
W lipcu sprzedałem swoje 18-letnie X3 za 32tyś zł, także te Una, Clio i Corsy po 1200-1700zł to na bank jakieś strupy co dobrze na foto wyglądają. Znajomemu niedawno szukałem czegoś do 10k co w miarę się trzyma kupy i nie ma 30lat i szczerze powiedziawszy, szału nie było. Aut w tym przedziale cenowym jest masa, 80% to lipa.

Do góry Bottom