• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
45 wiosen z czego 21 w mundurze. Ile razy spałem po 2 godziny na dobę. Co mi z tego zostało. Zryty beret ale tak naprawdę zryty, biodra i kręgosłup do wymiany, blizny postrzałowe. Ale i tak się trzymam. Bo odeszło nas 4 tylko ja żyję, reszta się zapiła na śmierć a ja se wbiłem do łba, że na emce 0 alkoholu. 7 lat a wypiłem że dwie.lampki szampana

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
45 wiosen z czego 21 w mundurze. Ile razy spałem po 2 godziny na dobę. Co mi z tego zostało. Zryty beret ale tak naprawdę zryty, biodra i kręgosłup do wymiany, blizny postrzałowe. Ale i tak się trzymam. Bo odeszło nas 4 tylko ja żyję, reszta się zapiła na śmierć a ja se wbiłem do łba, że na emce 0 alkoholu. 7 lat a wypiłem że dwie.lampki szampana

co ja będę farmazony perid@@@@ił- naprawdę podziwiam.
po prostu szacunek na dzielni i dobry przekaz leci :D

Był taki film nie wiem czy widziałeś gdzie ludziom wszczepiali organy na kredyt jak nie splacałeś to wycinali :D
coś mi tam świta. ale ktoś pamięta tytuł?

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Kiedy auto traci moc....

Ps. Jestem kierowcą dużego ale na szczęście nie w PL.
W kraju gdzie jeżdżę są zazwyczaj po 3 pasy i nikt tu problemów z wyprzedzaniem się ciężarówek nie ma, a w Polsce jak zwykle od d.... strony...
Pozdrawiam i szerokości.

Załączniki

• FB_IMG_1686600866019.jpg
    FB_IMG_1686600866019.jpg
    76,8 KB · Wyświetleń: 48

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Taka mentalność niektórych kierowców. Będziesz jechał 200 to i tak znajdzie się lepszy i będzie dojeżdżał bo pojedzie 210. Mnie to osobiście nie wkurza. Jak cisnę to jestem skupiony na 120% a jak się trafi wyprzedzanko to jest czas się napić kawy zamienić słowo

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Znalezione na fixly:
"Potrzebuje wymiany diody poduszki powietrznej w zegarze samochodu, do tego zdjęcia blokady z gniazda OBD (samochód jest zabezpieczony przed podpieciem komputera jakimś autorskim rozwiązaniem, wszystko mogę wytłumaczyć w rozmowie telefonicznej). Zabezpieczenie jest poprzez RJ-45, z przejściówka, w która powinna wchodzić druga końcówka rj-45."
2597195-0ff6f28c53227dd47556a4c44a0a214e.jpg
2597195-5b0f0e6495cf13c33dfb9a21f55ae3b7.jpg

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Znalezione na fixly:
"Potrzebuje wymiany diody poduszki powietrznej w zegarze samochodu, do tego zdjęcia blokady z gniazda OBD (samochód jest zabezpieczony przed podpieciem komputera jakimś autorskim rozwiązaniem, wszystko mogę wytłumaczyć w rozmowie telefonicznej). Zabezpieczenie jest poprzez RJ-45, z przejściówka, w która powinna wchodzić druga końcówka rj-45."

Zespół urojeniowy czy schizofrenia?

To chyba samochód starszej daty, przed tym jak wifi nie było tak popularne i z internetem łączyło się kablem :)

Ale muszę przyznać, że prawidłowo wtyczka nazwana.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Zespół urojeniowy czy schizofrenia?

To chyba samochód starszej daty, przed tym jak wifi nie było tak popularne i z internetem łączyło się kablem :)

Ale muszę przyznać, że prawidłowo wtyczka nazwana.
Ja mam coś takiego w a6 C5 w schowku w podłokietniku

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Prościej byłoby wymienić zegary i wywalić immo niż rozbierać takie gówno. Albo potraktować to jako wadę ukrytą i zwracać auto.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Prościej byłoby wymienić zegary i wywalić immo niż rozbierać takie gówno. Albo potraktować to jako wadę ukrytą i zwracać auto.
ale to nie zegary są tutaj problemem- ta osoba chce wykasować błędy poduszek, żeby dioda- kontrolka zgasła.
a to coś to jest zabezpieczenie przed podłączeniem się do obd. bez klucza (wtyczki rj45) nie ma dostępu do diagnostyki przez obd.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Jaki problem byle jaki kabel z routera podpiąć i sprawdzić? Jeśli napięcia są tak jak powinny to reszta powinna zagrać. Chyba, że zastosowali kabel krosowany, ale to też nie problem. Zaciskarkę ma praktycznie każdy ogarnięty właściciel komputera. Kawałek skrętki, dwie wtyczki i gotowe.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Jaki problem byle jaki kabel z routera podpiąć i sprawdzić? Jeśli napięcia są tak jak powinny to reszta powinna zagrać. Chyba, że zastosowali kabel krosowany, ale to też nie problem. Zaciskarkę ma praktycznie każdy ogarnięty właściciel komputera. Kawałek skrętki, dwie wtyczki i gotowe.

ale to nie tak działa :)

jak pamiętam to robiło się to w autach które umożliwiały bezproblemowe usunięcie lub przeprogramowanie immobilizera i dopisanie kluczyka po obd. po prostu złodziej wsiadał do auta, podpinał się do samochodu i mógł to zrobić jakimś testerem. ale najczęściej korzystał z magicznej skrzyneczki a ona sama, automatycznie, przeprogramowywała sterownik w samochodzie żeby użyć swój kluczyk i bezproblemowo uruchomić silnik. auto odjeżdżało z nowym kluczykiem w siną dal

tutaj została przecięta instalacja do gniazda i kilka kabelków pociągnięto do schowka. wtyczka je mostkuje i wracają do gniazda. no nie wiem jak to wytłumaczyć- wtyczka rj to taka zworka.. może rysunek będzie łatwiejszy do zrozumienia:

1688925902118.png

chyba tak lepiej?

oczywiście tajne gniazdko chowa się w najdziwniejszym miejscu. kable obd też tnie się w mało dostępnym punkcie.

podobno w wersjach bardziej rozbudowanych były przekaźniki które podawały 12V na poszczególne linie komunikacyjne żeby spalić to co się podpina bez autoryzacji.

spotkałem się też z kontraktorami na wiązce i trzeba było trzymać magnes, żeby zadziało.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Ale bez problemu można sobie tą zworkę odtworzyć.
A co do odpalarek to np. grupa VAG i Fiat razem z Ferrari i Maserati mogą dość łatwo odjechać

https://www.autotronika.pl/pl/katalog/immo_off/odpalar/

Prawda jest taka, że te zabezpieczenia co najwyżej mogą utrudnić życie złodziejowi. Teściowi Multivana w Poznaniu ukradli wciągając do ciężarówki. I to na środku Piątkowa.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
ale to nie zegary są tutaj problemem- ta osoba chce wykasować błędy poduszek, żeby dioda- kontrolka zgasła.
a to coś to jest zabezpieczenie przed podłączeniem się do obd. bez klucza (wtyczki rj45) nie ma dostępu do diagnostyki przez obd.
Kontrolkę można wyciągnąć, mało który diagnosta to zauważy. W przeszło 20-letnim aucie już bym się tak nie spuszczał nad ich działaniem, aby pasy dobrze napinały. Jak już przegląd zrobi, to ma cały rok na zabawę.

Do góry Bottom