• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Kupiłem w 2018 samochód z nieznaną historią, więc miałem zmienić rozrząd zaraz po kupieniu, ale jakoś tak się minimalnie obsunęło i zmieniłem dopiero teraz. Zrobiłem ok. 50 tys. km+pewnie drugie tyle było u poprzedniego właściciela(miał go parę lat, a nie zmieniałby rozrządu jak nawet filterka od gazu za 4zł żałował). Rolka nie ma wyczuwalnych luzów, chodzi cicho, płynnie i z lekkim oporem, jak świeżo wyjęta z pudełka, pasek wygląda jak nowy, żadnych pęknięć, wytarć, nic się nie strzępi, jak bym to obmył i wrzucił do pudełka to nikt by nie poznał że używane. Jakaś wada materiałów że się nie zużyły?

Zmieniłem też paski od osprzętu, nic nie piszczało, ale były sparciałe tak, że pęknięcia były na kilka milimetrów wgłąb. Po zmianie na nowe zaczęło piszczeć, po założeniu starych cisza :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
założeniu starych cisza :D
Kiedyś to było ...
blinking trailer park boys GIF

Mi w Touaregu piszczał pasek od początku a ostatnio się uciszył tak o, może niemieckie powietrze mu nie służyło

darcun4

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Toruń
Zrobiłem ok. 50 tys. km+pewnie drugie tyle było u poprzedniego właściciela
Może to dziwne ale wczoraj dzwoniłem do kolegi mechanika i wywiązał się taki dialog:
- słuchaj, co ile lat trzeba zmieniać pasek rozrządu?
- a ile zrobiłeś kilometrów?
- 24.300
- a kiedy wymieniałeś?
- jakie wymieniałeś, sam żeś go wymienił prawie 5 lat temu
- to zadzwoń za 2 lata
Tak, że z tymi przebiegami to różnie bywa.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Rok temu przyjechała kobieta Toyotą Yaris. Auto 2008 rok, miała ją od 2010. Na pytanie o wymianę oleju stwierdziła, że nie wymieniała bo tłumaczyli jej, że taka czerwona kontrolka ma się zapalić i dopiero wtedy trzeba. Jeździ mało to Toyota jakoś to przeżyła.

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Wg cepiku licznik robił zwykle 10-15 tys rocznie, samochód robił pewnie tyle samo albo więcej.
Automatyczne połączenie postów:

Rok temu przyjechała kobieta Toyotą Yaris. Auto 2008 rok, miała ją od 2010. Na pytanie o wymianę oleju stwierdziła, że nie wymieniała bo tłumaczyli jej, że taka czerwona kontrolka ma się zapalić i dopiero wtedy trzeba. Jeździ mało to Toyota jakoś to przeżyła.
Czytałem kiedyś taki dowcip:
Kobieta sprzedała samochód facetowi, za jakiś czas pyta się jak tam.
- całkiem dobrze, tylko rozrząd, oleje, filtry, paski zmieniłem
- chyba nie potrafisz jeździć jak ci się tak sypie, ja przez 10 lat nic nie wymieniałam

Ostatnia edycja:

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Mój teść pracował w serwisie. I kiedyś jego siostra przy niedzielnym obiedzie mówi jaki to jej chłop niedorajda. Wysłała go do mechanika i wyliczył koszt naprawy na 500. Za dwa dni ona pojechała do innego i wyliczył jej 1400. Stwierdziła, że chłop niedorajda i nawet z mechanikiem nie potrafili sprawdzić co jest zepsute w jej aucie. Dopiero ona musiała jechać i wpłynąć na mechanika, żeby dobrze wszystko posprawdzał.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Ja w końcu po 10 latach kupiłem do chałupy co innego niż Forda ( zawsze przy poprzednich 5 autach przypadkiem wychodziło że to ford). I dobrze bo już się bałem że to jakaś klątwa Forda

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Ja w końcu po 10 latach kupiłem do chałupy co innego niż Forda ( zawsze przy poprzednich 5 autach przypadkiem wychodziło że to ford). I dobrze bo już się bałem że to jakaś klątwa Forda

harissona forda? :D

1689520515189.png

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Jego w to nie mieszajmy :)
Przepraszam, Fordów było 6 a nie 5 :)
Ale żeby tradycji stało się zadość to będzie 5 auto które przyjedzie do Mnie na lawecie bo samo nie ma ochoty :D

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
376
Przecież napisał- kupił Forda :D
Już się nie śmieję, ostatnio kupiłem sobie z ojcem freelandera 2 i Jaguara xf. Dobrze, że żona ma scenica to chociaż jeden będzie jeździć ;)

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Nie, dla Szwara lagunę III z 2.0 M4R (żre płyn chłodzący).
@arni_poznań zresztą u Ciebie w mieście byłem po nią w piątek :)

Co z nimi robiłeś że średnio wytrzymywały mniej niż 2 lata?
W jednym po 8 latach padły wtryski, w drugim mondeo po roku padły wtryski, a wszystkie pozostałe jeżdżą do dzisaij :)

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom