• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ja 1 listopad rzuciłem palenie od dnia...wstaje rano mówię sobie tak sam do siebie że k***@ nie będę palił za to w ten pierwszy listopada zapale wszystkim tym których najbardziej pamiętałem (dziadkom i pra)
Nie palę, a paliłem od 16 roku życia? ...wtedy to była zajawka itp... a tak szczerze to było takie szambo że głowa mała...to samo myślę o narkotykach...nie brałem ciężkich nigdy ,wystrzegałem się bo wiedziałem po sobie że polecę we wszechświecie..... Jedyne co to Chwała alkoholowi ,wódce i browarowi a pokój .tam w dole...

Kiedyś też wysiąde i z tego autobusu zamknę drzwi i pójdę pieszo....

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Ja 1 listopad rzuciłem palenie od dnia...wstaje rano mówię sobie tak sam do siebie że k***@ nie będę palił za to w ten pierwszy listopada zapale wszystkim tym których najbardziej pamiętałem (dziadkom i pra)
Nie palę, a paliłem od 16 roku życia? ...wtedy to była zajawka itp... a tak szczerze to było takie szambo że głowa mała...to samo myślę o narkotykach...nie brałem ciężkich nigdy ,wystrzegałem się bo wiedziałem po sobie że polecę we wszechświecie..... Jedyne co to Chwała alkoholowi ,wódce i browarowi a pokój .tam w dole...

Kiedyś też wysiąde i z tego autobusu zamknę drzwi i pójdę pieszo....

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ciesz się, że miły Pan który Cię podwoził nie powiększył Ci tego uśmiechu nożem myśliwskim ;)

Jakoś ,nie bałem się:D ale uwierz mi że bardziej kierowcy co mnie podwozili się bardziej obawiali ,już podróże na autostop nie są tak popularne mi się udało 300 km zrobić ( dużo czasu schodziło na przejście na wylotówkę danej miejscowości,później jak dostałem się na tiry już było lżej bo już łapałem transport na tarczkę od tacho... Niewiem który to rok był ale już byłem po ślubie 2009,wzwyż

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Kiedyś była dyskusja o tym że miedziane przewody hamulcowe gniją i nie da się ich potem odkręcić. Sprzątałem ostatnio w garażu, na stole gdzie przy każdym deszczu leciała woda, ptasie gówna, rdza i inne syfy z dziurawego dachu, leżał sobie przez rok albo dwa taki przewód i potwierdziło się-nie da się takich przewodów odkręcić... bo gniją stalowe nakrętki :D
IMG_20240516_204722.jpg
Miedź tylko zmienia kolor, nic nie puchnie, za to ocynkowana stal próchnieje momentalnie.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Kiedyś była dyskusja o tym że miedziane przewody hamulcowe gniją i nie da się ich potem odkręcić. Sprzątałem ostatnio w garażu, na stole gdzie przy każdym deszczu leciała woda, ptasie gówna, rdza i inne syfy z dziurawego dachu, leżał sobie przez rok albo dwa taki przewód i potwierdziło się-nie da się takich przewodów odkręcić... bo gniją stalowe nakrętki :D
Wyświetl załącznik 53320
Miedź tylko zmienia kolor, nic nie puchnie, za to ocynkowana stal próchnieje momentalnie.
Ponoć nie jest problemem miedź jako przewody tylko zbyt mocne ich dokręcanie znaczy nakrętek.
Ale wiecie chyba nie o siłę też chodzi tylko o fizykę, znaczy o korozję :
Nie wiem jak Wy ale ja gdzie mogę stosuje stalowe przewody, zdarza mi się stosować miedź ale staram się jak najrzadziej
tym bardziej że jak do tej pory nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi czy stosując miedź nie ingerujemy w homologację samochodu gdzie żaden producent nie stosuje na taśmie produkcyjnej miedzi
niby przewody z Pruszkowa mają homologację, niby diagności nic nie mówią i czasem nawet chwalą "złote" przewody ale moim zdaniem to jest nie do końca zgodne ze sztuką ...

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
tym bardziej że jak do tej pory nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi czy stosując miedź nie ingerujemy w homologację samochodu

a co montowaniem części od innych producentów? albo zmianie dwumasy na sztywne koło? :) wymieniłeś stalowe felgi na aluminiowe? a może zastosowałeś inny olej silnikowy: zalecany 5w30 a ty zalałeś 10w30. wstydź się :D
producenci samochodów chcieliby żeby kupowany tylko oryginalne części i tylko u nich. dlatego jest tak wielka nagonka na to.

żaden producent nie stosuje na taśmie produkcyjnej miedzi

audi i volvo takie miało. a dokładniej jakiś stop miedzi z niklem

niby przewody z Pruszkowa mają homologację, niby diagności nic nie mówią i czasem nawet chwalą "złote" przewody ale moim zdaniem to jest nie do końca zgodne ze sztuką ...

se mogą mówić... akurat lata temu to przerabiałem i skończyło się na rzuceniu diagnoście wydrukowanego dokumentu z normą. plus do tego kartka z wydrukowanymi kolejnymi numerami norm. kilka ich było: branżowe, iso, z uni europejskiej. chłop mi się zaczął rzucać i kazał "szybko opuścić stację". powiedziałem, że tylko z wbitym pozytywem lub odda kasę za przegląd. lub opcja trzecia: sprawa ląduje u starosty czy tam innym urzędzie dozoru. nazwyzywał mnie od złodziei ale odzyskałem gotówkę. pojechałem od razu na inną stację. bez problemu samochód przeszedł. jedynie "słowne" zwrócenie uwagi na słabszy ręczny na jednym kole, ale ciągle w granicach tolerancji.

jest prawo i są normy. a nie widzimisię szanownego pana diagnosty
dołączyłem PDF'a. nie wiem czy to jeszcze obowiązuje, ale strona 3.

i tu cytat:
3.2.1. Przewód hamulcowy powinien być wykonany z obustronnie miedziowanej taśmy stalowej, zwinięte dwuwarstwowo i spojonej miedzią na całej powierzchni zwinięcia. Taśma stalowa powinna być wykonana z uspokojonej stali niskowęglowej. Zaleca się stal o składzie chemicznym wg tabl. 5.

Dopuszcza się wykonanie przewodu z innych materiałów:
- z rur stalowych typu Z 15 T A 07,
- z rur stalowych bez szwu precyzyjnych wg PN -73/H-74240,
- z rur stalowych niskowęglowych ocynkowanych z powłoką poliamidową,
- z rur ciągnionych z mosiądzu (gat. M63) w stanie r lub z4 wg PN-77 / H-74586/01,
- z rur ciągnionych z miedzi w gat. MlE, MlR, M2G, M2R w stanie półtwardym (z4).

Załączniki

• BN_90_3617_09.pdf
    2 MB · Wyświetleń: 3

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ja przy trupkach miedź, przy stosunkowo nowych autach stal. Ale prawda jest taka że miedziane przeżywają auto.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
a co montowaniem części od innych producentów? albo zmianie dwumasy na sztywne koło? :) wymieniłeś stalowe felgi na aluminiowe? a może zastosowałeś inny olej silnikowy: zalecany 5w30 a ty zalałeś 10w30. wstydź się :D
producenci samochodów chcieliby żeby kupowany tylko oryginalne części i tylko u nich. dlatego jest tak wielka nagonka na to.

audi i volvo takie miało. a dokładniej jakiś stop miedzi z niklem

se mogą mówić... akurat lata temu to przerabiałem i skończyło się na rzuceniu diagnoście wydrukowanego dokumentu z normą. plus do tego kartka z wydrukowanymi kolejnymi numerami norm. kilka ich było: branżowe, iso, z uni europejskiej. chłop mi się zaczął rzucać i kazał "szybko opuścić stację". powiedziałem, że tylko z wbitym pozytywem lub odda kasę za przegląd. lub opcja trzecia: sprawa ląduje u starosty czy tam innym urzędzie dozoru. nazwyzywał mnie od złodziei ale odzyskałem gotówkę. pojechałem od razu na inną stację. bez problemu samochód przeszedł. jedynie "słowne" zwrócenie uwagi na słabszy ręczny na jednym kole, ale ciągle w granicach tolerancji.

jest prawo i są normy. a nie widzimisię szanownego pana diagnosty
dołączyłem PDF'a. nie wiem czy to jeszcze obowiązuje, ale strona 3.

i tu cytat:
3.2.1. Przewód hamulcowy powinien być wykonany z obustronnie miedziowanej taśmy stalowej, zwinięte dwuwarstwowo i spojonej miedzią na całej powierzchni zwinięcia. Taśma stalowa powinna być wykonana z uspokojonej stali niskowęglowej. Zaleca się stal o składzie chemicznym wg tabl. 5.

Dopuszcza się wykonanie przewodu z innych materiałów:
- z rur stalowych typu Z 15 T A 07,
- z rur stalowych bez szwu precyzyjnych wg PN -73/H-74240,
- z rur stalowych niskowęglowych ocynkowanych z powłoką poliamidową,
- z rur ciągnionych z mosiądzu (gat. M63) w stanie r lub z4 wg PN-77 / H-74586/01,
- z rur ciągnionych z miedzi w gat. MlE, MlR, M2G, M2R w stanie półtwardym (z4).

A więc proszę dla chętnych:
https://forum.norcom.pl/index.php?/topic/11379-miedziane-przewody-hamulcowe/ gdzie w ostatnim poście jest trochę rzeczowych informacji i filmik, ale jak dobrze rozumuje można stosować ale diagnosta może też się zgodnie z prawem przy....ć ???
trochę tu : https://piterparts.online/pl/220-miedziane-przewody-hamulcowe
i cytat z forum diagnostów:

"

IVVO

Napisano 10 Czerwiec 2016
Panowie z tymi przewodami to jest tak- nie ma zakazu ich stosowania ale ... Producenci pojazdów rozesłali do serwisów pisma z zakazem stosowanie przewodów miedzianych w pojazdach z ABS i innymi udogodnieniami w hamowaniu np FIAT - powód - znacznie wyższe ciśnienia występujące w tych układach oraz ponoć korozję elektrolityczną w połączeniu z elementami aluminiowymi np pompy hamulcowe, cylinderki itd.. . Na niemieckim TIF już nie jeden mechanik z Polski zaliczył zonka - bo założył miedziane przewody - tam to nie przechodzi. a ogólnie to przypuszczam iż lobby producentów przewodów hamulcowych maczało w tym ręce"

i ciekawy filmik o korozji galwanicznej :
także nie takie "złoto" piękne jak go niektórzy malują

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
W czym Wy dzieci macie problem? Tu już nie chodzi o czasową degradację materiału. Tylko wytrzymałość na rozerwanie.
Jeżeli posiadacie homologację na przewód, to nie ma najmniejszego problemu. Może być nawet z cyny.

Wielce się rozwodzicie stalowe, miedziane...
Ma 'homologację', czy nie ma?
Ktoś się musi pod tym podpisać. To nie jest tak że na allegro sprzedają miedziane przewody więc wszystko musi być ok...ale Wy to zakładacie i Wy się pod tym podpisujecie. Diagnosta na stacji nie jest w stanie stwierdzić, czy przewód ma 'homologację', czy nie ma. Może pojazd przepuścić nie musi.

To nie jest, wtyczka, czy żarówka...że sędzia będzie miał w dupie homologację, tylko najważniejszy układ w samochodzie.

Osobiście, jeżeli chodzi o przewody zakładałem tylko oryginały. Chociaż wiem, że miedziane dają rade i nie ma z nimi większych problemów.
Przewód ma mieć homologację, a nie zrobiony u 'Mirasa'. I tylko o to wszystkim chodzi.
Diagnosta Cię przepuszcza, bo nie wie czy przewód ma homologację, czy nie ma.
Jednak pamiętajcie, że ktoś się pod tym na końcu podpisuje.

Jest dobrze, jak jest dobrze...ale jak wjeżdża prokurator, to jest płacz i lament. I wtedy nie ma zmiłuj.
I nie ma najmniejszego problemu założyć miedzianych przewodów hamulcowych. Tylko pamiętaj, że jak przewód pęknie, to Ty jesteś pociągnięty do odpowiedzialności, a nie 'producent'....bo on sprzedaje tylko niehomologowany przewód miedziany do puszczania mydlanych baniek na przyjęciu Baby Shower.

Pierd. o tych przewodach...a sprawa prosta jak świński ogon.
Dlatego diagnosta może takie przewody przepuszczać...Jeżeli nie chce przepuścić, to być może ratuje komuś życie.
I nie chodzi o to że on pęknie, bo on nie pęknie. Da radę....ale jeżeli pęknie to cała odpowiedzialność spoczywa na osobie która taki przewód założyła.
Jak będziesz pracował rok w zawodzie mechanika to się sędziemu wywiniesz z dobrym adwokatem...ale jak będziesz pracował dekadę czy dwie w zawodzie i będzie biegły z dobrym adwokatem po drugiej stronie...to tracisz wszystko. Nie udasz głupiego, nieświadomego.
( Przecież i tak klient płaci? Proszę Pana w swojej ofercie mamy przewody za 1000zł homologowane lub za 500zł niehomologowane - które mogą Panu pęknąć, chociaż szczerze mówiąc jeszcze takiego przypadku nie odnotowaliśmy. Które Pan wybiera? Pan tu podpisze...odbiór "ŚWIADOMY" )

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Jakby to czy przewód pęknie czy nie miało znaczenie to tym bardziej lepiej byłoby ładować miedziane, bo stalowe pękają częściej.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
@Grzegorz.Józefów ma rację. Ma homologowaną firmę która podnosi dwie ręce i jest super, jesteśmy kryci.
Tylko niech dorobią taki przewód do tego czy owego. Wyjdzie 15% taniej niż oryginał.
Co oni mają do Opla i Volvo gotowe przewody...
Pękają nie pękają @nanab masz mieć homologację i tyle.
Tak, stalowe pękają częściej...mhm.
Chyba piszesz o tych Twoich dwudziestoletnich gruzach.
rażam sobie miedzi niehomologowanej założyć do siedmiotonówki.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
A więc proszę dla chętnych:
https://forum.norcom.pl/index.php?/topic/11379-miedziane-przewody-hamulcowe/ gdzie w ostatnim poście jest trochę rzeczowych informacji i filmik,

rzeczowych informacji? filmik z youtuba czy link do kolejnego forum?

jak wyżej...
https://piterparts.online/pl/220-miedziane-przewody-hamulcowe
i cytat z forum diagnostów:

Panowie z tymi przewodami to jest tak- nie ma zakazu ich stosowania ale ... Producenci pojazdów rozesłali do serwisów pisma z zakazem stosowanie przewodów miedzianych

nie ma, ale jest bo producent wysłał zakaz. :) jak zakazał? mnie zakazał? :D

czy naprawdę ciężko to zrozumieć, że ma być zamontowany przewód wyprodukowany z przeznaczeniem do układów hamulcowych i z certyfikatem a nie jakie miedziane gówno z plasteliny do podłączania kompresora w lodówce lub baterii w łazience...

odróżnijmy Janusza biznesu w garażowym warsztacie lub Seba z golfem na wiosce który montuje najtańszy plastelinowy badziew od CERTYFIKOWANYCH miedzianek. średnica ta sama, no kolor się zgadza. i tylko tyle.

ja kończę...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Żeby tylko takie dylematy diagnosta miał w pracy to było by pięknie ale niestety gorsze widoki zdarzają się na skp a do nas przyjeżdżają te lepsze auta :) te w lepszym stanie...

Do góry Bottom