• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
310
Miasto
Rakszawa
TVN to odkleił się od rzeczywistości już dawno. Mnie boli, że nawet PIS ze swoją propagandą nie pchał się do Dwójki (a i Jedynka była jakaś bardziej słuchalna, jeśli tylko odchodziło się od radia, jak robili wywiady z politykami), a koalicja wciska te swoje politpoprawne słówka i inne brednie.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574

nowy wał korbowy jest krzywy 0,25mm. to jest ćwierć milimetra.

Jano123

Początkujący
Punktów
0
z tymi nowymi częściami to jest jakaś masakra... kupujesz nowy wał, składasz wszystko zgodnie z sztuką... a po kilku tysiącach masz klienta na placu... oczywiście gdyby ktoś pytał, to wina mechanika:banghead: bo jak inaczej... na tą chwilę pomijam, że i nowe przed założeniem należy sprawdzić... ale nie każdy ma taką możliwość, no i gdzie kontrola jakości u producenta???

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
572
Chłopie...
TVN turbo mobilne szkutniki.
Człowieku...
Tam cały czas BHPowiec ma zawał serca jak to ogląda.
Se oglądam...5 minut temu. Postawili na dwóch kobyłkach. Jedno koło zdjęli, w drugie zaczęli kopać. Miał szczęście że leżał tylko pod zderzakiem. Kopnął w koło, koło zeskoczyło i samochód w tym samym momencie spadł z kobyłek.
Jakby leżał z 15 cm głębiej, to by nie zdążył się turlnąć spod auta.
No, debile.
Później tak zesrani, że nawet chciało im się przeciągnąć jeden metr koła pod progi :D bo tak to zawsze leżą obok.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Pierścienie goetze, pod cylinder 89mm+0,5mm nadwymiar
średnica cylindra 89,5
A po włożeniu przerwa na pierścieniu ponad 2mm

Załączniki

• IMG_20260316_174633.jpg
    IMG_20260316_174633.jpg
    820,6 KB · Wyświetleń: 30

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Pierścienie goetze, pod cylinder 89mm+0,5mm nadwymiar
średnica cylindra 89,5
A po włożeniu przerwa na pierścieniu ponad 2mm
jak mierzyłeś ten cylinder? na pewno trzyma jakiś wymiar? bo jest bardziej pordzewiały niż polonez po opuszczeniu fabryki :)

a co do pierścieni, panewek i uszczelek pod głowicę. rzadko który sprzedawca to ogarnia: nadwymiary i grubości. albo trafiasz na głąba albo na gościa któremu się wiecznie śpieszy i wybiera tylko pozycje z góry tabelki, nie zagłębiając się w opis.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
390
Ja ostatnio kompletowałem części do silnika Robur - pierścienie zamówione+0,5 a przyjechały +2,5 jak przymierzyłem to na zakładkę wystarczyło. :D

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
jak mierzyłeś ten cylinder? na pewno trzyma jakiś wymiar? bo jest bardziej pordzewiały niż polonez po opuszczeniu fabryki :)

a co do pierścieni, panewek i uszczelek pod głowicę. rzadko który sprzedawca to ogarnia: nadwymiary i grubości. albo trafiasz na głąba albo na gościa któremu się wiecznie śpieszy i wybiera tylko pozycje z góry tabelki, nie zagłębiając się w opis.
Mierzyłem suwmiarką, to nie średnicówka, ale raczej nie pomyli się o 1mm :D Opis nadwymiaru jest z pudełka, nie z błędu sprzedawcy.
IMG_20260318_114935.jpg
Cylinder jest pordzewiały, ale poza tym wygląda nawet dobrze, jeszcze ma ślady po honowaniu, pierścienie ktoś zdemontował ileś lat temu, teraz maszyna to wartość złomu, ale jakby udało się ją uruchomić(tu gdzie żyję jest jak w afryce, nie ma różnicy czy działa dobrze czy byle jak-jak działa to działa), to będzie paręset euro profit i satysfakcja, więc zaryzykowałem te 20zł za komplet pierścieni.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
A jakieś 13 lat temu miałem silnik robią z motopompy i zrobiłem ojcu traktorek na szybko bo pilnie był jakiś potrzebny wokół domu , przyszedł czas na mały remont teraz .
ŁAŁ!
rozumiem, że "obudowałeś" silnik somoróbnym traktorkiem i stworzyłeś SAM'a?
coś w tym stylu?
1773866762956.png

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Mierzyłem suwmiarką, to nie średnicówka, ale raczej nie pomyli się o 1mm :D
i co zmierzyłeś tą suwmiarką? średnicę na samym brzegu, razem z rdzą

(tu gdzie żyję jest jak w afryce, nie ma różnicy czy działa dobrze czy byle jak-jak działa to działa)
łódź? a może bieszczady? :D

to będzie paręset euro profit i satysfakcja, więc zaryzykowałem te 20zł za komplet pierścieni.
jak masz taki zysk to byś przynajmniej najtańszą średnicówkę kupił. idzie na allegro wyrwać za nawet 100 złotych
albo jeszcze taniej i jak hindusi na youtubie- wszędzie ze swoimi mackami:
1773867326862.png
nazywa się to cyrkiel pomiarowy . dzięki temu mógłbyś zmierzyć średnicę głębiej i później odczytać na suwmiarce.

mam pomysł: kup największy nadwymiarowy pierścień i później go doszlifuj na konkretny luz. tak się kiedyś robiło
1773867658947.png
żeby było jak najtaniej, przy odrobinie umiejętności, możesz to zrobić fleksem.
Dokładnie tak
pochwal się jakimiś zdjęciami.

jak się wstydzisz wyślij na priva :)

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
jak masz taki zysk to byś przynajmniej najtańszą średnicówkę kupił. idzie na allegro wyrwać za nawet 100 złotych
albo jeszcze taniej i jak hindusi na youtubie- wszędzie ze swoimi mackami:
Mam tylko w innym kraju.

i co zmierzyłeś tą suwmiarką? średnicę na samym brzegu, razem z rdzą
Mierzyłem bez rdzy, w kilku miejscach, a nawet jeśli, to pierścień jest włożony w to samo miejsce gdzie było mierzone, a nie gdzieś w połowie tulei, więc jakby tam był milimetr rdzy, to pierścień by się na nim oparł i przerwa na zamku by nie była taka duża.

mam pomysł: kup największy nadwymiarowy pierścień i później go doszlifuj na konkretny luz. tak się kiedyś robiło
Z dostępnych tylko ten zestaw pasuje

Do góry Bottom