• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Apel do mechaników - nie pracujcie na częściach dostarczonych przez klienta

Status
Zamknięty.

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Nie wiem w czym wini widzisz problem. Ja mam ceny raczej wysokie na swój region, cennik na wierzchu warsztatu jak też na stronie, dzięki temu przyjeżdża ten klient któremu zależy na dobrej robocie a nie Janusz który obdzwonil okoliczne warsztaty w promieniu 20 km w poszukiwaniu 10 zł oszczędności. Takiemu i tak wiecznie wszystko nie pasuje więc problem z głowy ;)

Jebaniutki

Uczestnik
Punktów
1
"Apel do mechaników - nie pracujcie na częściach dostarczonych przez klienta"
I wy się dziwicie że ludzie mają o was najgorsze zdanie? Właśnie zmawiacie się przeciwko swoim klientom. Brawo wy!
Ba jeszcze lepiej. Co drugi w poście "jak mi klient przynosi swoje części to sobie doliczam za to dodatkowe koszta"
Jasne bo nachapać się musicie. No tak bo sobie 50% marży nie nabijecie a na swoje trzeba wyjść. Aby tylko klienta wyebać. Banda złodziei.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
"Apel do mechaników - nie pracujcie na częściach dostarczonych przez klienta"
I wy się dziwicie że ludzie mają o was najgorsze zdanie? Właśnie zmawiacie się przeciwko swoim klientom. Brawo wy!
Ba jeszcze lepiej. Co drugi w poście "jak mi klient przynosi swoje części to sobie doliczam za to dodatkowe koszta"
Jasne bo nachapać się musicie. No tak bo sobie 50% marży nie nabijecie a na swoje trzeba wyjść. Aby tylko klienta wyebać. Banda złodziei.
0e3cdd94bcf367babefcd7f2baa0ead8.jpg

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Po części ma rację facet.

Usługa to usługa, a części powinny być traktowane jako.bonus za czas żeby je dobrać i ryzyko gwarancji.

Wiec usługa bez znaczenia czy na częściach klienta, czy na własnych.

A Już kalkulacje z uwzględnieniem zarobku z rabatu to debilizm.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Jak klient ma swoje części to pisze z nim oświadczenie że części jego i że gwarancja jest na usługę ale części już nie obejmuje. A tak po za tym to zawsze pytam czy ktoś ma swoje części czy zamawiać i zawsze jest jakaś półka albo wysoka albo średnia, czyli jest wybór, wiadomo że najtańszych nikt w normalnym warsztacie nie zaproponuje bo daje na nie gwarancję a wiadomo jaka jest jakość tanich zamienników.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Moje części moje profity, klienta części klienta profity. Moje części pełna gwarancja, klienta części klienta gwarancja.

Tyle. Szybko przestają chojrakować klienci gdy dociera, że jak się popsuje to jest to JEGO PROBLEM.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Moje części moje profity, klienta części klienta profity. Moje części pełna gwarancja, klienta części klienta gwarancja.

Tyle. Szybko przestają chojrakować klienci gdy dociera, że jak się popsuje to jest to JEGO PROBLEM.
O to to to. :D

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Części klienta gwarancja tylko na poprawny montaż.

Części mechanika gwarancja na wszystko... jest ryzyko jest zabawa. Można ten na tym popłynąć.

Dwumasa się wysra i POWIEDZ klientów ze czekamy 2 miechy na rozpatrzenie gwarancji :> juz to widzę... to samo jak się rozrząd wyspie. Zeby zaciśnięte i się robi, a co na gwarancji wyjdzie to się zobaczy później.

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Jednakowoż dobrze by spojrzeć tak na sprawę ...
Klient kupuje części sam - więc ma o tym jakieś pojęcie. A skoro tak to mógłby sobie sam naprawić tak ja ja to robię.
Owszem mam podstawy -9 lat pracy w warsztacie - ale inni co nie mają tegoż niech się tematu nie tykają lub też zatrudnią za dwa piwa pana Mańka co po fajrancie sobie dorobi .
Pretensje do warsztatowców doliczanie sobie extra to tak jak do garbatego żyda że ma proste dzieci.
Warsztat to nie instytucja charytatywna - on musi zarabiać na wszystkim na czym się da. Bo koszty ma niemałe.
Więc panie@jebaniutki wniosek jeden - nie jechać do warsztatu. Ot co

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Naturalnie, przy opcji źle dobrana cześć, trzeba poinformować, że przestojowe też kosztuje ... nie ma nic za darmo...

Nikt świętym mikołajem nie jest.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Przecież wiadomo że każdy mechanik to pijak, a jak pijak to krętacz i złodziej. :D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Problem jest jeszcze w jednej kwestii.
Pewnie sie z tym spotkaliście nie raz. Część założona zgodnie ze sztuka, niestety wysypała sie, reklamacja i przychodzi pismo, ze z powodu nieprawidłowego montażu. 80% odmów jest z tym argumentem. Wtedy następują odwołania, kolejne pisma i batalia. A jak klient kupi część, przyniesie, my zamontujemy, dajemy gwarancje na MONTAŻ i dzieje sie sytuacja jak opisana wyżej. I co wtedy? W przypadku filtra kabinowego, żarówek itp to luz. A co jeżeli wysypie sie rolka paska rozrządu, albo napinacz łańcucha?
Łożysko skf jak reklamowalem to przyszła odmowa bo "lozysko dostarczone rozebrane". Następnym razem z zwrotnica wyśle bo nie wiem jak klasyczne lozysko wycisnąć, zeby bieżnia nie wyjechała.
Prawda jest taka, że marża na częściach często rekompensuje właśnie takie chamstwo ze strony producentów.
Dwumas sachs 1.9tdi po 1.5roku zaczął walić. 4 odwołania i nie uznany, w pismach info, ze dmf w pelni sprawny. Poszło nawet do sachsa i przyszło oficjalne pismo ze jest ok. Stary walił, a na nowym spokój juz prawie 2 lata. Auto sąsiada.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Wtedy przy batalii zawsze przydadzą się dodatkowe argumenty. Klucz dynamometryczny z aktualną kalibracja juz nie raz tylek uratował...

Można się śmiać. Ja się śmiałem z tych baranów w hurtowni.

To, plus dokładny opis z instrukcji producenta i napisana gwarancja jakoś składnie ... daje jakieś szanse.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom