• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Apel do mechaników - nie pracujcie na częściach dostarczonych przez klienta

Status
Zamknięty.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
jakby się okazało że to koło które zamówiłeś jest nieodpowiednie (przyślą inne, będzie peknięcie które niewidoczne było na zdjęciach), to co?
To juz moje ryzyko. Dlatego tez z allegro nie biore uzywek. Mam kilka swoich zaufanych szrotow gdzie mam 100% pewnosci. Pech chcial, ze nikt nie mial tego koła wiec zostalo allegro.
Oczywiscie, ze jezeli przynioslbys uszkodzone kolo to bym Cie policzyl za przestój. Wyjatkiem sa sytuacje gdzie nie potrzebuje akurat tego podnosnika wiec niech se wisi za darmo. Ot taka dobra dusza ze mnie.

No pomysl czy Cie dolicze do Twojej części.

Jak mi przywieziesz wahacz i tulejki, zeby przeprasowac to zrobie za odpowiednie pieniadze, adekwatne do ilosci pracy.
Ale jesli ktos chce zeby robic rozrzad to nie ma szans na cudzym. Ja jestem gwarantem i w przypadku wysypania rozrzadu to ja bede uzeral sie tylko z hurtownia/producentem. Nie potrzebne mi jest uzerac sie jeszcze z klientem ktory uzera sie z sprzedawca allegro ktory uzera sie z hurtownia z ktorej wzial towar. Moge zalozyc czyjesc koncowki drazka czy jakies tam sworznie. Ale nie zaloze czesci do silnika z niewiadomego pochodzenia.

Ostatnia edycja:

Jebaniutki

Uczestnik
Punktów
1
A teraz Cie uzmyslowie w czyms jeszcze.
Poczytaj sobie o
PKD 45.32.Z
Mogę sobie sprzedawać części jak chce i po ile chce.
Jeżeli chodzi o prace na własnych częściach to temat jest wyczerpany.
Wiele jest branży gdzie pracuja wylacznie na swoim materiale bo wiedza na czym robią i z jakiego to źródła pochodzi (bo rozumiem, ze nie wiesz ile podrabianych czesci jest na allegro).

No jasne że możesz. Takie jest Twoje prawo. Ale nie jojczcie że stawki macie nędzne i groszowe bo o tym co nabijacie na częściach się nie przyznajecie. I nie zmawiajcie się przeciwko klientom.

Ok dam Ci przykład (akurat kumpel w megance):
Płacze bo dostał wycenę za sprzęgło 2700.
Dwumas z Luka 2200, wymiana 500 i że i tak podobno tanio bo po znajomości.
Dobry chłopak, myślę pomogę. Ot i co? Przyjechało do mnie następnego dnia piękne sprzęgiełko z hurtowni ten sam Luk za 1450.
I co to jest ok? Macher płacze że 2 dni roboty że opłaci wszystko i mu g**no wielkie zostanie bo raptem 500 za robotę weźmie. Ale oczywiście żaden z was by się nie przyznał że tyle samo ponad jeszcze zgarnie na marży. A wielce płacz że mało zarabiacie. A jak ktoś ma tańszą alternatywę to jeszcze problemy robicie że na swoich gratach nie można.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
W tym wypadku nawet lepiej... za darmo tego nie robiłeś..przecież ?
No tak. Tylko bardzo nie lubie wyłaman z harmonogramu. Miało byc szybko i łatwo, a doszedł kolejny poświęcony czas. To z kolei powoduje opóźnienia i trzeba tłumaczyć sie nastepnym klientom. A jak ktos czeka 2 lub 3 tygodnie na naprawę to wieści o opóźnieniach niekoniecznie milo przyjmuje.

Jebaniutki

Uczestnik
Punktów
1
Jak mi przywieziesz wahacz i tulejki, zeby przeprasowac to zrobie za odpowiednie pieniadze, adekwatne do ilosci pracy.
Ale jesli ktos chce zeby robic rozrzad to nie ma szans na cudzym. Ja jestem gwarantem i w przypadku wysypania rozrzadu to ja bede uzeral sie tylko z hurtownia/producentem. Nie potrzebne mi jest uzerac sie jeszcze z klientem ktory uzera sie z sprzedawca allegro ktory uzera sie z hurtownia z ktorej wzial towar. Moge zalozyc czyjesc koncowki drazka czy jakies tam sworznie. Ale nie zaloze czesci do silnika z niewiadomego pochodzenia.

Przestań wreszcie bajku stulać bo mnie krew zalewa! Gdzie jesteś gwarantem na cudzych gratach?! Na montaż tylko do k*wy nędzy a graty Cię nie obchodzą!, nie myśl że każdy jest debilem i wciśniesz mu swoje bajeczki! Wymówek tylko szukasz byle tylko na cudzych częściach nie robić żeby marżę zgarnąć i tyle. Od silnikowych nie robisz. Jak Ci przywiozę cały set rozrządu z iny z fakturą z hurtowni albo paragonem z normalnego znanego sklepu prowadzącego też wysyłkę przez allegro albo sklep internetowy to jaka Ci różnica co? Tylko i wyłącznie taka że kasy gratisowej na tym nie nabijesz.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
bo o tym co nabijacie na częściach się nie przyznajecie.
Wyzej jasno i klarownie napisalem ile doliczam. Moi klienci o tym wiedzą i zgadzaja sie na to bo chca miec spokojna glowe i nie latac za czesciami.
Jak planuje naprawe zawieszenia to moge wziąść na WZ wszystkie elementy danego zawieszenia na półkę, wymienic co potrzebne a reszte zwrocic. Nie mam wtedy przestoju, czekania itp. Zapewnisz mi takie warunki? Wątpię.
Jakis czas temu mialem insignie z wycena ASO na wymiane dmf + kpl sprzegla.
Koszt okolo 7000zl. A sprzęgło to same co my kupujemy. Jakos nie placzesz ile Aso zarabia.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
To może za chwilę się zmówcie że wszyscy jak jeden mąż od nowego roku podniesiecie ceny o 30%. A co wam szkodzi.

nie ma potrzeby,wiekszosc to robi jak swiat istnieje z dniem 02.01 kazdego nowego roku od dawna i nie ma w tym nic dziwnego bo tak działa cała gospodarka i system.Moze nie 30% ale ja np 15% podnosze kazdego roku i wcale nie czuje ze mam wiecej bo całokształ idzie w górę w kazdej branzy.Wiecej zarobię to wiecej wydam bo np zdrożał kibel w castoramie a pasowałoby wymienić.

Jebaniutki

Uczestnik
Punktów
1
No tak. Tylko bardzo nie lubie wyłaman z harmonogramu. Miało byc szybko i łatwo, a doszedł kolejny poświęcony czas. To z kolei powoduje opóźnienia i trzeba tłumaczyć sie nastepnym klientom. A jak ktos czeka 2 lub 3 tygodnie na naprawę to wieści o opóźnieniach niekoniecznie milo przyjmuje.

No i co kogo to ma obchodzić powiedz mi? Prosty przykład. Dziś powiedzmy kupiłem 10 letni samochód, za pół roku wywala check i jadę do Ciebie. Okazuje się że ktoś kiedyś w przeszłości założył podróbkę czujnika (a co najlepsze jakiś twój kolega mechanik bo na oryginał musiał by czekać 2 tygodnie). No i co? Jak Ci to tak przeszkadza to było zawód zmienić. Taka kolej rzeczy . Jaka w tym jest wina klienta? Żadna. Jedynie Twoja że źle zdiagnozowałeś auto skoro najpierw wymieniłeś koło, a okazało się że walnięty czujnik.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Przestań wreszcie bajku stulać bo mnie krew zalewa! Gdzie jesteś gwarantem na cudzych gratach?! Na montaż tylko do k*wy nędzy a graty Cię nie obchodzą!, nie myśl że każdy jest debilem i wciśniesz mu swoje bajeczki! Wymówek tylko szukasz byle tylko na cudzych częściach nie robić żeby marżę zgarnąć i tyle. Od silnikowych nie robisz. Jak Ci przywiozę cały set rozrządu z iny z fakturą z hurtowni albo paragonem z normalnego znanego sklepu prowadzącego też wysyłkę przez allegro albo sklep internetowy to jaka Ci różnica co? Tylko i wyłącznie taka że kasy gratisowej na tym nie nabijesz.
Sluchaj debilu uważnie. Pisalem o tym wczesniej. REKLAMOWALES KIEDYS COKOLWIEK W HURTOWNI MOTORYZACYJNEJ?
W przypadku wysypania rozrzadu na 100% pierwsza odpowiedz reklamacji bedzie odmowa, a przyczyna blad przy montażu. Masz to jak w banku. Co zrobi klient z taka decyzja w reku? Pomysl dzbanie głupi.
Jako warsztat nie mógłbym sie nawet dobrze odwołać od takiej decyzji bo przecież czesci byly własnością klienta.
W takiej sytuacji koszty ida w tysiace zlotych. Ja mam ryzykować?

No i co kogo to ma obchodzić powiedz mi? Prosty przykład. Dziś powiedzmy kupiłem 10 letni samochód, za pół roku wywala check i jadę do Ciebie. Okazuje się że ktoś kiedyś w przeszłości założył podróbkę czujnika (a co najlepsze jakiś twój kolega mechanik bo na oryginał musiał by czekać 2 tygodnie). No i co? Jak Ci to tak przeszkadza to było zawód zmienić. Taka kolej rzeczy . Jaka w tym jest wina klienta? Żadna. Jedynie Twoja że źle zdiagnozowałeś auto skoro najpierw wymieniłeś koło, a okazało się że walnięty czujnik.
Ty jednak pierdolniety jestes.
Pisalem Ci wyzej co sie stalo z kołem i dlaczego konieczna byla wymiana.
Nie dosc ze dzban to jeszcze czytac nie umie.

Jak bede na warsztacie to spróbuję znalezc to kolo i ci je poczta wysle zebys sobie dobrze obejrzal. Mam tylko nadzieje, ze jeszcze na zlom nie pojechalo.

Jebaniutki

Uczestnik
Punktów
1
nie ma potrzeby,wiekszosc to robi jak swiat istnieje z dniem 02.01 kazdego nowego roku od dawna i nie ma w tym nic dziwnego bo tak działa cała gospodarka i system.Moze nie 30% ale ja np 15% podnosze kazdego roku i wcale nie czuje ze mam wiecej bo całokształ idzie w górę w kazdej branzy.Wiecej zarobię to wiecej wydam bo np zdrożał kibel w castoramie a pasowałoby wymienić.

Ale zmawiasz się z koleżkami po fachu za plecami klientów czy sam z siebie podnosisz bo stwierdzeniu że mniej Ci w portfelu zaczyna zostawać? To jest różnica. I jak pisałem kolejna różnica jest płakać wiecznie (z jakim bym mechanikiem nie gadał zawsze ta sama śpiewka) że stawki nędzne macie że za godzinę raptem wam 20zł zostaje po odliczeniu kosztów, tylko że się nie przyznajecie że z marży do tego 20zł wam doszło jeszcze 120 z danej roboty.

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Są dwa typy klientów : pierwszy który kupuje samochód adekwatny do swoich zarobków i on nie szuka oszczędności w częściach. Ma być zrobię i tyle.
Drugi cwaniak przeważnie kupuje bmw , audi , mercedesa , a zarabia 2500zł wszystkie usługi które są drogie są dla niego oszustami. Sam najczęściej kupuje używanie części, ale będzie się śmiał że jeździsz fiatem.
Ten kto nie prowadził nigdy działalności gospodarczej , nie wie ile to czasu , zdrowia i nerwów kosztuje.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Dokladnie. A z roku na rok coraz wiecej kontroli, ograniczen i wspanialych wytycznych.
Wczoraj dostalismy mandat z GUM bo okazalo sie, ze pistolety do pompowania kół ktore kupilismy w tym roku nie mialy wystarczajacej dokumentacji (mimo zapewnień sprzedającego ze wszystko legit).
Pistolety po 300zl/szt wiec nie "szajs z marketu".

Jebaniutki

Uczestnik
Punktów
1
Reklamowales kiedyś część samochodowa? Pewnie tez nie.
Jakiś czas temu trafiło do mnie auto na blad czujnika walka rozrządu. Okazało sie, ze uszkodzone były zeby z których czytał czujnik (1.7cdti). Kolo wymienione, rozrząd złożony, po odpaleniu nadal błąd. Prześwietlenie instalacji, ponowne sprawdzenie rozrządu i nic. Okazało sie, ze klient sam sobie wymienił czujnik na jakis budżetowy, po założeniu oryginalu wszystko jeździ. Dlaczego musiałem stracić tyle czasu przez blad klienta?

Dzbanie przeczytaj se coś tu napisał. Auto przyjechało do Ciebie z błędem czujka tak? Więc wymieniłeś koło. I dalej była lipa. Bo okazało się że walnięty czujnik tak? I okazało się że kiedyś klient zamontował nieoryginalny i o to masz ból dupy. dobrze rozumiem?
Więc po 1. Skoro nie potrafiłeś zdiagnozować że to walnięty czujnik to dupa jesteś nie mechanik bo wymieniłeś gościowi najpierw koło i narżnąłeś go tym na koszta (napewno on zapłacił).
Ok skoro okazało się że i koło było walnięte i czujnik bo był nieoryginalny. To znaczy że jesteś księżniczka która tylko do aso się nadaje skoro płaczesz że w jakimś używanym aucie spotkałeś nieoryginalny czujnik. Brawo Ty.

przypadku wysypania rozrzadu na 100% pierwsza odpowiedz reklamacji bedzie odmowa, a przyczyna blad przy montażu. Masz to jak w banku. Co zrobi klient z taka decyzja w reku? Pomysl dzbanie głupi.
Jako warsztat nie mógłbym sie nawet dobrze odwołać od takiej decyzji bo przecież czesci byly własnością klienta.
W takiej sytuacji koszty ida w tysiace zlotych. Ja mam ryzykować?

A jak założysz swój rozrząd i się rozsypie to co? Też dostaniesz odmowę z hurtowni że wina montażu. Od żadna różnica.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Cos dostalo sie do rozrzadu i polamalo zeby z ktorych czyta czujnik.
Naucz sie czytac ze zrozumieniem.

A jak założysz swój rozrząd i się rozsypie to co? Też dostaniesz odmowę z hurtowni że wina montażu. Od żadna różnica
Roznica jest taka, ze jako staly klient hurtowni moge sie odwolywac, hurtownia nierzadko tez pomaga wygrac. Dodatkowo moge uzyskac pokrycie kosztu naprawy.
Ale Ty i tak nie bedziesz widzial roznicy.

1. Skoro nie potrafiłeś zdiagnozować że to walnięty czujnik to dupa jesteś nie mechanik bo wymieniłeś gościowi najpierw koło i narżnąłeś go tym na koszta (napewno on zapłacił).
A ty dalej swoje i nie przyjmujesz nic do wiadomości. Zaraz mi napiszesz, ze sam te zęby z kola fonicznego wylamalem.
Co to jest gum ?
Glówny Urzad Miar.

Jebaniutki

Uczestnik
Punktów
1
Są dwa typy klientów : pierwszy który kupuje samochód adekwatny do swoich zarobków i on nie szuka oszczędności w częściach. Ma być zrobię i tyle.
Drugi cwaniak przeważnie kupuje bmw , audi , mercedesa , a zarabia 2500zł wszystkie usługi które są drogie są dla niego oszustami. Sam najczęściej kupuje używanie części, ale będzie się śmiał że jeździsz fiatem.
Ten kto nie prowadził nigdy działalności gospodarczej , nie wie ile to czasu , zdrowia i nerwów kosztuje.

Kolego ja to rozumiem. Uwierz mi że pewnie więcej rozumiem niż większość was. Sam jeżdżę marką premium. I wierz mi że stać mnie naprawę i utrzymanie tego samochodu. Mogę i wydać za naprawę 2 i 3 tys za naprawę jak będzie trzeba. Do aso mi się też zdarzały wycieczki. Ale żądam uczciwości. Nie ma problemu jak mi mechanik powie że mam mu dać 2000zł z czego 1000 to cena części (ta którą on zapłacił) i 1000 to jego robocizna. Ok masz bierz taka Twoja cena. A nie że on mi ku**a mówi że 2000zł za całość, części 1700 i mi jęczy jak pizda że ciężko że bida że on za 300 musi zapie**alać całą dniówkę i popłacić wszystko i mu gówno zostanie a po cichutku w myślach liczy 700 ziko marży. Rozumiesz? I jeszcze zmówki wstrętne na forum. To jest najgorsze. Jak jakiś mechanik nie chce robić na cudzych częściach, ok niech nie robi jego wola. Ale nie że sobie jakieś apele robicie, zmawiacie się.

Naucz sie czytac ze zrozumieniem.

Tyś człowieku ułomny czy co? I co to niby miało ogólnie cała ta wypowiedź do robienia na cudzych częsciach? Bo nie rozumiem.

Sluchaj debilu uważnie. Pisalem o tym wczesniej. REKLAMOWALES KIEDYS COKOLWIEK W HURTOWNI MOTORYZACYJNEJ?
W przypadku wysypania rozrzadu na 100% pierwsza odpowiedz reklamacji bedzie odmowa, a przyczyna blad przy montażu. Masz to jak w banku. Co zrobi klient z taka decyzja w reku? Pomysl dzbanie głupi.

Roznica jest taka, ze jako staly klient hurtowni moge sie odwolywac, hurtownia nierzadko tez pomaga wygrac. Dodatkowo moge uzyskac pokrycie kosztu naprawy.
Ale Ty i tak nie bedziesz widzial roznicy.

A jednorożce też w tej bajce były? Raz kurła piszesz że przy rozrządzie na dzień dobry dostaniesz odpowiedź o błędnym montażu, a nagle zaraz że będzie super pięknie pomogą wygrać i nawet dopłacą.

Dokladnie. A z roku na rok coraz wiecej kontroli, ograniczen i wspanialych wytycznych.
Wczoraj dostalismy mandat z GUM bo okazalo sie, ze pistolety do pompowania kół ktore kupilismy w tym roku nie mialy wystarczajacej dokumentacji (mimo zapewnień sprzedającego ze wszystko legit).
Pistolety po 300zl/szt wiec nie "szajs z marketu".

No i nie bardzo rozumiem czemu płaczesz? Jakbyś był fachowiec to byś wiedział że manometry do sprawdzania ciśnienia w oponach podlegają legalizacji. Jest na to dziennik urzędowy/ustawa. Masz wypis co podlega prawnej kontroli (ma być legalizowane)

Ostatnia edycja:

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Widzę że jebaniutki strasznie zazdrości dobrze prosperującym warsztatom marży na częściach.
Do moda. Dać mu bana bo nic do niego nie dociera a jeszcze się pyrga.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Nadal podtrzymuje zdanie, ze czytac ze zrozumieniem to on nie umie.
Rynce opadajom :(

Moze z przedszkola uciekal albo cos...

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom