• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra h 1.4 wypadanie zaplonu

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Silnik z14xep wypadanie zaplonu na 4 cylindrze sporadycznie zdarza się że na 1.Czasami po zgaszeniu i ponownym odpaleniu przez chwile chodzi normalnie.Po wystąpieniu objawu jest brak sterowania na 4 wtrysku.Co było sprawdzone to:
Rozrząd prawidłowo ustawiony i lancuch w dobrym stanie
Cewka i świece ok podkładane dla pewności z innego
Wtryski sprawdzone i podkładane z innego
Cisnienie paliwa ok
Cisnienie sprezania na wszystkich cylindrach równe
Dolot wyczyszczony i złożony na nowych uszczelkach
Egr sprawny
Przepływka sprawna
Kable między wtryskami,cewka i ecu sprawdzone
Ecu podstawione inne na próbę
Podpowiedzcie coś koledzy bo mi się powoli pomysły kończą a zmęczenie tez nie wspiera procesu logicznego myślenia.
Czyżby trzeba było czapkę podnieść?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Masz instalację gazową ? Krzywki na wałkach ok. ?

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Gazu nie ma.Jak robiłem rozrząd to krzyki nie wyglądały źle ale jeszcze się im dokładnie przyjrze zaraz.Dodam ze dzieje się to tylko po przejechaniu krótkiego odcinka,na postoju może chodzić sobie pół dnia i można kręcić go do czerwonego

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Dobrze by było sprawdzić ciśnienie paliwa pod obciążeniem. Jeśli listwa paliwowa jest bez powrotu a 4 cylinder na końcu listwy to może mu brakować ciśnienia. Miałem kiedyś takie kwiatki w Suzuki ;)

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Z walkami wszystko ok.Sprawdzone jeszcze raz cisnienie sprezania na gorącym i jest po 15 na każdym cylindrze.
Zgadza się listwa paliwowa jest bez powrotu ale zasilanie wchodzi właśnie od strony 4 cylindra wiec raczej by brakowało na najbardziej oddalonym

Po wystąpieniu usterki nie ma również wysterowywania egr oraz sondy stają na 20mv ale to chyba normalne jak ster w trybie awaryjnym

Ostatnia edycja:

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ubogo coś. Próbowałeś się przejechać bez korka paliwa ?

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Tego nie próbowałem.Zaraz się przejdę i zobaczymy jaki efekt.Zrobię jeszcze test na co2 chociaż żadnych oznak uszczelki nie ma

Punktów
0
Chłopaki odgrzeje kotleta. A mianowicie mam astrę h auto pod obciążeniem wywala błąd wypadania zapłonu na 4 cylindrze po dłuższej jeździe wywali wypadanie na 1 cylindrze. Było zrobione w aucie: remont silnika z głowicą i pierścieniami, wymienione świece, listwa paliwa, kolektor ssący, EGR wymieniony, katalizator rozwiercony, przepływomierz wymieniony, czujnik wału wymieniony, po odpięciu EGR nie ma błędu.
Automatyczne połączenie postów:

Chłopaki odgrzeje kotleta. A mianowicie mam astrę h auto pod obciążeniem wywala błąd wypadania zapłonu na 4 cylindrze po dłuższej jeździe wywali wypadanie na 1 cylindrze. Było zrobione w aucie: remont silnika z głowicą i pierścieniami, wymienione świece, listwa paliwa, kolektor ssący, EGR wymieniony, katalizator rozwiercony, przepływomierz wymieniony, czujnik wału wymieniony, po odpięciu EGR nie ma błędu.
Proszę o pomoc bo już brak pomysłu

Do góry Bottom