• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra H 1,7cdti 04r -klimatyzacja manualna samoczynnie sie włącza-

Adam29PL

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Jarocin
Witam serdecznie.
Mam mały problem z tym autem, mianowicie po włączeniu zapłonu jest już zapalona dioda na przycisku klimatyzacji, po odpaleniu klimatyzacja się załącza. By ją wyłączyć muszę dwa razy wcisnąć przycisk od klimatyzacji (tak jak by pierwsze przyciśnięcie było widziane przez panel jako dopiero włączenie).
Po tym jak się ją wyłączy mija równo co do sekundy 1min i klimatyzacja się załącza z powrotem, i co ważne dioda na przycisku od klimy nie zapala się wtedy w taki sposób zero/jedynkowy tylko powoli rozświetla przez ok 2-3sek.
Odbywa się to niezależnie od ustawionego kierunku nawiewu. Panel klimatyzacji poprzedni mechanik wymieniał i objaw był identyczny podobno.
Co też ciekawe cała procedura z wyłączaniem klimy i samoczynnym zapalaniem diody odbywa się identycznie gdy nie jest uruchomiony silnik, nie dochodzi tylko wtedy wiadomo do załączenia sprężarki i wentylatorów.
Przekaźnik od sprzęgła kompresora jest sterowany ze sterownika silnika według schamatu z autodaty, w wartościach rzeczywistych odczytanych ze sterownika po tej 1 minucie od ręcznego wyłączenia klimy pojawia się wymóg włączenia klimy.
Może ktoś podsunie jakąś sugestie...

zbyh111

Nowy
Punktów
0
Miasto
nysa
Witam
post jest stary ale mam pytanie czy udalo sie zlikwidować ten problem? bo u mnie to samo zaczyna sie robić

Adam29PL

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Jarocin
Brakowało zasilania na jednym pinie panelu sterowania klimatyzacji (nie pamiętam nr pinu a nie mam schematu pod ręką). Problem leżał w skrzynce bezpieczników w bagażniku, stamtąd szło owe zasilanie do panelu. Bez tego zasilania klima samoczynnie się załączała.

P.S. Dobrze że ktoś się odezwał w tym temacie bo zapomniał bym opisać usterkę dla potomnych. :)

Punktów
0
Miasto
warszawa
Witajcie, odświeżę troszkę temat, pojawił się u mnie ten sam problem, z racji tego, że jestem dość nieobeznana motoryzacyjnie nie do końca rozumiem jakie rozwiązanie należy wprowadzić? Czy powinnam wymienić bezpiecznik klimatyzacji? Moglibyście dodać troszkę więcej szczegółów dla laika? Będę wdzięczna.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Czemu nie oddasz do naprawy? pomylisz bezpieczniki, lub zrobisz zwarcie i będzie że nie odpala, albo kilka tysięcy w plecy.

Punktów
0
Miasto
warszawa
Szczerze mówiąc z odpowiedzi wynikało, że jest to jakaś prosta czynność do wykonania samodzielnie, dlatego założyłam, że można ją wykonać bez konieczności serwisowania w jakimś punkcie.
Sugerujesz jednak oddanie do serwisu? Samochód jest kupiony z komisu, był problem z jedną "gałką", komis wymienił panel na inny i teraz pojawiło się to.., chcę uniknąć kolejnych kosztów, dlatego szukam samodzielnych sposobów.

zbyh111

Nowy
Punktów
0
Miasto
nysa
Szczerze mówiąc z odpowiedzi wynikało, że jest to jakaś prosta czynność do wykonania samodzielnie, dlatego założyłam, że można ją wykonać bez konieczności serwisowania w jakimś punkcie.
Sugerujesz jednak oddanie do serwisu? Samochód jest kupiony z komisu, był problem z jedną "gałką", komis wymienił panel na inny i teraz pojawiło się to.., chcę uniknąć kolejnych kosztów, dlatego szukam samodzielnych sposobów.
bezpiecznik w bagażniku , 3 albo 4 w drugim rzędzie od dołu, znajdź schemat w necie i zrobisz to sama

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ale jaki jest sens wymiany przekaźnika jak wycieraczka może się przydać ? To jak przypudrowanie nosa bez cieni na policzkach ...

mersmet

Nowy
Punktów
0
Miasto
wołów
witam .mam ten sam problem ,sprawdziłem bezpiecznik od klimy jak ktoś wyżej pisał ,bezpiecznik jest w porządku . Moje pytanie jest czy można sobie z tym poradzic samemu czy trzeba jechać do fachowca ?jeśli można to proszę o radę z góry dzięki i pozdrawiam.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Moje pytanie jest czy można sobie z tym poradzic samemu czy trzeba jechać do fachowca ?
Załóż pasek od wersji bez klimatyzacji, a będziesz mieć pewność że sama się na pewno nie załączy... :D

A jak chcesz, aby działało jak Pan Bóg przykazał to jedź do fachowca!

mersmet

Nowy
Punktów
0
Miasto
wołów
Kurde że ludziom się chce pisać takie głupoty ...pękam ze śmiechu...jak masz pisać takie pierdoly to pisz gdzie indziej bo nikomu to na tym forum nie potrzebne.chcesz pomudz? To wyloguj się !

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Kurde że ludziom się chce pisać takie głupoty ...pękam ze śmiechu...jak masz pisać takie pierdoly to pisz gdzie indziej bo nikomu to na tym forum nie potrzebne.chcesz pomudz? To wyloguj się !
Czego się spodziewałeś, nie mając prawdopodobnie większego pojęcia. Poprzecież we wcześniejszych postach jest wyraźnie napisane, że problem dotyczy braku zasilania na jednym z pinów.
Masz multimetr?
Wiesz co to pin?
Umiesz czytać schematy?
Napisz odpowiedź i zaczynamy.

mersmet

Nowy
Punktów
0
Miasto
wołów
Tak trzeba było rozmawiać wtedy gdy ktoś poprosił o pomoc , teraz jest już zbędna .pozdrawiam.

Do góry Bottom