• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra J 1.6 2011 na zimnym sie ksztusi

Ostrich

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Trojmiasto
Witam kolegow,

Pacjent to Opel Astra J z silnikiem 1.6 115KM z LPG chyba fabrycznym (przebieg 203 tys km). Serwisowany od jakigos czasu u mnie 4tys km temu wymienialem w nim rozrzad (wowczas nie bylo takiego objawu - pojawil sie nagle). Objaw taki ze na zimnym silniku (np po nocynym postoju, nawet latem) ksztusi sie i dlawi przy probie dodania gazu lub ruszaniu. Po kilkunastu sekundach (rozgrzaniu) problem znika i nie ma zadnych problemow w czasie jazdy nawet gdy ostygnie kilka godzin tez odpala ok i nie ma objawu. Wymienilem swiece, przeczyscilem przeplywomierz, zbadalem KTS-em parametry rzeczywiste: temperatura cieczy chlodzacej, temp powietrza zasysanego, pedal gazu (max idzie do 85% - nie powinien isc na 100%), napiecie sondy lambda 1 i 2. Wszystko wyglada ok. Interface pokazuje blad sterownika silnika ktory przy probie oczczytu znika i przy nastepnym rozruchu sie pojawia i tak w kolko. (nie jestem w stanie odczytac tego bledu). Stawiam na zamulenie silnika gownianym paliwem i zbyt zielona jazda. Zaproponowalem klientowi czyszczenie zaworow i dolotu za pomoca specjalnej pianki w spray-u. Co myslicie, czy ktos doswiadczyl w swojej karierze czegos podobnego i jak to rozwiazal? Dzieki za odpowiedzi.

Felixpl

Uczestnik
Punktów
2
Zobacz ciśnienie paliwa przy odpalaniu po nocy, może wtryski LPG bezczelne się zrobiły.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
we volvo v40 mialem ten sam problem ...zajefane byly wtryski od gazu regeneracja ich pomogla ale to byla najtansza opcja...ale problem znikł. więc obstawial bym te wtryski ...jaką masz inst. ???

tez problem wystepowal na zimnym silniku wiec póki co rano na benie jezdzilem dluzej ajk juz byl rozgrzany silnik to przełączalem na gaz i chodzil normalnie...a na benzynie tezbu Ciebie wystepuje ten problem??? pozdrawiam.

Ostrich

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Trojmiasto
Faktycznie nie zwrocilem uwagi na wtryski LPG. Z uwagi na niski stopien upierdliwosci usterki klient nie ma parcia zeby to koniecznie za wszelka cene i natychmiast naprawic. Z zasady nie wkladam lap w LPG, nie moja dzialka wiec przekaze cenne uwagi klientowi niech sprawdzi u gazownikow. Narazie klient jezdzi i obserwuje. Podziekowania, Vicia i Felixpl.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Pianka do czyszczenia zaworów? Możesz podesłać link lub nazwę takiego detergentu :)?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
. Z zasady nie wkladam lap w LPG,

to tak samo jak ja. zakręcam butle odpinam kostki od cewek i sugeruję jazde na benie z 200/300km.
klient najczęściej wraca za dwa dni z odkręcona butlą, wpiętymi kostkami od cewek i mówi że to nic nie pomogło.
wtedy mówię, że w tym tygodniu nie mam czasu.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
A nie pada stwierdzenie " nie po to mam gaz żeby na benzynie jeździć" po tym stwierdzeniu raczej klient nie wraca i problem z głowy.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
nie wiem, mój dysk nie koduje tak durnych tekstów, przelatują pomiedzy uszami

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Mój rejestruje wszystko razem z wizerunkiem twarzy. Na przyszłość pamiętam klienta:)

Ostrich

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Trojmiasto
Pianka do czyszczenia zaworów? Możesz podesłać link lub nazwę takiego detergentu :)?
https://www.forte-nwe.pl/produkty/czyszczenie-kolektora-dolotoweg

To moj dobry klient wiec powaznie zaproponowalem mu czyszczenie kolektora dolotowego i zaworow. Zreszta aby potwierdzic moja diagnoze klient pojechal do serwisu opla i nieznalezli zadnych bledow, zaproponowali przeczyszczenie wtryskiwaczy i dodanie chemii do paliwa. Czyli w sumie wszystkie diagnozy sprowadzaja sie do zasyfialego silnika. Dodam ze klient zawsze stosowal orgi olej GM ktory nie jest najlepszym olejem z zalozenia.

Ostrich

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Trojmiasto
nie ma problem. Dzieki za pomoc. Narazie Astra wjezdza do mnie na czyszczenie i przy okazji sprawdzenie luzow zaworowych. Tak chce klient i tak bedzie mial.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Niedowiarka? A czemu takie podejrzenie wobec mnie? Nie widziałem, nie stosowałem a chciałem zobaczyć jak to wygląda....

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Jak klient po naprawie poprosi o pokazanie starych części to mówisz do niego chodz niedowiarku "joke"

Ostrich

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Trojmiasto
Zawsze wrzucam stare graty do kokpitu tak zeby odrazu w oczy zakulo, klienta mina bezcenna "nie trzeba bylo itd".

Do góry Bottom