• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

audi 80 1.8 pm monowtrysk, ustawienie staga 50, II gen

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Witam, posiadam takie fajne auto jak audi b3 z silnikiem 1.8 pm, ostatnio zmienialem silnik i przy tej okazji zmienilem instalacje gazowa ze starej na przekazniku, choc miala emulator wtrysku i kontroler sondy, to nie miala krokowca. chodzilo to wszystko bez zajakniecia i na pb i na lpg, ale trzeba sie uczyc, wiec stad montaz czegos co powinno dac choc troszke oszczednosci tez.

Wiec teraz mam stag 50 z krokowcem, ale od razu problemy,

1.wyskakuje blad sondy w aclpgwin, program wcale nie sczytuje jej oscylacji, pokazuje ciagle 0.46 V, gdy mierze ja miernikiem to oscyluje w okolicach 0,62, wiec autokonfiguracja tez nie chce zagrac(sonda jednoprzewodowa, wszystkie kabelki wg schematu).
2. choc caly osprzet jest ten co byl w starym, w aucie faluja wolne obroty na lpg i na pb, do tego przy przyspieszaniu na pb lekko przerywa, znam ten objaw z mojego drugiego auta na monowtrysku jako rozstrojona mapa pb, choc zrobilem autoadaptacje to na razie mapa sie nie ustawila(wciaz licze, ze to sie jeszcze stanie, ale to jest negatywna strona optymizmu :)).

3. Mam tez kilka pytan odnosnie ustawien w aclpgwin.

czy ktos sie orientuje jaki tps ustawic? domyslnie jest 0-5V
jaka symulacja sondy?, na forum lpg ktos napisal, ze sonda odlaczona.
czy rezystancja emulacji wtryskiwacza moze miec na cos wplyw?
sa do wyboru 25, 33 ,50 ohm, ale nigdzie nie ma info jaka wlasciwie ustawic(ja mam 50)

przede wszystkim nie kumam czemu program nie mierzy oscylacji sondy i wywala blad sondy, czyli brak zmian w napieciu, nawet jesli ta oscylacja wokol 0,62 jest za mala, to co innego przeciez pokazuje program..

z gory dzieki za pomoc

Do góry Bottom