• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi 80 2.0 16v digifant

Marcu923

Nowy
Punktów
0
Cześć, mam problem z tym autem i brakuje mi już pomysłów. Auto ma założony sterownik od VW g60, auto ma problem z obrotami, raz ma 1400 RPM, a raz 900, auto ma wysokie spalanie, podciśnienie w kolektorze też nie jest jednolite, raz ma 40 psi a raz 50, zaraz po starcie motoru jest chwilę ok i po chwili się zaczyna cyrk. Uszczelka głowicy była wymieniana, pompa paliwa nowa, cewka, układ wn nowy, map sensor wymieniany na inny ale taki o takiej samej charakterystyce, wiązka od ECU nowa, przepustnica zmieniana, czujniki sprawdzane i podmieniane od temperatury, sonda nowa, wtryskiwacze były zmieniane na inne, korkowiec nowy. Odma jest prosto z bloku do atmosfery, a jak ją podłącze tak jak powinno być czyli do kolektora ssącego i dolotu to auto też trzyma wysokie obroty na biegu jałowym. Rozrząd jest nowy pasek i łańcuch, ustawiane i sprawdzane. Z tej wolnej odmy idzie dym, kompresja po 11.5 na każdym cylindrze. Czy tłoki/pierścienie mogą być przyczyną takiego zachowania ? Co jeszcze sprawdzić? Zapłon ustawiany do lampy na 6stopni.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Jak to ma chodzić na sterowniku od g60 jak siedzi tam 2.0 16v wolnossace?
2.0 wolnossące to tak mniej (niż) więcej 1.8 turbo :)
czepiasz się szczegółów :)

jako ciekawostka tam była sprężarka spiralna.
1742943196181.png

Marcu923

Nowy
Punktów
0
Ogólnie temat jest taki że ludzie zmieniają mechaniczny wtrysk paliwa w tym silniku na elektroniczny digifant 1 lub 2. Auto powinno normalnie pracować z tym ECU i podzespołami nawet bez strojenia. Kwestia jest tego typu że u mnie nie pracuje dobrze. Raz jest chwilę ok a raz nie i wariuje. Chciałbym się tylko dowiedzieć czy faktycznie odma może tak być puszczona po prostu z bloku na którym jest oryginalny separator, rurą w atmosferę (pomijam kwestię ekologii) i czy to powinno wpływać na pracę motoru, jak odmę podpiąłem tak jak oryginalnie była to w skrzyni korbowej robi się podciśnienie że bagnet zasysa na wolnych obrotach, czy tak to powinno być. No i czy ewentualnie przedmuchy na tłokach mogą dawać takie efekty. Ogólnie auto nie pobiera oleju. Zapomniałem dodać że auto ma lpg 2 gen z blosem, i na lpg też z tymi obrotami jest różnie, mniej falują ale raz ma 900 a raz 1100. Ja chciałbym poradzić się Was czy szukać przyczyny bardziej od strony mechanicznej czy elektronicznej, np ECU którego swoją drogą też podejrzewam. ECU w tym silniku steruje dawką paliwa na podstawie czujników temperatury i map sensora, i steruje także zmiennym wyprzedzeniem zapłonu. Wiadomo że zła wartość wyprzedzenia zapłonu to mogą być takie cyrki. Tylko czy ten wynik kompresji i być może zły stan pierścieni/ tłoków/cylindrów może też na to wpływać? Posiadam w zapasie drugi taki cały silnik w częściach, tylko chciałbym zdiagnozować dobrze gdzie leży konkretnie problem, bo wymieniać np dół silnika, urobic sobie ręce po łokcie i wydać trochę PLN a okaże się że to jednak nie to, to tak słabo. Chciałbym go dobrze zdiagnozować,znaleźć przyczynę i wtedy robić. Także może macie jakieś małe porady co konkretnie sprawdzić. Dodam że niestety ten ECU nie ma możliwości diagnozy obd .

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
dziwne dla mnie, może wypunktuję:
- sterownik od innego silnika, innej pojemności, z turbo itd
- piszez o lpg 2 generacji. toż to już zabytek :)
- zrozumiałem, że pierścienie przepuszczaja i jest słaba kompresja

trochę za dużo tych ale, żeby to wszystko ładnie grało.

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
G60 ma przepustnica powrotną czy jest dobrze zaślepiona. W układzie g60 zresztą do rury powrotnej dolnej przepustnicy był krokowiec podpiety.
Czy switche na głównej przepustnicy dobrze dzialaja?
Copot ustawiasz miernikiem ( nie pamiętam wartości) trzeba poszukać,
niebieski czujnik temperatury cieszy czy jest ok. Próba z odpięta lambda?
Rurka podciśnienia Map sensor do ECU szczelna. Ostatni taki swap robiłem z 15 lat temu juz większość zapomniałem
Na szybko

Załączniki

• Screenshot_20250327_230125_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20250327_230125_Samsung Internet.jpg
    441,3 KB · Wyświetleń: 14

Marcu923

Nowy
Punktów
0
G60 ma przepustnica powrotną czy jest dobrze zaślepiona. W układzie g60 zresztą do rury powrotnej dolnej przepustnicy był krokowiec podpiety.
Czy switche na głównej przepustnicy dobrze dzialaja?
Copot ustawiasz miernikiem ( nie pamiętam wartości) trzeba poszukać,
niebieski czujnik temperatury cieszy czy jest ok. Próba z odpięta lambda?
Rurka podciśnienia Map sensor do ECU szczelna. Ostatni taki swap robiłem z 15 lat temu juz większość zapomniałem
Na szybko
Przepustnicę mam z audi 80 2.3, bo moja od 16v była zaorana. Ogólnie kupiłem inny ECU od g60 i chodzi inaczej, lepiej. Ale dalej coś jest nie tak, na lpg bez problemów jedzie, trzyma obroty i prawie wsio jest ok, jedynie jak jadę około 2krpm to czuć jakby co jakiś czas delikatnie zapłon się przestawiał, dziwne takie delikatne szarpniecie. Na benzynie problem jest, jak odpalę i nic nie ruszam to bajka, po ruszeniu przepustnicą spada za mocno z obrotów i czasami gaśnie, a czasami zaczyna falować i też gaśnie, to na regulatorze ciśnienia w szynie 4 barowym, na 3 barowym jest lepiej, ale też potrafi mu się zgasnąć czasami, copot jak ustawie na 3 barowym na okolice 100ohm to najlepiej chodzi, i jedzie, jak wsadzę 4 barowy to cały czas jest padaką, jak się jedzie to jakby co jakiś czas ktoś odcinał moc, czy zapłon wypadał, wtryski są od g60 szare 300cc/min, na krokowym od 16v (nówka) obroty skaczą na jałowym, założyłem jakiś od g60 stary używany i kręcone śrubka było w nim, pomimo tego jest lepiej i jednak w miarę trzyma te obroty. Odma w tym silniku jest wolna, rurą z tego separatora w bloku puszczona w atmosfere. Chcę ją podlaczyc, tąk jak ma być i teraz ona wg schematu ma połączenie z dolotem przed przepustnicą i jedno odgałęzienie jest wprost do kolektora ssącego, po podłączeniu tego w ten sposób robi się podciśnienie w dole silnika że ciężko wyjąć bagnet, to tak ma być ?
Switche przepustnicy działają bez problemu,
Rurka do map jest szczelna, podłączona przed zaworkiem zwrotnym serwa od strony kolektora.
Copot niby na 500 ohm się ustawia i jedzie na pomiar spalin i ustawia, ale u mnie przy 500 dzieją się herezje.
Z sondą pójdę i spróbuję zaraz.
Niebieski wcześniej mierzyłem i był ok, ale zaraz zbadam go jeszcze raz i dam znać co i jak.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Kombinujesz paliwem .... masz jakies LSU żeby zapiąć w wydech na końcu? Jak znajdę chwilę na majówce to przeczytam całość bo temat ciekawy. Kiedyś się robiło digifanty. A jak coś to Krzychu Kropa z Digituna jest mistrz od digifanta w PL o ile jeszcze coś pamięta. :)

Do góry Bottom